Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην πληγείσα περιοχή. Σταύρος Παναγιώτου: Να δοθεί βάρος στη δημιουργία υποδομών, για να μην επαναληφθεί η καταστροφή
Κομμένος στα δυο για τέταρτη μέρα παραμένει ο νομός Φθιώτιδας. Οι καταστροφές που έχουν υποστεί και οι έξι γέφυρες, οι οποίες συνδέουν το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού με το ανατολικό, καθιστούν αδύνατη την οδική επικοινωνία. Οι κάτοικοι 51 κοινοτήτων της επαρχίας Σπερχειάδος δεν έχουν καμιά πρόσβαση προς τη Λαμία. Παράλληλα, η κοιλάδα του Σπερχειού παραμένει μια τεράστια λιμνοθάλασσα, στο βυθό της οποίας βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται χιλιάδες καλλιεργητές σιτηρών και κηπευτικών. Η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νομό Φθιώτιδας έχει φέρει την απελπισία και έχει προκαλέσει την οργή στους κατοίκους και στους τοπικούς άρχοντες της περιοχής. Συναισθήματα που εκφράστηκαν στον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του με κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Η γέφυρα της Σπερχειάδας ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στ. Παναγιώτου.Λίγα μόλις μέτρα μετά τη Μακρακώμη βρίσκεται η συγκεκριμένη γέφυρα, η οποία από την ορμή των νερών του Σπερχειού έχει πάρει κλίση και η διέλευσή της γίνεται μόνο με τα πόδια. Αυτή είναι και η πρώτη εικόνα που βλέπει κανείς μόλις πλησιάσει τη γέφυρα. Μάλιστα, χτες οι κάτοικοι κουβαλούσαν με καρότσια το γάλα από τη μια μεριά στην άλλη και το φόρτωναν σε φορτηγά. Αν βέβαια, κάποιος θέλει να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεσή του, στη Λαμία ή στις υπηρεσίες της Μακρακώμης πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει από πριν κάποιο μεταφορικό μέσο που θα τον περιμένει. "Δε θέλουμε παυσίπονα. Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της επικοινωνίας. Σήμερα δεν μπορεί να φτάσει κάποιος από τις κοινότητες της επαρχίας Σπερχειάδος στο Κέντρο Υγείας της Μακρακώμης, ενώ παράλληλα σχολεία και υπηρεσίες υπολειτουργούν, αφού οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θέλουν ολόκληρο ταξίδι για να φτάσουν. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους", επισήμανε ο νομαρχιακός σύμβουλος Στάμος Καλαμάρας.Ο δήμαρχος Σπερχειάδας Θανάσης Κάτσικας, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΚΚΕ, τόνισε: "Δυστυχώς πληρώνουμε αμαρτίες άναρχης προσβολής του περιβάλλοντος και ανευθυνότητας των υπευθύνων. Το αυθαίρετο μπάζωμα της κοίτης του ποταμού κοντά στη γέφυρα και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή σήμερα δημιούργησε αυτό το τεράστιο πρόβλημα".
Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας περάσαμε με τα πόδια τη γέφυρα και αφού επιβιβαστήκαμε σε ένα μικρό λεωφορείο διασχίσαμε το Δήμο Σπερχειάδας και φτάσαμε στο χείμαρρο Μέγα Ρέμα, που χύνεται στο Σπερχειό και την Κυριακή το απόγευμα παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του. Λίγο πιο κάτω η Μαρίτσα, και αυτός παραπόταμος του Σπερχειού, με ιδιαίτερη ...δράση τη μέρα της νεροποντής. Και στους δυο αυτούς παραπόταμους η κακή διευθέτηση της κοίτης τους ήταν η αιτία του κακού.
Προχωρώντας, φτάσαμε στη Βίστριζα.Ποτάμι και τούτο που χύνεται στο Σπερχειό. Μάλιστα, εδώ έχει κατασκευαστεί και αρδευτικό φράγμα, το οποίο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας νεροποντής, υπέστη δυο μικρά ρήγματα! Ρήγματα που, όπως τόνισαν οι κάτοικοι, αν δεν επισκευαστούν, κινδυνεύουν μέσα στο χειμώνα να ανοίξουν και να καταστρέψουν ένα έργο αξίας 1,8 δισ. Μάλιστα, οι κάτοικοι τόνισαν ότι από στο συγκεκριμένο ποτάμι έχει αρχίσει η κατασκευή υδρευτικού έργου που καλύπτει τις ανάγκες 20.000 κατοίκων και έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 350 εκατομμύρια. Οπως υπογράμμισαν, αν δε δοθούν άλλα τόσα για την ολοκλήρωσή του κινδυνεύει να καταστραφεί.
Ενα χιλιόμετρο πιο κάτω βρίσκεται το Λιασκοβόρεμα,ένας χείμαρρος στον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια να κατασκευαστεί γέφυρα. Δυστυχώς, γέφυρα δεν έγινε και στο Λιασκοβόρεμα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες ως η μόνη διέξοδος για τη Λαμία και η προσπέλαση είναι πολύ δύσκολη, αφού πρέπει να περάσει κάποιος οδηγός μέσα από πέτρες και ορμητικά νερά που κατεβάζει.
Στη συνέχεια ο Στ. Παναγιώτου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μακρακώμης Μ. Ρυζάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "ο δήμος Μακρακώμης είχε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει εκβάθυνση της κοίτης του Σπερχειού, επιχείρηση καθαρισμού του, οριοθέτηση της περιοχής με δρόμους κ.ά., τα οποία, όμως, δεν έγιναν, με αποτέλεσμα, κατέληξε, ο Σπερχειός από πηγή πλούτου για την περιοχή να γίνει αιτία καταστροφής".
"Αν δε γίνουν έργα στην όχθη Αλαμάνας - Ανθήλης, θα βγούμε στους δρόμους με τα τρακτέρ. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τη νέα παραγωγή". Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Ανθήλης Δήμος Πολύμερος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Στ. Παναγιώτου.Οι κάτοικοι της κοινότητας υπογράμμισαν ότι, αν δε δοθούν χρήματα για τη διάνοιξη του Σπερχειού, δεν καθαριστεί και διευθετηθεί η κοίτη του, θα παρουσιάζονται σε κάθε νεροποντή τα ίδια προβλήματα. "Παλιά και 40 μέρες να έβρεχε, άντεχε το ποτάμι. Τώρα με δυο μέρες βροχή βουλώνει. Μια ψιχάλα να πέσει πάλι τα ίδια θα έχουμε", τόνισε ο γραμματέας της κοινότητας Κ. Ακριβός.Ο αγρότης Γιώργος Τσίγκας μάς είπε ότι "φέτος οι αγρότες δε θα μπορέσουν να σπείρουν, γιατί το ποτάμι έχει σπάσει σε δέκα κομμάτια. Αυτή τη στιγμή 45.000 στρέμματα είναι γεμάτα νερό".
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κάτοικοι της Ανθήλης δεν έχουν πόσιμο νερό, αφού καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα, δεν μπορούν να αντλήσουν το νερό μέσα από τα χωράφια μετά την καταστροφή και του αντλιοστασίου.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας ο Στ. Παναγιώτου συναντήθηκε και με τον νομάρχη Φθιώτιδας, Θύμιο Παπαβασιλείου.Ο νομάρχης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παραδέχτηκε ότι η καταστροφή προήλθε από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. "Οπου κάναμε παρεμβάσεις, όπως στον Γοργοπόταμο, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα. Ομως δεν πήραμε το ένα δισ. δραχμές, συνέχισε, που ήταν τα ελάχιστα χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων - χρειάζονται 7 δισ. για ένα σωστό έργο υποδομής - και είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα". Ο Στ. Παναγιώτου απαντώντας στον νομάρχη τόνισε ότι "υπάρχει η ανάγκη ενός σωστού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, αποζημιώσεις και αποκατάσταση επικοινωνίας. Το κύριο όμως είναι, συνέχισε, να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής, έτσι ώστε μελλοντικά, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως τις συνέπειες από ανάλογες καταστάσεις να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο και όχι να τις μεγεθύνουμε".
Μετά το τέλος της περιοδείας ο Στ. Παναγιώτου έδωσε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους. Εκεί, σε ερώτηση, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο Στ. Παναγιώτου τόνισε: "Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι εξαγγελίες επαναλαμβάνονται, χωρίς ωστόσο να έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις για τις πλημμύρες από τις καταστροφές του 1994. Συνεπώς, το ζητούμενο δεν είναι η εξαγγελία, αλλά η υλοποίηση. Φυσικά, αυτό που μπορούμε να πούμε στη βάση τής μέχρι σήμερα πρακτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι τη διακρίνει διάσταση λόγων και έργων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις, με τους πλημμυροπαθείς της Ξάνθης, τους σεισμοπαθείς του Αιγίου, τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας... ".
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ