Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τη φαμίλια και τη γη τους

ΝΥΧΤΑ,στα μπλόκα των αγροτών επί της Εθνικής οδού. Το κρύο διαπερνά τα κόκαλα. Ανάβουν οι φωτιές. Για να ζεσταθεί το κορμί. Η καρδιά όμως παραμένει ζεστή. Χτυπάει έντονα στον παλμό του αγώνα.

ΓΥΡΩ απ' τη φωτιά και η συζήτηση ανάβει. Ο Καρδιτσιώτης με τον Τρικαλινό. Ο Λαρισαίος με τον Αλμυριώτη. Εχουν τόσα να πουν. Για τη σοδειά που δεν πήγε καλά. Για τη φαμίλια που δυσκολεύεται. Για τη γη με την οποία δέθηκαν και τώρα "γεράκια" ορμούν να τους την αρπάξουν.

ΔΙΠΛΑ τους, τα "τρακτέρ της οργής". Εργαλείο της δουλιάς, αλλά και του αγώνα. Αλήθεια, πώς ένας άνθρωπος μπορεί να δεθεί συναισθηματικά μ' ένα μηχάνημα; Μπορεί. Οταν το μηχάνημα "δουλεύει" για τον ίδιο, ο άνθρωπος δεν αλλοτριώνεται.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ συνεχίζεται. Ο λόγος για τον Τζουμάκα. Τον υπουργό που βλέπει κομμουνιστικό δάκτυλο πίσω από τις κινητοποιήσεις. Αναρωτιούνται: Ασχετος με τα αγροτικά μόνο ή και βλαξ; Η μήπως πονηρός πολιτευτής που ξεφεύγει ν' αναφερθεί στην "ταμπακέρα"; Ο,τι και να 'ναι, στη Θεσσαλία είναι ανεπιθύμητος.

ΑΡΧΙΖΕΙ να βρέχει. Προστασία κάτω από τις καμάρες που δημιουργούν οι γέφυρες. Μαθημένοι στη βροχή. Απλώς επειδή δεν έχουν μαζί τους ρούχα να αλλάξουν. Κανείς δε σκέφτεται να φύγει. Και πού να πάει; Αν τώρα υποχωρήσει, θα ζει μια ζωή σκυμμένος. Δεν έμαθε να ζει έτσι. Αλλιώς τον δίδαξαν οι παππούδες του στο Κιλελέρ. Αλλιώς θέλει να διδάξει στα παιδιά του.

ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ.Μια νέα μέρα αρχίζει. Κι αυτοί δίπλα στα τρακτέρ. Στον αγώνα. Μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Περιμένουν να 'ρθουν οι εργάτες, οι μαθητές, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, να τους συμπαρασταθούν. Θα παλέψουν. Για να γυρίσουν με το κεφάλι ψηλά στη φαμίλια τους. Για να μπορούν κι αύριο να καλλιεργούν τη γη τους. Δε ζητούν πολλά. Διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αλλά τι ξέρουν ο Σημίτης και ο Τζουμάκας από αξιοπρέπεια;

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ