Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Συρρίκνωση και εκχώρηση τομέων

Την επιχείρηση διάλυσης του εναπομείναντος συστήματος πρόνοιας, τόσο με την εκχώρηση τομέων μέσω των προγραμματικών συμβάσεων, όσο και με την εγκατάλειψη δομών, επιβεβαίωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ).

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να γίνει επίδειξη κοινωνικής πολιτικής για κατηγορίες ατόμων με ιδιαίτερα προβλήματα (μοναχικοί και εγκαταλειμμένοι, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, ανήλικοι που έφυγαν απ' το σπίτι τους) ο πρωθυπουργός ήταν αποκαλυπτικός στην ομιλία του. «Στο χώρο της Πρόνοιας, είπε ο Κ. Σημίτης, προωθούμε την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και προσβάσιμου δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει βοήθεια σε όλους τους πολίτες. Και αυτό χωρίς να ακολουθείται η παραδοσιακή μορφή επιδοματικής ή ιδρυματικής φροντίδας. Γιατί αυτή η παραδοσιακή μορφή κρατάει μακριά αυτούς στους οποίους παρέχεται η βοήθεια, σε ένα περιβάλλον το οποίο δε δίνει την αίσθηση ή το κλίμα της συμπαράστασης. Στόχος μας δεν είναι η διαιώνιση των παροχών, δηλαδή να έχουμε ανθρώπους που να στηρίζονται στα ιδρύματα και τίποτε άλλο».

Ηδη το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας είναι έτοιμο και θα προωθηθεί στη Βουλή. Το κεντρικό στοιχείο αυτού του σχεδίου είναι η μεταφορά των δομών της Πρόνοιας στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ). Μάλιστα, αυτή η επιλογή έρχεται μετά τη συγχώνευση μεγάλων οργανισμών πρόνοιας που έγινε με το νόμο 2646/98.

Μέσα από αυτές τις εναλλαγές για την τύχη των οργανισμών, εκείνο που κυριαρχεί είναι η συρρίκνωση και η εγκατάλειψη -όπως π.χ. τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ). Το ΕΚΑΚΒ παρουσιάστηκε ως νέο πρωτοποριακό δίκτυο υπηρεσιών πρόνοιας, είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο 2646/98, αλλά δε λειτούργησε ποτέ ολοκληρωμένα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να προσληφθούν 520 άτομα αλλά τώρα ξεκινά μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα έχουν προσληφθεί 40 άτομα.

Με νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται η λειτουργία του ΕΚΑΚΒ ως ΝΠΔΔ που θα λειτουργήσει με το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ) που καταργείται, ενώ προβλέπεται η προκήρυξη 100 ακόμα θέσεων.

Η αρχή της λειτουργίας γίνεται με την τριψήφια γραμμή «197» -που ήταν μια παλιά γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Επίσης, παλιά ήταν και ορισμένα κτίρια που παρουσιάστηκαν ως νέα και τα οποία ανακαινίστηκαν.

Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΚΒ Τ. Βίγλας, προωθούνται οι προγραμματικές συμφωνίες με τις υφιστάμενες κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας, με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα εθελοντικά κινήματα. Μ' άλλα λόγια, η Πρόνοια ως άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκχωρείται στις μη κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στην «Πρόνοια μέσω του ΕΚΑΚΒ επιχειρείται η συνένωση του κρατικού με τον εθελοντικό τομέα» όπως έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ