Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ

Πριν ακόμα σταματήσει η βροχή, ο Λαλιώτης εκτιμούσε ότι πρόκειται περί "θεομηνίας". Πριν ακόμα βρεθούν οι αναγκαίοι οδηγοί για να κινηθούν κάποιες μπουλντόζες, ο Παπαδόπουλος έβγαινε στις κάμερες και δήλωνε την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε τη χαρά του γιατί οι νεκροί ήταν λίγοι. Πριν ακόμα βγουν εκτιμητές στο δρόμο για να καταγράψουν τις ζημιές, οι κυβερνητικοί νομάρχες μοίραζαν χαρτιά με νούμερα "βγαλμένα απ' την κοιλιά τους" που υποτίθεται πως αντιστοιχούσαν σε όσα χρειάζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών. Πριν ακόμα γίνει έρευνα για τα έργα των εργολάβων που στάθηκαν αφορμή για το νέο χαλασμό, η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι τα έργα είναι "άρτιες κατασκευές".

Είναι φανερό πως όταν στο ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ ο υπουργός των εφοπλιστών έσπευδε στις κάμερες για να "σταυρώσει" τον καπετάνιο, πριν καν αρχίσει η έρευνα για να βρεθεί αν ζούσε ή αν πέθανε ο άνθρωπος, δεν ήταν μόνος.

Μία με την κινητοποίηση των αγροτών που πριν καν ξεκινήσει, η κυβέρνηση πέρναγε στα μέσα ενημέρωσης την άποψη ότι φταίει το ΚΚΕ, δύο με το ναυάγιο που έφταιγε ο καπετάνιος, τρεις με τη βροχή που έφταιγε ο Θεός, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το ένα μετά το άλλο τα μέλη της κυβέρνησης κάνουν καθαρό πως δεν έχουν απλά ξεσκολίσει τον Γκαίμπελς, αλλά έχουν προχωρήσει αρκετά μπροστά. Από μόνοι τους - χωρίς καν αναφορές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της σοσιαλδημοκρατίας, από τα οποία ορισμένοι πέρασαν για να κριθούν άξιοι να κυβερνήσουν - συνιστούν σχολή παραπληροφόρησης, εξαιρετικά χρήσιμη στην άρχουσα τάξη, αφού αυτή ακριβώς η σχολή, κυβερνώντας, κατορθώνει να βγάζει λάδι όσους κερδίζουν ακόμα κι απ' αυτόν το θάνατο ανθρώπων που θα μπορούσαν κάτω από άλλες συνθήκες να συνεχίζουν να πηγαίνουν ήσυχα στη δουλιά τους. Αποδεικνύουν πως κατέχουν καλά τη γνώση για τη λειτουργία των μηχανισμών της εντύπωσης - το γνωστό του Μητσοτάκη "ποιος θα θυμάται σε δέκα χρόνια", ωχριά μπροστά στο δικό τους μπαράζ ψευδών εντυπώσεων για την εξαφάνιση "εν τη γενέσει της" της όποιας αλήθειας.

***

Κι όμως - ιστορικά αποδεδειγμένο - ο κόπος τους είναι μάταιος. Το γεγονός ότι διάφοροι "συνάδελφοι δημοσιογράφοι" σπεύδουν να συμβάλουν με την πένα τους στην απόπειρα να οδηγηθεί ένας λαός σε κατάσταση ομαδικής παράνοιας, να πιστέψουν με το ζόρι οι άνθρωποι πως για ό,τι παθαίνουν δε φταίει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό - πολιτικό σύστημα - αυτό που έχει Θεό του τα υπερκέρδη των λίγων - αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ φταίνε οι ίδιοι οι παθόντες, δεν πρέπει να ερμηνεύεται και σαν νίκη του ψεύδους έναντι της αλήθειας. Το ψέμα στην προκειμένη περίπτωση των πλημμυρών είναι τόσο χοντρό που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από οποιοδήποτε περιτύλιγμα.

Γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να πειστούν κοντά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Κορινθία, το Αργος και την Αιγιάλεια, ότι ως καταπατητές ρεμάτων όλοι μαζί αυτοί είναι οι φταίχτες που η "θεομηνία" οδήγησε σε καταστροφή. Είναι αδύνατο να πειστούν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα όταν για παράδειγμα στην Κορινθία, η Πυροσβεστική δεν απαντούσε στις κλήσεις, για τον απλό λόγο ότι το ίδιο το κτίριό της, που βρίσκεται πάνω από σκεπασμένο κανάλι ομβρίων, είχε χτυπηθεί πρώτο από την πλημμύρα. Είναι αδύνατο να πειστούν ότι φταίει η ποσότητα των νερών, όταν στη Φθιώτιδα είναι συχνό το φαινόμενο να πνίγεται ο κάμπος από τις υπερχειλίσεις του Σπερχειού, αφού το τελευταίο αντιπλημμυρικό έγινε το 1945! Είναι αδύνατο να πειστούν για τις αποζημιώσεις, όταν εξαγγέλλεται 200.000 δρχ. βοήθημα στους ανύπαρκτους άστεγους της Φθιώτιδας, την ώρα που στην Κορινθία, όπου πράγματι υπάρχει ανάγκη και η ζημιά ανά νοικοκυριό ξεπερνά το εκατομμύριο, δηλώνεται πως θα ισχύσει ό,τι και για την Ξάνθη!

***

Πλημμύρες είχαμε και θα έχουμε όσο τα κονδύλια αντί για αντιπλημμυρικά πάνε σε λογαριασμούς στήριξης της πολεμικής βιομηχανίας, σε λογαριασμούς πολυεθνικών τύπου "Χόχτιφ" (αεροδρόμιο Σπάτων), σε ταμεία Μεγάρων Μουσικής και άλλων τινών "εργολάβων θανάτου" (το γεγονός ότι στο Μέγαρο έχουν φαγωθεί πάνω από 8 δισ. ενώ στην κοιλάδα του Σπερχειού δεν έχουν δοθεί ακόμα τα 3 δισ. για την έναρξη των έργων είναι χαρακτηριστικό).

Αυτό που μπορούμε να μην έχουμε, είναι κυβερνήσεις τέτοιων λωποδυτών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και για το άνοιγμα αυτού του δρόμου είμαστε πράγματι συνυπεύθυνοι όλοι.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Πλημμύρες είχαμε και θα έχουμε όσο τα κονδύλια αντί για αντιπλημμυρικά πάνε σε λογαριασμούς στήριξης της πολεμικής βιομηχανίας, σε λογαριασμούς πολυεθνικών τύπου "Χόχτιφ" (αεροδρόμιο Σπάτων), σε ταμεία Μεγάρων Μουσικής και άλλων τινών "εργολάβων θανάτου"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα συμπόρευσης και κοινής δράσης οι τοπικές εκλογές(2023-09-19 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο πλημμυροπαθών στη Λαμία(2023-09-14 00:00:00.0)
Στο έλεος και των πλημμυρών(2023-09-07 00:00:00.0)
Τι μπορούν να μας πουν;(2003-07-30 00:00:00.0)
Θα αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς;(1997-05-06 00:00:00.0)
Λεζάντα 2ου σελ. 18(1997-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ