Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καυτηριάστε τις αδικίες"

Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των αστυνομικών κατά τη χτεσινή επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ στη μονάδα τεχνικής υποστήριξης της Αστυνομίας

Τη λένε διεύθυνση τεχνικών εφαρμογών Νοτίου Ελλάδας και απασχολεί περίπου 400 εξειδικευμένους αστυνομικούς. Τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, μηχανικοί αυτοκινήτων, φανοποιοί, οπλουργοί και πολλές άλλες ειδικότητες, αναγκαίες για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών και των τεχνικών μέσων της Αστυνομίας. Το τυπογραφείο καλύπτει όλες τις εργασίες εκτύπωσης των εντύπων της Αστυνομίας, ενώ τα συνεργεία είναι αρμόδια για τις επισκευές περίπου 3.000 αυτοκινήτων και δικύκλων.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς κάποιες προτεραιότητες για το ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων η χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ορέστη Κολοζώφ έδειξε ακριβώς το αντίθετο: Οτι, δηλαδή, σχεδόν σε όλα τα τμήματα επικρατεί εικόνα διάλυσης και απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς. "Είμαστε εξειδικευμένοι τεχνικοί, αλλά τεχνικό επίδομα δεν παίρνουμε. Ας πάρουν από μια μηχανή και να κάνουν ρεκτιφιέ εκεί στα γραφεία τους στην Κατεχάκη", είπε ένας αστυνομικός. "Επισκευάζουμε 4.000 - 5000 οχήματα το χρόνο, είπε ένας άλλος. Επί μονίμου βάσεως είναι μέσα για επισκευή πεντακόσια με εξακόσια οχήματα. Δεν υπάρχουν τεχνίτες. Η Αστυνομία εφοδιάζεται με οχήματα από διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρίες, πολλά είναι νέας τεχνολογίας και χρειαζόμαστε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αν αγοραστούν αυτά, το δημόσιο θα κερδίζει δισεκατομμύρια, που πληρώνονται τώρα σε ιδιωτικά συνεργεία".

"Πρέπει εκεί, στο υπουργείο, να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να στέλνουν για μέτρα τάξης στα γήπεδα ή όπου αλλού θέλουν τους τεχνίτες. Οταν φεύγει ένας τεχνίτης για μια μέρα σταματά και η δουλιά των άλλων. Μας βάζουν σκοπιά και διακόπτεται η παραγωγή".

Και στο πιο μικρό συνεργείο βλέπει κανείς ότι τις μηχανές τις σηκώνουν με γρύλους. "Ολοι έχουμε κάνει εγχείρηση κοίλης", ήταν η απάντηση ενός αστυνομικού. Αλλά και στο βαφείο δεν είναι καλύτερη η κατάσταση. Χωρίς μάσκες βάφουν τα οχήματα, αναπνέοντας τα δηλητήρια σε μόνιμη βάση. Η υπηρεσία δε χορηγεί γι' αυτούς ούτε ένα γάλα. Στο χώρο γενικά των συνεργείων οι εγκαταστάσεις είναι τριτοκοσμικές.

Δεν είναι υπερβολές. Είναι η πραγματική εικόνα μιας εγκαταλειμμένης υπηρεσίας. Γιατί; "Κάποιοι ήθελαν να την καταργήσουν τελείως, πριν μερικά χρόνια", μας είπε ένας αξιωματικός. Φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί το κέρδος που έχει το ελληνικό δημόσιο από τη δουλιά μας. Τους ενδιαφέρει τι θα κερδίσουν κάποιοι".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους αστυνομικούς, οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη του Κόμματος. "Καυτηριάστε τις αδικίες", ήταν η μόνιμη επωδός των αστυνομικών. Ο Ορέστης Κολοζώφ τους διαβεβαίωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους και ότι το ΚΚΕ θα αγωνιστεί, για να βρουν λύσεις τα προβλήματά τους. "Πρόκειται, είπε, για μια σημαντική υπηρεσιακή μονάδα, τεχνικής υποστήριξης της Αστυνομίας, που δεν τυγχάνει της προσοχής που χρειάζεται. Θα έπρεπε οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών του υπουργείου Δημόσιας να προσέξουν περισσότερο τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας. Ορισμένα προβλήματα που προβάλλονται από όλα σχεδόν τα τμήματα (αποδέσμευση από μέτρα τάξης, σκοπιές, βελτίωση συνθηκών εργασίας κλπ.) πρέπει να λυθούν άμεσα, όχι μόνο επειδή έχουν επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και διότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org