Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
"Ανεση χρόνου" στις παράνομες χωματερές

Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, παρά την παλιότερη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν προτίθεται να πιέσει για το κλείσιμό τους

Το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου προτίθεται να παίξει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε ό,τι αφορά τις 15 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης της και πρέπει, βάσει του νόμου, να κλείσουν αύριο. Το κλείσιμο τους, όμως, είναι αμφίβολο, καθώς η Νομαρχία δείχνει "απροθυμία" να πιέσει, ώστε να σταματήσει η λειτουργία τους.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, στην τελευταία συνεδρίασή του, είχε αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των 15 ανεξέλεγκτων χωματερών (εφτά στη Νοτιανατολική Αττική και οκτώ στη Βορειοανατολική Αττική). Αυτό σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τα στερεά απόβλητα. Επίσης, το ΝΣ είχε αποφασίσει οι χωματερές αυτές να αντικατασταθούν από δύο προσωρινούς Χώρους Υγιειονομικής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ).

Παρά την απόφαση αυτή, όμως, κύκλοι της Νομαρχίας έλεγαν ότι σήμερα δε θα πιέσουν τους κοινοτάρχες να κλείσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές, που λειτουργούν στα διοικητικά τους όρια. Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, τη στάση τους, κορυφαίοι παράγοντες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προβάλλουν ως "επιχείρημα" το γεγονός ότι οι κοινότητες αυτές έχουν ζητήσει από το Πανεπιστήμιο Θράκης να εκπονήσει μελέτη για τη χωροθέτηση των δύο προσωρινών ΧΥΤΑ. Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριζαν ότι από τη στιγμή που "ξεκίνησε" η διαδικασία ανάθεσης των νέων μελετών θα πρέπει να δώσουν "μια άνεση χρόνου" στους κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής που έχουν παράνομες χωματερές στις περιοχές τους.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής δεν πρόκειται να επέμβει για να σταματήσει τη λειτουργία των παράνομων χωματερών. Επομένως, "ρίχνει το μπαλάκι" στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα κληθεί τις επόμενες μέρες να απαντήσει αν θα εφαρμόσει το νόμο και θα κλείσει τις χωματερές ή θα επιτρέψει την παράταση της παράνομης λειτουργίας τους.

Ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο και θα αποφασίσει για τις χωροθετήσεις των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής.Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τριών ΟΕΔΑ (αποτελούνται από ΧΥΤΑ και εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης), τη χωροθέτηση μιας στη Δυτική και δύο στην Ανατολική Αττική και ακόμα τη λειτουργία έξι σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκει αντίθετο το ΝΣ της Ανατολικής Αττικής, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην περιοχή για να δεχτεί ΟΕΔΑ. Επιπλέον, τόσο ο νομάρχης, Δημήτρης Φράγκος,όσο και αρκετοί κοινοτάρχες και δήμαρχοι της περιοχής έχουν εκφράσει την άρνησή τους στο σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ και έχουν ταχθεί υπέρ της καύσης, ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων. (Η καύση εγκαταλείπεται διεθνώς, ενώ όπου εφαρμόστηκε υπήρξαν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον).

Η στάση αυτή του ΝΣ Ανατολικής Αττικής κάθε άλλο παρά ικανοποιεί, βέβαια, τους υπόλοιπους νομάρχες του Λεκανοπεδίου. Ειδικά το νομάρχη Δυτικής Αττικής, Περικλή Παπαπέτρου,ο οποίος με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων, που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του, είναι πλέον κορεσμένη και πλησιάζει η μέρα που δε θα μπορεί να δεχτεί ούτε ένα κιλό σκουπίδια επιπλέον.

Γ. ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org