Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στο έλεος των ιδιωτών

- Κυρία Παπαρήγα, τον τελευταίο χρόνο πού και πού φουντώνει αυτό το θέμα με την κοινωνική πρόνοια, τη φροντίδα κλπ., είδατε και τους τηλεμαραθώνιους που ξοδεύονται πολλές ώρες τηλεοπτικής προβολής. Χτες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και με ειδικές ανάγκες. Ενα σχόλιο επ' αυτού.

- Εκανε ορισμένες εξαγγελίες χτες ο πρωθυπουργός για νέα μέτρα στο θέμα της πρόνοιας και του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας. Εμείς έχουμε υπόψη και έχουμε μελετήσει ό,τι προσχέδια υπήρχαν και ό,τι εξαγγελίες είχαν προηγηθεί. Πρόκειται για ένα λεγόμενο Εθνικό Σύστημα εθελοντισμού και ελεημοσύνης, αυτό που γίνεται.

Δηλαδή, η κυβέρνηση τι κάνει; Μεταφέρει τομείς της κοινωνικής πρόνοιας στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους ιδιώτες. Ξέρετε, όταν επίσημα καταγραμμένα είναι 400.000 άτομα με ειδικές ανάγκες, σημαίνει 400.000 οικογένειες. Αυτές οι 400.000 οικογένειες θα ριχθούν στο έλεος των ιδιωτών.

Και όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους ιδιώτες, πληρώνοντας και δεχόμενοι υπηρεσίες, τότε για να εκτονώσουν την έκρηξη δημιουργούν το Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού. Δηλαδή, λέει άνεργοι, φτωχοί και κατατρεγμένοι να προσφέρετε εθελοντικές υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις κατηγορίες που έχουν ανάγκη υψηλής προστασίας, ως εθελοντές.

Μπορεί να τους δίνουν και κανένα 50άρι χιλιάδες το μήνα, αυτή είναι η λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο άνεργος της ΑΓΝΟ, να προσφέρει υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν εξαθλιωμένους ανθρώπους για να κάνουν προσφορά σε εξαθλιωμένους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα ανοίγεται και ο δρόμος της φιλανθρωπίας.

Αν διαβάσετε, αγαπητοί φίλοι, την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, θα ξέρετε ότι οι διάφοροι Ζαϊμηδες, οι Συγγροί και όλοι αυτοί οι μεγάλοι ευεργέτες είναι αυτοί που κατάκλεψαν τον ελληνικό λαό. Αυτοί που κατάκλεψαν, αυτά τα δάνεια του αγώνα του '21 και της ανεξαρτησίας. Κατάκλεψαν και εμφανίστηκαν σαν ευεργέτες. Μια νέα γενιά ευεργετών έρχονται σήμερα, εφοπλιστές.

Αυτοί που βυθίζουν μέχρι σκόπιμα τα σαπιοκάραβά τους για να πάρουν αποζημιώσεις, έρχονται τώρα και επιδοτούν φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχει καμία σχέση με την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία. Εμείς πρόκειται να παρέμβουμε σ' αυτόν τον τομέα, και αποφασιστικά. Θα ξεσκεπάσουμε αυτό το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Και βλέπετε, μπαίνει εδώ και το θέμα της αξιοπρέπειας. Οπως μπαίνει θέμα της αξιοπρέπειας του καλλιτέχνη, της αξιοπρέπειας του εργάτη, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, που έχει τέτοιο πρόβλημα στην οικογένειά του. Ως πότε για ένα ψίχουλο θα σκύβεις το κεφάλι; Ενωμένοι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και αγωνιστικά αυτά τα προβλήματα, γιατί και η αξιοπρέπεια είναι και αυτή στοιχείο της ποιότητας ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα προσαρμογής στις ανάγκες του κεφαλαίου(2005-03-06 00:00:00.0)
Συρρίκνωση και εκχώρηση τομέων(2002-06-26 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την προάσπιση της πρόνοιας(1998-04-22 00:00:00.0)
Εκσυγχρονιστική τηλε-υποκρισία(1997-09-20 00:00:00.0)
Σχέδιο αποδιάρθρωσης της Κοινωνικής Πρόνοιας(1995-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ