Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Ευθύνες σε έξι για τη διάσωση

Εισαγγελική έρευνα για την αξιοπλο'ϊα των επιβατηγών πλοίων

Σε έξι αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος ρίχνει τις ευθύνες για την εγκληματική καθυστέρηση του μηχανισμού διάσωσης στο τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου "Δύστος", η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης.

Ο υπουργός είπε ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της βρίσκεται στα χέρια του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Π. Ουσατζόπουλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα προκύπτουν ευθύνες σε δύο αξιωματικούς, που είχαν βάρδια στο Θάλαμο Επιχειρήσεων, για κακό συντονισμό και για μη έγκαιρη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου. Επίσης σε τέσσερις βαθμοφόρους του υπολιμεναρχείου Κύμης για την καθυστέρηση αποστολής σκαφών διάσωσης στον τόπο του ναυαγίου.

Οπως είπε ο Στ. Σουμάκης οι αξιωματικοί θα απολογηθούν στον αρχηγό του ΛΣ και η τελική εισήγηση θα εξεταστεί από τον ίδιο. Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διέψευσε προχτεσινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας που παρουσίαζε το πόρισμα για τα αίτια του ναυαγίου.

Ερευνα από την Εισαγγελία Εφετών

Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Β. Παπαδάκης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις μετά την απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού - οχηματαγωγού "Ναϊάς Εξπρές", το βράδυ της Τετάρτης 8.1.1997, οπότε μετά από καταγγελία η Διεύθυνση Επιθεώρησης Επιβατηγών πλοίων του ΥΕΝ διαπίστωσε ρήγμα πάνω από τα ίσαλα του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση των πλοίων της ακτοπλοϊας απασχολεί έντονα τις εισαγγελικές αρχές καθώς διακυβεύεται η ζωή χιλιάδων επιβατών, που πιστεύουν ότι οι επιθεωρήσεις του ΥΕΝ παρέχουν εγγυήσεις ασφαλούς ναυσιπλοϊας και ότι ελέγχεται από τις Λιμενικές Αρχές η συμπεριφορά ορισμένων πλοιοκτητών και πλοιάρχων...

Επίσης ερευνώνται οι περιπτώσεις των πλοίων "Σούπερ Ναϊάς" και "Νταλιάνα". Το τελευταίο υπέστη βλάβη στη μηχανή μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της 11.1.1997, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των 677 επιβατών του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ