Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση στην υποτέλεια

Η συνταγματική κατοχύρωση της αρχής που να δείχνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σαν ρυθμιστή του πολιτεύματος, είναι οι βασικοί στόχοι της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης προτείνει την καθιέρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και τον έλεγχο των κομμάτων μέσω του ελέγχου των οικονομικών τους.

Τους αντιδραστικούς αυτούς στόχους, διανθισμένους με εξόφθαλμα υποκριτικές κορόνες για κατοχύρωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ανέλυσαν στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο εισηγητής του κόμματος Πρ. Παυλόπουλος.

Ειδικότερα για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη βάση, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να είναι διακοσμητικό πρόσωπο, αλλά θεσμός. Για να είναι μάλιστα και ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να έχει τις ανάλογες αρμοδιότητες, όπως τη δυνατότητα ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και της έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σε κρίσιμες καταστάσεις.

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης δυνατής σύγκλισης απόψεων και της εξασφάλισης της μέγιστης συναίνεσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ