Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
"Πράσινο" σε όλα για τον Λαμπράκη

ο εισηγητής - σύμβουλος Επικρατείας Α. Ράντος πρότεινε χτες στο Ε' Τμήμα να απορριφθεί η αίτηση προσφυγής κατοίκων και κοινωνικών φορέων κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος Λαλιώτη

Παρόλο που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την 2242/94 απόφασή του, είχε θέσει ως όρο να γίνει σεβαστή η αρχή "πράσινο αντί πρασίνου" και τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Πάρκο Ελευθερίας να είναι αποκλειστικά για πολιτιστικούς σκοπούς, ο εισηγητής - σύμβουλος Επικρατείας Α. Ράντος πρότεινε χτες στο Ε Τμήμα να απορριφθεί η αίτηση προσφυγής κατοίκων και κοινωνικών φορέων κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) Λαλιώτη.

Οι κάτοικοι ζητούσαν την απόρριψη του ΠΔ Λαλιώτη, που προβλέπει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής και την κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου, υπόγειου γκαράζ, "αίθριου" κλπ. Το ΠΔ Λαλιώτη είναι χειρότερο και εκείνου του Κατσιγιάννη και δίνει τη χαριστική βολή για την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας.

Ο εισηγητής υποστήριξε ότι δεν αποδεικνύεται από το φάκελο πως δε γίνεται σεβαστεί η αρχή "πράσινο αντί πρασίνου". Επίσης υποστήριξε ότι δεν απαιτείται, κατά τη γνώμη του, περιβαλλοντική μελέτη για το πολιτιστικό κέντρο, ενώ, σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη για το γκαράζ που δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς το δικαστήριο, με προηγούμενη απόφαση (Αχελώος), έχει δεχτεί ότι η έλλειψη δημοσιότητας δεν οδηγεί στην ακύρωση. Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε πως αν υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατασκευή των έργων, μπορεί να προσβληθεί η σχετική άδεια της Πολεοδομίας!

Οι συνήγοροι των κατοίκων απέδειξαν ότι παραβιάζεται η αρχή "πράσινου αντί πράσινου" και ο όρος αυτός που είχε θέσει το ΣτΕ δε γίνεται σεβαστός στο ΠΔ Λαλιώτη. Η βασική αυτή αρχή, είπαν οι συνήγοροι, παραβιάζεται και ποιοτικά και ποσοτικά, καθώς υψηλές δεντροστοιχίες θα αντικατασταθούν με απλό γρασίδι, ενώ θα εξαφανιστεί έκταση πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα με πράσινο. (Το εστιατόριο θα καλύψει έκταση 420 τ.μ., το "αίθριο" για το φωτισμό και αερισμό του υπόγειου χώρου 1.000 περίπου τ.μ., οι "ράμπες" εισόδου και εξόδου του υπόγειου γκαράζ 1.000 τ.μ. και 600 τ.μ. από την ανέγερση του κτιρίου πολιτιστικών λειτουργιών, αφού προβλέπεται να καταλάβει συνολικά 1.270 τ.μ., εκ των οποίων τα 670 τ.μ. προέρχονται από την κατεδάφιση της παρακείμενης πολυκατοικίας των αξιωματικών που έχει απαλλοτριωθεί).

O συνήγορος του Μεγάρου Μουσικής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλος, κατά την αγόρευσή του χτες, προέβη σε δύο ομολογίες που μέχρι τώρα τις απέφευγε. Παραδέχτηκε ότι θα γίνει και όπερα. "Αλίμονο, είπε, αν θεωρείται μειονέκτημα που μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για όπερα. Επίσης, ανέφερε ότι το γκαράζ θα έχει πάνω από 750 θέσεις. "Φοβάμαι, είπε, ότι οι 750 θέσεις δε φτάνουν, ήδη, για τις σημερινές ανάγκες".

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org