Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομάρχες: Μπορούμε να επιβάλουμε φόρους!

Οι αιρετοί παρέβλεψαν τις πενιχρές επιχορηγήσεις του θεσμού και το γεγονός ότι αυτές τους οδηγούν στο άγριο χαράτσωμα των εργαζομένων

Πιστοί στην κατεύθυνση της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, να εξελιχθούν και οι νομαρχίες σε "μακρύ χέρι" της κεντρικής διοίκησης και να επιβάλλουν πρόσθετα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, αποδεικνύονται οι νομάρχες. Παραβλέποντας τις μηδαμινές επιχορηγήσεις του θεσμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, κλείνουν τα μάτια στην οικονομική ασφυξία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αποκρύπτουν το γεγονός ότι, προς ανεύρεση χρημάτων, θα επιδράμουν στην τσέπη του λαού.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν οι νομάρχες με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο,για να συζητήσουν τα προβλήματα του θεσμού, παρέκαμψαν το ζήτημα των πενιχρών χρηματοδοτήσεων της ΝΑ από την κεντρική διοίκηση. Αποσιώπησαν το γεγονός ότι τα κονδύλια που έχουν αναγραφεί στον προϋπολογισμό, για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προβλέπουν ότι το '97 ο θεσμός θα πάρει περίπου 566 δισ., έναντι 589 που είχε πάρει πέρυσι (μείωση 3,8%). Απέκρυψαν το γεγονός ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός του θεσμού οδηγεί στο χαράτσωμα του λαού από τις νομαρχίες, καθώς αυτές θα ψάχνουν κονδύλια για να λειτουργήσουν. Χαράτσωμα στο οποίο έχει καταφύγει, ήδη, η ΝΑ Βοιωτίας και ετοιμάζονται οι νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Εύβοιας.Οι νομάρχες φρόντισαν να ασκήσουν "κριτική" στον υπουργό, αναλωνόμενοι, κυρίως, στο να ζητούν να μην καταργηθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές που λειτουργούν σε κάθε νομαρχία και που, όπως ανέφεραν, την κατάργησή τους προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ακούστηκαν, βέβαια, και "ενδιαφέρουσες" απόψεις, όπως του νομάρχη Δράμας Σωκ. Δημητριάδη,που, εξηγώντας στον υπουργό την ανάγκη να ενισχυθεί η ΝΑ με αρμοδιότητες, είπε: "μπορούμε να επιβάλλουμε και φόρους, αλλά δώστε μας και τα μέσα για να κάνουμε έργο και να πείσουμε τον κόσμο ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο".

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτης "αντέδρασε" επειδή η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή που λειτουργεί ανά νομό και αποτελεί όργανο της ΝΑ, με το νομοσχέδιο περνά υπό την εποπτεία της Περιφέρειας. Αποσιώπησε, όμως, το γεγονός ότι αποτελεί όργανο που θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μεταφέρθηκε στην περιφέρεια, με σκοπό την ταχύτερη διάχυση των αντιλαϊκών πολιτικών, με την επίτευξη της διαβόητης "κοινωνικής συναίνεσης".

Απαντώντας ο υπουργός, υποστήριξε ότι η ΝΑ έχει "πάμπολλες αρμοδιότητες". Χαρακτήρισε "αφέλεια" το "να μιλά κανείς για τη μετεξέλιξη της Περιφέρειας σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση", αποκλείοντας, έτσι, την ικανοποίηση του αιτήματος για θεσμοθέτηση του τρίτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είπε πως οι ΝΑ θα μπορούν να συστήσουν όσες νομαρχιακές επιτροπές θέλουν, αρκεί να υπάρχει μία που να ασκεί όλες τις δημοσίου δικαίου λειτουργίες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού, έκανε σαφή την προσωπική του αντίθεση, λέγοντας ότι "θέλει δρόμο και προσπάθεια" και ότι υπάρχει "εσωστρέφεια" γιατί "προτεραιότητα αποτελεί ο μέγας σκοπός της δημοσιονομικής πειθαρχίας". Αρνήθηκε, τέλος, να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως ζήτησαν οι νομάρχες, και απλά δέχτηκε να τους αφήσει ένα μικρό περιθώριο να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού(2002-06-09 00:00:00.0)
Ασφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης(1999-07-14 00:00:00.0)
Κυβερνητικά παραμάγαζα(1997-09-04 00:00:00.0)
"Οικονομική αυτοτέλεια" με χαράτσια(1997-05-25 00:00:00.0)
Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα"(1997-05-24 00:00:00.0)
Παράνομες παρακρατήσεις 1 τρισ. δρχ.(1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ