Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μονοπώλιο στον τομέα του πολιτισμού είναι βία

- Κάνατε λόγο, κα Παπαρήγα, για μαφία του πολιτισμού. Μήπως μπορείτε λίγο να μας εξηγήσετε τι εννοείτε μ' αυτό;

- Η σημερινή σύγχρονη μαφία δεν είναι η παλιά που βλέπουμε στις ταινίες, ο Αλ Καπόνε και οι διάφοροι. Σήμερα, είναι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, οι οποίοι βεβαίως βρίσκονται σε ευθεία διασύνδεση με την κυβέρνηση. Υπάρχει άμεση επικοινωνία.

Είναι πολιτιστικοί παράγοντες. Και, κοιτάξτε, εμείς δε φοβόμαστε να πούμε και ονόματα. Ο κ. Λαμπράκης τι είναι; Τώρα μαθαίνω επεκτείνεται, εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει διεισδύσει. Και ξέρετε κάτι; Το καπιταλιστικό μονοπώλιο είναι έγκλημα, είναι ζημιά, αλλά στον τομέα ειδικά του πολιτισμού, πουθενά και ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει μονοπώλιο.

Ακόμα και όταν έχουμε τις πιο ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες, ακόμα και σε συνθήκες που έχουμε μία κυβέρνηση λαϊκή, μονοπώλιο στον πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο, το οποίο απαιτεί πολυμορφία και στα ρεύματα και στις επιλογές και στις τάσεις.

Εγώ να σας πω ότι ο κ. Λαμπράκης έκανε την καλύτερη δουλιά και έχει μια ανιδιοτέλεια, που δεν έχει, είναι ιδιοτελής, αλλά μονοπώλιο στον τομέα του πολιτισμού, απ' όποια, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, βρίσκεται αυτός και ορισμένοι άλλοι, αυτό πρόκειται για έγκλημα.

Το λέμε καθαρά. Εμείς είμαστε κατά των μονοπωλίων και στον τομέα της οικονομίας. Αλλά, σας λέω, δεν υπάρχει και καλό μονοπώλιο στον τομέα του πολιτισμού. Το μονοπώλιο, σε οποιεσδήποτε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στον τομέα του πολιτισμού, είναι βία. Καταλαβαίνετε τώρα στις σημερινές συνθήκες. Και οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι της τέχνης πρέπει να αντισταθούν ειδικά σ' αυτή την κατάσταση. Δεν είναι ο μόνος, για να το ξεκαθαρίσω, αλλά είναι κορυφαίος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ