Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν πάει άλλο

Το ψήφισμα της πανθεσσαλικής σύσκεψης

Οι λόγοι που οδηγούν τους αγρότες να ξαναβγούν στους δρόμους και να συνεχίσουν, πιο μαζικά, πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά τον αγώνα επιβίωσης, αναφέρονται αναλυτικά στο ψήφισμα της χτεσινοβραδινής πανθεσσαλικής σύσκεψης φορέων και αγροτών. Αναλυτικά:

"Σήμερα 15.1.1997 εμείς οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, Συντονιστικών Επιτροπών και αγρότες, που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΣΕΑ), συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα της ΕΑΣ Λάρισας, αφού ακούσαμε τις προτάσεις της ΠΣΕΑ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 13.1.97 και καταλήξαμε ομόφωνα στα παρακάτω:

1. Ο ηρωικός αγώνας των 25 ημερών έδειξε τη δύναμη, τη θέληση και την απόφαση της αγροτιάς ν' αγωνιστεί για να μην περάσει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει όχι μόνο την καταστροφή πάνω από το 50% των αγροτικών νοικοκυριών, αλλά και την εξασφάλιση των υπερκερδών σ' αυτούς που μεταποιούν και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα ή εφοδιάζουν τους αγρότες με τα απαραίτητα μέσα και εφόδια (λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα κλπ.).

2. Η κινητοποίηση χιλιάδων αγροτών, που έδωσαν τη μάχη για την επιβίωσή τους, έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την καταστροφή τους και να μετατραπούν σε ανέργους ή ζητιάνους μιας θέσης εργασίας, που θα εξαγοράζεται με την αξιοπρέπεια και την τιμή τους, έδειξε ότι είναι έτοιμοι να δυναμώσουν την ενότητα και αγωνιστικότητά τους και να ξεκινήσουν νέους πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς αγώνες.

3. Η κυβέρνηση, αντί να σταθεί με ευθύνη μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Συνθήκη της ΓΚΑΤΤ και η δική της πολιτική και να δώσει λύσεις, προσπαθεί να παραπλανήσει, παραπληροφορήσει και αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους ίδιους τους αγρότες. Για το σκοπό αυτό μιλάει για "κοινωνικό διάλογο", οργανώνει συμβούλια και διαβούλια, στα οποία καλεί να πάρουν μέρος όλοι αυτοί που στα κρυφά ή φανερά υπονόμευσαν τον ηρωικό αγώνα των αγροτών και μοναδικό στόχο έχουν την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

4. Το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) αποδείχτηκε στημένη φιέστα ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση ψάχνει για συνενόχους, προκειμένου να ξεκληρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς και αυτό έκανε και στο ΕΣΑΠ. Ομως, κανένα συμβούλιο και διαβούλιο δεν μπορεί να την απαλλάξει από τη δικαιολογημένη πια οργή και αγανάκτηση της αγροτιάς και την καταστροφική αγροτική πολιτική της.

Η αγροτιά της χώρας μας έκανε τα δικά της συμβούλια, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα μετερίζια του αγώνα, για να σταματήσει ο κατήφορος και να αλλάξει ριζικά αυτή την καταστροφική πολιτική.

5. Δεν είναι αναγκαίο να καταστραφεί το μισό αγροτικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας, όπως επιτάσσει η ΚΑΠ και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της υπεράσπισης της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων αγροτών. Ο δρόμος της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής, δηλαδή της ουσιαστικής αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ο δρόμος της εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος και η βοήθεια της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, που εθελοντικά, μέσα από το συνεταιρισμό να μπορέσει να αποκτήσει και ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.

6. Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τη δημαγωγία και την κοροϊδία και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που της έχουν τεθεί.

Για μας δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι επιβίωσης παρά από αυτούς που οδηγούν στην ανάπτυξη των καλλιεργειών μας, των νοικοκυριών μας, της αγροτικής και εθνικής οικονομίας, συνολικότερα.

Αυτούς τους δρόμους η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να τους κλείσει για πάντα, στήνοντας μπλόκα με αναρίθμητους καταστροφικούς αντιαγροτικούς κανονισμούς.

Οι 25 μέρες ηρωικού αγώνα της αγροτιάς φαίνεται πως δεν ήταν ικανές για να την πείσουν να σταματήσει αυτή την καταστροφική πολιτική.

Τώρα σπρώχνει τα πράγματα σε νέους πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς και πιο αποφασιστικούς αγώνες.

Είμαστε σίγουροι πως αυτή τη φορά δε θα υπάρχει αγρότης και τρακτέρ που να μη βγούν στους δρόμους του αγώνα.

Ας το πάρει υπόψη η κυβέρνηση και ας προλάβει τις εξελίξεις πριν είναι αργά.

Απευθυνόμαστε σε όλον τον ελληνικό λαό και του λέμε πως η κατάσταση στην αγροτιά της χώρας μας είναι δραματική.

Δεν πάει άλλο.

Ζητάμε τη συμπαράστασή του, γιατί ο δικός μας αγώνας είναι και δικός τους αγώνας.

Είναι αγώνας επιβίωσης για όλους μας.

Καλούμε την κυβέρνηση για μια ακόμα φορά να δώσει λύσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που της έχουν τεθεί.

Διαφορετικά, η οργή της αγροτιάς θα γίνει χείμαρρος που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει.

7. Για αυτό το λόγο αποφασίζουμε τα παρακάτω: α) Συνεχίζουμε από αύριο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, επισκέψεις στα χωριά, συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους άλλων στρωμάτων.

β) Με αφετηρία την Τρίτη 28/1/97 βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και των διοδίων των Τεμπών και του Μεσοχωρίου.

γ) Πραγματοποιούνται συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών. Με ευθύνη της ΠΣΕΑ τυπώνονται προκηρύξεις για την ενημέρωση των κατοίκων των πόλεων.

δ) Την Τρίτη 4/2/97 τα τρακτέρ θα αποκλείσουν 5 σημεία στη Θεσσαλία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org