Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Δε νομιμοποιούμε την αντιδραστική στροφή στο Σύνταγμα

"Το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει αλλαγές σε μια κατεύθυνση, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση αντιδημοκρατικών διατάξεων, την πιο αντιδραστική στροφή του Συντάγματος", τόνισε ο εισηγητής του Κόμματος Αχ. Κανταρτζής.Στη συνέχεια είπε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις προτάσεις των κομμάτων του δικομματισμού. Δηλαδή στην:

- Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας.

- Απαγόρευση της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του ΕλληνικούΚοινοβουλίου και άλλων κρατικών οργάνων σε υπερεθνικά όργανα.

- Απαγόρευση στάθμευσης ξένων στρατευμάτων στη χώρα μας.

- Απαγόρευση παραχώρησης βάσεων και άλλων διευκολύνσεων.

- Κατάργηση των προνομίων και της ασυδοσίας του ξένου κεφαλαίου.

- Αναβάθμιση της Βουλής σε αντιπαράθεση με το ισχύον πρωθυπουργικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, της ΝΔ.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν έχει τόση σημασία αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με τόσους ψήφους, αλλά από ποιον πραγματικά θα ασκούνται αυτές οι εξουσίες, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ λέει οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μεταβιβαστούν στο Κοινοβούλιο.- Καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος.

- Κατοχύρωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.- Θεσμοθέτηση ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου.

- Διεύρυνση και αποτελεσματικότητα του δικαιώματος της απεργίας.

- Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπάλληλους.

- Εξασφάλιση ίσων συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους ξένους εργάτες.

- Κατοχύρωση του κοινωνικού κεκτημένου. Εξασφάλιση των υφιστάμενων κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Μεγαλύτερη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, Υγείας.

- Πραγματική εξασφάλιση των πολιτών από τη συλλογή και επεξεργασία συλλογικών πληροφοριών.

- Ουσιαστική θεσμοθέτηση της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στόχοι πάλης του λαϊκού κινήματος

"Οι προτάσεις αυτές αφορούν θέματα που αποτέλεσαν στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος για πολλές δεκαετίες, μέσα μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές συνθήκες", υπογράμμισε ο Αχ. Κανταρτζής, προσθέτοντας: "Πολλές από αυτές έχουν ωριμάσει πλήρως στη συνείδηση του λαού μας για την προώθησή τους. Η προώθησή τους θα αποτελέσει συμβολή στον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας. Είναι, όμως, καθαρό ότι για να προωθηθούν και πολύ περισσότερο, για να γίνουν πράξεις χρειάζεται να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα στον τόπο μας. Να αλλάξει ριζικά ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων. Να γίνει ο λαός μας πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή".

Προηγουμένως ο Αχ. Κανταρτζής είχε σημειώσει ότι με τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, επιδιώκεται να δημιουργηθούν στο λαό ελπίδες χωρίς αντίκρισμα και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα θέλουν να θωρακίσουν το σημερινό σύστημα και να το προφυλάξουν από τις βέβαιες μελλοντικές θύελλες που έρχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις προτεινόμενες αλλαγές είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που σημαίνει ότι αν στο μέλλον ο λαός αποφασίσει να αλλάξει πορεία θα χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, είναι και μια τεράστια πρόκληση, όταν η πρόταση αυτή έρχεται από τα κόμματα που δεν έδειξαν ούτε τη στοιχειώδη ευαισθησία να ρωτήσουν το λαό πριν κατοχυρώσουν τα δεσμά της εξάρτησης, ψηφίζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αλλά και η πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά τους. Στην ουσία τα κόμματα μπαίνουν υπό κηδεμονία.

Παραπέρα η ΝΔ προτείνει και το ΠΑΣΟΚ ερωτοτροπεί με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ζητούν την κατοχύρωση των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων και την ψήφο με επιστολή, αλλά αρνούνται την κατοχύρωση της ψήφου των μεταναστών από τις χώρες διαμονής τους στα εκεί Προξενεία.

Υποκριτικούς, τέλος, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τους όρκους για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όταν παραμένει στην ουσία ο διορισμός της ηγεσίας της. Ανάλογης υποκρισίας είναι και οι αναφορές στην κατοχύρωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όταν πρόσφατα ψηφίστηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτες η Συμφωνία της Σένγκεν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ