Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κύμα" συμπαράστασης

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των μαζικών φορέων της Θεσσαλίας στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στη βάση των κοινών προβλημάτων και αδιεξόδων που απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πλαίσια του Μάαστριχτ, ο λαός της Θεσσαλίας χτίζει το αγωνιστικό μέτωπο.

Εργάτες, εμποροϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές - σπουδαστές, γυναικείες οργανώσεις και κάθε προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας βρίσκει τρόπους να εκδηλώνει έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου.

Χτες το απόγευμα τα μπλόκα στην Εθνική οδό γιόμισαν από ανθρώπους κάθε ηλικίας και επαγγέλματος. Γέμισαν από κόσμο που πήγε να σταθεί στο πλευρό των αγροτών. Απλοί άνθρωποι προσφέρονταν να φέρουν τρόφιμα στους αγρότες ή και ακόμη να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους. Ηδη οι γυναίκες της Λάρισας, πηγαινοέρχονται στα μπλόκα με σακούλες γεμάτες τρόφιμα για τους αγρότες. Αλλά και τα "νιάτα" της ΠΕΑΕΑ ήταν εκεί, για να προσφέρουν λίγα κουτιά με γλυκά στους αγρότες, για να θυμίσουν ότι σε τούτο τον τόπο όλα κατακτήθηκαν με αγώνες. Η φετινή αγροτική εξέγερση έχει πάρει πλέον παλλαϊκό χαρακτήρα, έχει γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων του θεσσαλικού κάμπου.

Σε παρόμοιες ενέργειες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύλλογοι και οργανώσεις, από τους θεσσαλικούς νομούς. Μετά τη μεγαλειώδη προχτεσινή πορεία των απεργών της Λάρισας προς το μπλοκ της οδού Βόλου, χτες το απόγευμα ξαναβρέθηκαν εκεί εργάτες του νομού - ύστερα από ομόφωνη απόφαση της ΕΕ του ΕΚΛ - καθώς και αντιπροσωπεία του συντονιστικού συμβουλίου των 15μελών των σχολείων της πόλης.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι 14 από τα 16 λύκεια και γυμνάσια της Λάρισας τελούν υπό κατάληψη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι εκπρόσωποι των μαθητών κατά τη διάρκεια της παρουσία τους στο μπλοκ της οδού Βόλου διάβασαν ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων τόνισαν: "Ο χώρος της παιδείας δέχεται σήμερα την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης. Μια επίθεση που έχει στόχο να αφαιρεθούν κατακτήσεις και δικαιώματα που ο λαός έχει κερδίσει με σκληρούς αγώνες. Η μόνη διέξοδος απέναντι σ' αυτήν την πολιτική είναι ο συντονισμένος αγώνας εργαζομένων, αγροτών, μαθητών και φοιτητών, μια συντονισμένη πάλη που θα πάρει χαρακτήρα μόνιμης σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα".

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας πολλές οργανώσεις και φορείς εκφράσανε τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες με ανακοινώσεις και ψηφίσματα.

Ψηφίσματα έστειλαν ο Εμποροϋπαλληλικός Σύλλογος Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, σύλλογοι φοιτητών, ο Δήμος Περάματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής - Πειραιά - Νησιών, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής, η Ενωση Εργατών Μετάλλου Ν. Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου. κ. α. Σε όλα τα ψηφίσματα κοινό σύνθημα ήταν ένα: "Αγώνας ταξικός μέχρι την τελική δικαίωση".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων χαιρετίζει τον ενωμένο μαχητικό αγώνα των ξεσηκωμένων αγροτών όλης της χώρας, που "παλεύουν για να είναι αφέντες του μόχθου τους, ενάντια στο ξεκλήρισμα που τους επιφυλάσσει η υλοποίηση των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Απαιτεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους από την κυβέρνηση και δηλώνει: "Θα σταθούμε με κάθε τρόπο στο πλευρό των αγροτών, πιστεύοντας σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι η κοινή πορεία και δράση όλων των καταπιεσμένων ανθρώπων του μόχθου και των λαϊκών στρωμάτων είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του κοινού αντιπάλου, που είναι τα πολυεθνικά αφεντικά και οι πολιτικοί τους εκφραστές".

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας επισημαίνει ότι "οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ, το Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" οδηγούν στην καταστροφή της αγροτικής οικονομίας και στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, με σοβαρές συνέπειες στην εθνική οικονομία και την αύξηση της ανεργίας". Καταγγέλλει την κυβέρνηση που "αντί να δώσει λύσεις, μιλάει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να διαβάλει και να υπονομεύσει το δίκαιο αγώνα τους".

  • Η Επιτροπή Αγώνα Επαρχίας Θήβας προτρέπειτους αγρότες: "Να συνεχίσετε τον αγώνα και θα είμαστε στο πλευρό σας, διότι ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα της αγροτιάς".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ