Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την εφάρμοσαν προτού την ψηφίσουν!

Η αποκάλυψη που έγινε το Νοέμβρη του 1996, με αφορμή Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ και δημοσιεύματα του "Ρ", απασχόλησε χτες τον ημερήσιο Τύπο!

Το θέμα της εφαρμογής διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν πριν ακόμα ψηφιστεί απασχόλησε χτες μερίδα του Τύπου και στην περίπτωση της εφημερίδας "Τα Νέα" έγινε και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα. Πρόκειται για τη διάταξη δραστικής μείωσης των αδειών εισόδου στη χώρα σε Σέρβους από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της λειτουργίας του συστήματος συλλογής πληροφοριών, όπως προβλέπεται στη συνθήκη. Να σημειώσουμε ότι το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Στ. Παναγιώτου, που κατατέθηκε την 1η Νοέμβρη 1996 προς το υπουργείο Εξωτερικών. Στην έγγραφη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επισήμαινε στις 19 Νοέμβρη πως η εφαρμογή της ρύθμισης "αποτελεί υποχρεωτική υλοποίηση, εκ μέρους της Ελλάδας, κοινής αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως".

Μάλιστα χαρακτηριστικό του εύρους της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, που περιόριζε τη δυνατότητα έκδοσης βίζας σε Σέρβους, είναι και το δημοσίευμα του "Ρ" στις 2 Νοέμβρη, που ανέφερε πως "το πλήγμα για πολλά μαγαζιά της πόλης (σ. σ της Θεσσαλονίκης) είναι μεγάλο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ερήμωσε η αγορά του Διοικητηρίου, όπου έκαναν τις αγορές τους πολλοί Σέρβοι". Ενα από τα θέματα που είχαν εξαρχής θέσει τότε οι βουλευτές του ΚΚΕ αφορούσε το "από πού αντλεί η κυβέρνηση το δικαίωμα να προχωρεί στην εφαρμογή τόσο σοβαρών ρυθμίσεων χωρίς της έγκριση της Βουλής".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ