Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αμεση αποκατάσταση των πληγέντων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες ζητά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα στην επίκαιρη ερώτησή της ρωτά τον πρωθυπουργό αν θα πάρει άμεσα μέτρα για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων - είτε αυτά αφορούν κτίρια, είτε τον εξοπλισμό και τις οικοσκευές, είτε την παραγωγή - ή αν η κυβέρνηση θα περιοριστεί στο γνωστό πλαίσιο της περιορισμένης και ανεπαρκέστατης βοήθειας που δίνεται κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις. Η ΓΓ του ΚΚΕ, στην επίκαιρη ερώτησή της, θέτει στον πρωθυπουργό ακόμη τέσσερα ερωτήματα: Θα πάρει την ευθύνη της άμεσης αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών και θα κηρύξει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Θα εξαγγείλει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα, όπως δασοκαλύψεις, αναδασώσεις, απαγόρευση αλόγιστων εκτάσεων στις πόλεις, διάνοιξη φυσικών ρεμάτων ή ειδικά έργα; Θα δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και για τα απαιτούμενα κονδύλια; Και, τέλος, θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των μέσων και του προσωπικού και σ' ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων;

"Οι τεράστιες καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν, ακόμα μια φορά, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που με τις πολιτικές τους προώθησαν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής, επέτρεψαν την αυθαίρετη δόμηση, την καταπάτηση και την κάλυψη ρεμάτων. Αρνήθηκαν την αναδάσωση και την ανάπτυξη των δασών", τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα. Επισημαίνει ακόμη πως τα όποια μέτρα που κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν - σε παλιότερες πλημμύρες - ήταν αποσπασματικά και μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα και πολλά δεν πραγματοποιήθηκαν. "Η έλλειψη των αναγκαίων πόρων για επαρκή αντιπλημμυρική προστασία, η έλλειψη οργανισμών, φορέων, τεχνικού εξοπλισμού και ειδικευμένου προσωπικού συμπληρώνουν την εικόνα της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στις ζωές που χάνονται, τις περιουσίες και τα έργα υποδομής που καταστρέφονται", καταλήγει η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ