Κυριακή 9 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού

Συνέντευξη με τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλο

Από την ανακήρυξη των υποψηφίων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά
Από την ανακήρυξη των υποψηφίων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά
Στόχος των δυνάμεων που συμπαρατάχτηκαν στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» είναι, μέσα από τον ενωμένο αγώνα, να αντισταθούμε στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής. Με την παραπάνω πολιτική επισήμανση, ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ηλίας Νικολόπουλος, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρ», ξεκαθάρισε τους στόχους και τις επιδιώξεις της συμπαράταξης για τις επερχόμενες νομαρχιακές εκλογές.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» φιλοδοξεί να ανατρέψει και όχι να διαχειριστεί την αντιλαϊκή πολιτική και θέλει συμπαραστάτη της, σ' αυτήν την προσπάθεια, το λαϊκό παράγοντα με την ενεργό συμμετοχή του.

Αναφερόμενος σ' άλλο σημείο στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι κύρια επιδίωξή της είναι «μετά τις εκλογές να μετατρέψει τη Νομαρχία σε Περιφέρεια».

Τέλος, αναφερόμενος στις καταστροφικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον της Αθήνας, στην αύξηση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, τόνισε ότι οφείλονται στους στόχους και τις επιδιώξεις τους ιδιωτών.

Αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική

Συνέντευξη με τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλο στο συντάκτη του «Ρ»
Συνέντευξη με τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλο στο συντάκτη του «Ρ»
- Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής, που οδήγησε όλες τις δυνάμεις, οι οποίες συμπαρατάχτηκαν στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις επικείμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Οι δυνάμεις που αποτελούν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ - ΔΗΚΚΙ - «Αριστερή Κίνηση») οδηγήθηκαν στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης ενότητας, για να αντισταθούν στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής, που ξεπερνά ακόμα και αυτές τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος τους είναι διπλός: Αφ' ενός, η ανατροπή και όχι η διαχείριση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και, αφ' ετέρου, η αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού, μέσω της ενεργής θεσμικής συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα, ώστε να πάψει να αποτελεί θεσμό υλοποίησης και καταγραφής των κυβερνητικών αποφάσεων. Τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής τα βιώνουμε σήμερα και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση οκταώρου, ενοικίαση εργαζομένων, συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.), στην ένταση της κρατικής καταστολής, με τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, που στηρίζεται στην προώθηση και ψήφιση ενός αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου (Σύμβαση Σένγκεν, αντιτρομοκρατικός νόμος, ένταλμα σύλληψης και έκδοσης Ελλήνων πολιτών σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ και στις ΗΠΑ μέσα του Ευρωτρομονόμου κλπ.), στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικού χαρακτήρα δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, που σταδιακά έχουν, ήδη, ξεκινήσει. Τα παραπάνω, και όχι μόνον, οδήγησαν στη συνεργασία σε νομαρχιακό επίπεδο, που αναμένεται στην πορεία να διευρυνθεί και με άλλες δυνάμεις και εύχομαι και σε άλλα επίπεδα.

- Πού στοχεύουν οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τόσο με την εφαρμογή του προγράμματος «Καποδίστρια», όσο και με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος;

- Οι αλλαγές που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση, τόσο με τον ψευδεπίγραφο νόμο «Καποδίστρια», όσο και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν μετά τις νομαρχιακές εκλογές (κατάργηση Νομαρχιακών Συμβουλίων, νέα διοικητική δομή, μητροπολιτικοί δήμοι κλπ.) έχουν ως στόχο να μετατρέψουν, και επικεντρώνομαι μόνο στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη, αν και με σκόπιμες ελλείψεις, αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση σε αποσυγκέντρωση.

Αποσυγκέντρωση σημαίνει συγκεντρωτικό κράτος, πελατειακή διοίκηση, γραφειοκρατικό κράτος. Σημαίνει, επίσης, τη μεταφορά της κεντρικής εξουσίας σε τοποτηρητές της υπό τον έλεγχο και τις οδηγίες της κυβέρνησης. Πιστεύω να σας θύμισα τους υπάρχοντες περιφερειάρχες, που ελέγχουν και ποδηγετούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αποτελούν σήμερα έναν από τους κύριους παράγοντες υποβάθμισής της. Και υποταγής της στην περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όροι δήμοι, κοινότητες, νομαρχίες, σκόπιμα και εκ του πονηρού, απαλείφτηκαν από το αναθεωρημένο Σύνταγμα, ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν από τον κοινό νομοθέτη. Ετσι ώστε η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, να μετατρέψει τη Νομαρχία σε Περιφέρεια. Αντίθετα, αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο και για την οποία αγωνιζόμαστε.

Ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο

- Στις σημερινές συνθήκες και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύετε ότι ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να έχουμε μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα;

- Ο λαϊκός παράγοντας, όχι μόνον ασκώντας πιέσεις μπορεί να εμποδίσει και να διορθώσει τη σήμερα ακολουθούμενη πορεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε θεσμό εφαρμογής της κυβερνητικής νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και αυτό είναι ένα τμήμα του προγράμματός μας να εμπλουτιστεί ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, που θα ισχυροποιήσουν την αποτελεσματικότητα του λαϊκού παράγοντα. Η ύπαρξη θεσμών, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις με αποφασιστικές αρμοδιότητες, οι νομαρχιακές λαϊκές πρωτοβουλίες, το λαϊκό βέτο σε επίπεδο Νομαρχίας και το τοπικό δημοψήφισμα θα φέρουν το λαό στο προσκήνιο και θα αποτελέσουν ανάχωμα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ετσι, οι πολίτες θα διαδραματίζουν το ρόλο που τους αρμόζει σε μια άμεση και ουσιαστική Αυτοδιοίκηση, θα αυτοδιοικούνται και δε θα διοικούνται από τα όργανα της κεντρικής εξουσίας. Ενα Νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις που προέρχονται από λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα, λαϊκές πρωτοβουλίες, θα μπορεί να αντιπαλέψει τη σήμερα ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Θα πρωτοστατήσει σε μια άλλη ανάπτυξη, που θα κατοχυρώσει και θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος που εξαφανίζεται ταχύτατα στη σημερινή εποχή.

Αλλαγή πορείας

- Γιατί οι εργαζόμενοι, οι απόμαχοι της δουλιάς, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, πρέπει να δώσουν την ψήφο τους στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»;

- Η υπερψήφιση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» θα σημάνει αλλαγή πορείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα συμπαρίσταται στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων σε θέματα Απασχόλησης, Παιδείας, Υγείας και Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος θα οδηγήσει σε λύσεις, που θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και συγχρόνως θα εμποδίζει τη λήψη αντιλαϊκών αποφάσεων και μέτρων.

- Είστε υποψήφιος νομάρχης της μεγαλύτερης Νομαρχίας της χώρας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα, καθώς και ποιας πολιτικής είναι απόρροια αυτά τα προβλήματα.

- Η αυξανόμενη ανεργία, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η έλλειψη βασικών υποδομών, ώστε το Λεκανοπέδιο να είναι εκτεθειμένο σε παντοειδείς φυσικές καταστροφές, όταν εμφανίζονται ακραία φυσικά φαινόμενα, η καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον, το νέφος, το κυκλοφοριακό και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής με τη μείωση του περιαστικού πρασίνου, την εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων και τον ουσιαστικό αποκλεισμό των πολιτών από τις παραλίες λόγω αλλαγής χρήσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο, τα τελευταία προβλήματα μεγεθύνονται λόγω της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα παραπάνω οξύνθηκαν και οξύνονται σε επικίνδυνο βαθμό, λόγω της ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ