Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη

"Κρατούν" γερά τα μπλόκα της οργής των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνεται ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συζητήσει χτες επί της ουσίας τα αιτήματα

Αποφασισμένοι να "κρατήσουν" για να κερδίσουν, είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας που από την προηγούμενη Πέμπτη βρίσκονται με χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού. Ταυτόχρονα, ο αγροτικός ξεσηκωμός γίνεται υπόθεση ολόκληρου του θεσσαλικού λαού. Ενα τεράστιο και πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, αγκαλιάζει τις πόλεις, τις επαρχίες και τα χωριά της Θεσσαλίας. Εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο στην ξεσηκωμένη αγροτιά. Η κυβέρνηση μπροστά στη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα του αγροτικού κινήματος, αλλά και στην αλληλεγγύη που εκδηλώνεται, αναγκάστηκε να συζητήσει επί της ουσίας τα αιτήματα.

Χτες από το απόγευμα άρχισε η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου, που αποτελούνταν από τον Γ. Πασχαλίδη, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, τον Δ. Σωτηρλή, υφυπουργό Γεωργίας και τον Π. Βασιλείου, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας. Η συζήτηση κράτησε μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δει θετικά το αίτημα των αγροτών για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθεί μέρος χαμένου εισοδήματός τους, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα πόση θα είναι αυτή η ενίσχυση και από πού θα δοθεί. Για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών υπήρξε η υπόσχεση ότι θα γίνει. Για το αίτημα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και του ΦΠΑ, υπόσχεση δε δόθηκε αφού ειπώθηκε ότι πρέπει πρώτα να υπολογιστεί το συνολικό ποσό που απαιτείται και να συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες του προβλήματος.

Με το τέλος της συνάντησης, η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν ότι πρόκειται για υποσχέσεις της κυβέρνησης και όχι για συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων. Τόνιζαν ότι όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τότε οι αγρότες θα ξεστήσουν τα μπλόκα. Σε κάθε περίπτωση την απόφαση θα πάρουν οι αγρότες στα μπλόκα. Πάντως αυτό που πολλοί αγρότες τόνιζαν, ήταν ότι μόνο αν κρατήσουν θα κερδίσουν.

Κύμα συμπαράστασης

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να "κρατήσουν". Τώρα πια γνωρίζουν πως αν υποχωρήσουν δεν πρόκειται ποτέ να ξανασηκώσουν κεφάλι. Θα μετατραπούν σε κολίγους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επιστάτες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οσο οι αγρότες "κρατούν" στα μπλόκα, τόσο το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα τους ογκώνεται. Συμπαράσταση που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός κοινού λαϊκού μετώπου, που θα μάχεται οργανωμένα και συνειδητά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ενός μετώπου ικανού να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ του λαού και του τόπου.

Να μην υποχωρήσουν καλούν τους αγρότες και οι άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα της περιοχής. Διότι χωρίς αγροτικό εισόδημα οι εργάτες δε βρίσκουν δουλιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δεν έχουν "τζίρο", οι μαθητές δεν μπορούν να σπουδάσουν, οι συνταξιούχοι δε βρίσκουν αποκούμπι. Αλλωστε, "όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν". Η αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται από τις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, πλήττει το ίδιο όλους. Ευθύνεται για την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, για το "λουκέτο" σε μικροεπιχειρήσεις και μαγαζιά, για την "ακριβή" εκπαίδευση, για την πείνα των απόμαχων της δουλιάς.

Η κυβέρνηση ήδη αναγκάστηκε να πάρει στα σοβαρά τον αγώνα των αγροτών. Θα τον πάρει ακόμα πιο σοβαρά, όταν αυτός ο αγώνας θα συντονίζεται σε μόνιμη βάση με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η Θεσσαλία δίνει το παράδειγμα. Ας ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ