Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικά τέλη - νέα υπέρογκα βάρη στους δημότες
  • Στο χορό των αυξήσεων - φωτιά, πολλοί δήμοι δίνουν ακόμα ένα χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων
  • Πειραιάς 12,6% (από το '91 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί 220 - 300%)
  • Νίκαια 15%
  • Καισαριανή 28 - 33%
  • Νέα Ερυθραία 52,4%
  • Αιγάλεω 10% (πέρυσι είχαν αυξηθεί 40%)

Σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών, με ταυτόχρονη επιβάρυνση των δημοτών, προχωρούν μια σειρά δήμων. Στο δρόμο της επιπρόσθετης φορολόγησης που χάραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά τις επιταγές των Βρυξελλών, οι πολίτες θα κληθούν, με το ήδη πενιχρό εισόδημά τους, να πληρώσουν και νέα χαράτσια. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, σε αυξήσεις δημοτικών τελών προχώρησαν οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας, Νέας Ερυθραίας, Καισαριανής και Αιγάλεω.

Οι αριθμοί ...τρελάθηκαν στον Πειραιά, μετά τη νέα σημαντική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη. Με οριακή πλειοψηφία μιας μόλις ψήφου και σωρεία αντιδράσεων ακόμη και συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας, η διοίκηση του δήμου επέβαλε αύξηση 12,6% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η οποία μεταφράζεται σε 407 δραχμές και 1.221 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες και τα καταστήματα, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα για τις κατοικίες αναλογούν 365 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τη στυγνή φορομπηχτική πολιτική, που ασκεί η διοίκηση του Δήμου Πειραιά, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας.Είναι χαρακτηριστικό ότι από το '91, όταν ανέλαβε το δήμο η διοίκηση υπό τον Στ. Λογοθέτη, ως σήμερα τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί από 220 έως 300% ανά κατηγορία.

Νίκαια

Με την επιλογή της διοίκησης του Δήμου Νίκαιας για αύξηση 15%, διαφώνησε η παράταξη τη "Δημοκρατικής Ενότητας",η επικεφαλής της οποίας, Β. Νικολαϊδου,προκάλεσε το συμβούλιο "να αποφασίσει μηδενική αύξηση και να ξεκινήσει αγώνα για τη διεκδίκηση των 720 δισεκατομμυρίων που παρακρατά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση".

Ωστόσο, ο δήμαρχος Β. Τράπαλης,μαζί με την πλειοψηφία και τις υπόλοιπες παρατάξεις, αφού εξέφρασαν τη "λύπη" τους, που "αναγκάζονται" να προχωρήσουν σε αυξήσεις, επέμειναν στο 15%, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Με το συντελεστή που διαμορφώνεται το '97 για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος για τα σπίτια φτάνει στις 339 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο και τις 800 για τα καταστήματα. Ο δημοτικός φόρος αυξάνεται από 5 σε 15 δραχμές για τις κατοικίες και από 10 σε 24 δραχμές για τα καταστήματα. Η δικαιολογία για τη σημαντική αύξηση που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή ήταν ότι ο φόρος είχε παραμείνει σταθερός από το 1992, με επιλογή της τότε δημοτικής αρχής. Η Β. Νικολαϊδου επισήμανε "οι δήμοι πρέπει να πουν όχι στην ανταποδοτικότητα, που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή της ΤΑ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό".

Νέα Ερυθραία

Σε αύξηση των δημοτικών τελών, με ποσοστό 52,4% προχώρησε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τις ...όχι και τόσο υψηλές αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων.

Με την επιλογή της δημοτικής αρχής διαφώνησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ουράνιο Τόξο",Ηλίας Σφαντός,καθώς "εντάσσονται στη λογική της κυβέρνησης για περικοπή των κοινωνικών δαπανών και μεταφορά επιπρόσθετων βαρών στους δημότες". Με το συντελεστή που διαμορφώνεται το '97 για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος για τα σπίτια φτάνει στις 322 δραχμές ανά τ.μ., από 211 που ίσχυε πέρσι, ενώ για τα καταστήματα φτάνει στις 956 δραχμές ανά τ.μ., από 627 που ήταν πέρσι. Παράλληλα, η δημοτική αρχή αποφάσισε αύξηση στο δημοτικό φόρο από 45 σε 69 δραχμές για τους στεγασμένους χώρους και από 22 σε 34 δραχμές για τους μη στεγασμένους.Καισαριανή

Αύξηση των δημοτικών τελών κατά 28% για τις κατοικίες και 33% για τα καταστήματα, αποφάσισε η δημοτική αρχή Καισαριανής. Συγκεκριμένα, ο δήμος από το '97 θα εισπράττει για ανταποδοτικά τέλη 320 δραχμές ανά τ.μ., από 250 που ίσχυε για τις κατοικίες και 800 δραχμές ανά τ.μ., από 600 που εισέπραττε πέρσι. Παράλληλα, η δημοτική αρχή αποφάσισε αύξηση κατά 25% στο ΦΑΠ. Την αύξηση των δημοτικών τελών καταψήφισε η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία".

Αιγάλεω

Αύξηση 10% στα τέλη αποφάσισε η προσκείμενη στο ΣΥΝ δημοτική αρχή του Αιγάλεω. Η αύξηση έρχεται να προστεθεί στην περσινή αύξηση κατά 40% των δημοτικών τελών, που αποφάσισε η ίδια δημοτική αρχή πέρυσι. Τότε "διαβεβαίωνε" ότι "δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια"... Την πρόταση αύξησης καταψήφισε η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Αιγάλεω",που καλεί το λαό της πόλης "να πάρει, αγωνιστικά, την υπόθεση στα χέρια του", ενώ υπογραμμίζει πως η δήθεν "αριστερή" δημοτική αρχή εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της κυβέρνησης για άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής από τους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ