Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!

Αρχίζει από σήμερα η προετοιμασία της νέας αγροτικής εξέγερσης. Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις και τα χωριά. Στις 28 Γενάρη τα τρακτέρ βγαίνουν και πάλι στους δρόμους με ένα πολύμορφο πλαίσιο κινήσεων. Στις 4 Φλεβάρη κλείνουν τα πάντα, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα έξι βασικά αιτήματα που παραμένουν ανοιχτά από την προηγούμενη κινητοποίηση. Ομόφωνη και ομόθυμη η απόφαση

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά, από σήμερα κι όλας, οι αγρότες της Θεσσαλίας. Με πολύμορφες εκδηλώσεις ανά περιοχή (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις κ.ά.) οι αγρότες προετοιμάζουν τη νέα εξέγερσή τους που στις 28 Γενάρη παίρνει γενικό χαρακτήρα.

Στις 28 Γενάρη βγαίνουν στους δρόμους όλα τα τρακτέρ. Η κινητοποίηση θα κλιμακώνεται, με διάφορες μορφές πάλης και στις 4 Φλεβάρη - αν μέχρι τότε δεν ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα έξι επείγοντα, συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού του περασμένου Δεκέμβρη - οι αγρότες, με χιλιάδες τρακτέρ, τα οποία όλες τις προηγούμενες μέρες θα βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, θ' αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, αλλά, αυτή τη φορά και όλους τους παρακαμπτήριους δρόμους.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε χτες βράδυ η πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,με τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Συντονιστικών των μπλόκων και εκπροσώπων αγροτικών φορέων από ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη - στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες αγροτικά στελέχη - ομόθυμη και ομόφωνη ήταν η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με ακόμα πιο σκληρές μορφές πάλης,σε σχέση με κείνες του περασμένου Δεκέμβρη.

Ετσι αποφασίστηκε: Στις 28 Γενάρη οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών με το "διακόπτη εκκίνησης πάνω", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα θ' αποκλείσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα διόδια των Τεμπών και του Μοσχοχωρίου, επιτρέποντας να περνούν τ' αυτοκίνητα, χωρίς να πληρώνουν οι οδηγοί. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στις πλατείες των νομών, θα μοιράζονται φυλλάδια και ανακοινώσεις, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τ' αγροτικά αιτήματα και τον αγώνα της αγροτιάς. Στις 4 Φλεβάρη - κι αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα - με χιλιάδες τρακτέρ θ' αποκλείσουν την Εθνική Οδό και τις παρακαμπτήριες σε έξι "στρατηγικά" σημεία: στον Δρούγο,στην κεφάλωση του Αλμυρού, στα Τέμπη,στη γέφυρα του Πηνειού μετά τα Τέμπη, στην Ελασσόνα και στο Μουργάνι.Ετσι επέρχεται - όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη - "μπλακ άουτ" και δεν υπάρχει διέλευση από τη Στερεά Ελλάδα προς Μακεδονία - Ηπειρο και αντίστροφα. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά ο αποκλεισμός θα είναι ασφυκτικός,δε θα υπάρχουν τα γνωστά "χαρτιά" της Συντονιστικής Επιτροπής και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Στις ομιλίες των στελεχών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) υπογραμμίστηκε ότι η κινητοποίηση ξεκινάει με προειδοποιητικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να σκεφτεί αυτή τη φορά πιο καλά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, πριν "μιλήσουν" πάλι τα τρακτέρ. Τονίστηκε, επίσης, ότι τώρα δε θα έχουν καν τη δικαιολογία κάποιοι να αντιδράσουν στους αποκλεισμούς των δρόμων, αφού οι αγρότες προειδοποιούν έγκαιρα και θα πρέπει κι αυτοί να πιέσουν από τώρα την κυβέρνηση να δώσει λύση.

Από δύο μέλη της ΠΑΣΕ, τους Θ. Νανά και Β. Νικόπουλο,προτάθηκε στην αρχή της σύσκεψης ν' αποφασιστεί να γίνει αποκλεισμός με τρακτέρ στην Αθήνα κι όχι στη Θεσσαλία. Η πρόταση αυτή δεν τέθηκε ξεχωριστά για έγκριση, αφού τονίστηκε πως μπορεί ν' αποτελέσει ένα ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κινητοποίησης μετά τους αποκλεισμούς στη Θεσσαλία.

Στις παρεμβάσεις τους στελέχη του αγροτικού κινήματος που συμμετείχαν στη σύσκεψη προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά οι αγρότες που θα βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους θα είναι πιο πολλοί κι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, απ' όλες τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org