• Ογδόντα βουλευτές απ' όλα τα κόμματα καταψήφισαν
  • Το θέμα δεν κλείνει, ο αγώνας συνεχίζεται για τη μη εφαρμογή της συνθήκης, υπογραμμίζει το ΚΚΕ
  • - Με σαφή παραβίαση του Συντάγματος και συνεπώς με αμφισβητούμενη πλειοψηφία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν χτες στη Βουλή την περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν, συνεπικουρούμενοι στη συνταγματική παραβίαση και από το... - 1997-06-12 00:00:00.0"/>
  • Ογδόντα βουλευτές απ' όλα τα κόμματα καταψήφισαν
  • Το θέμα δεν κλείνει, ο αγώνας συνεχίζεται για τη μη εφαρμογή της συνθήκης, υπογραμμίζει το ΚΚΕ
  • - Με σαφή παραβίαση του Συντάγματος και συνεπώς με αμφισβητούμενη πλειοψηφία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν χτες στη Βουλή την περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν, συνεπικουρούμενοι στη συνταγματική παραβίαση και από το... - 1997-06-12 00:00:00.0" /> Ο αγώνας συνεχίζεται | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
    Ο αγώνας συνεχίζεται
    • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "κύρωσαν" χτες στη Βουλή τη συνθήκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Συνεπικουρία του ΣΥΝ στη συνταγματική παραβίαση
    • Ογδόντα βουλευτές απ' όλα τα κόμματα καταψήφισαν
    • Το θέμα δεν κλείνει, ο αγώνας συνεχίζεται για τη μη εφαρμογή της συνθήκης, υπογραμμίζει το ΚΚΕ

    Με σαφή παραβίαση του Συντάγματος και συνεπώς με αμφισβητούμενη πλειοψηφία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν χτες στη Βουλή την περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν, συνεπικουρούμενοι στη συνταγματική παραβίαση και από το Συνασπισμό.

    Αναλυτικότερα το θέμα έχει ως εξής: Πριν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συνθήκης - που είχε ζητηθεί, από προχτές, από βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - το ΚΚΕ ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη η συγκεκριμένη ψηφοφορία να διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι νόμοι που οδηγούν σε περιορισμούς της εθνικής μας κυριαρχίας πρέπει να έχουν την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών. Η επιστολή αυτή του ΚΚΕ, που υπογράφεται από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Στρ. Κόρακα - ο οποίος και την παρουσίασε στο Σώμα - έχει ως εξής:

    Η επιστολή του ΚΚΕ

    "Κύριε πρόεδρε,

    Πέρα από το γεγονός ότι η Συνθήκη του Σένγκεν προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που τα προστατεύουν, θέλουμε, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας, να επισημάνουμε τα παρακάτω:

    Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος, η Ελλάδα μπορεί με νόμο να προβεί σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας μόνο εάν ο νόμος αυτός ψηφιστεί από 151 βουλευτές (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών).

    Είναι προφανές ότι με το νομοσχέδιο κύρωσης της Συνθήκης Σένγκεν τίθενται περιορισμοί στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

    Συγκεκριμένα:

    α) Με τις διατάξεις που αφορούν την καθιέρωση ενιαίου συστήματος θεώρησης εισόδου σε όλες τις χώρες του Σένγκεν.

    β) Με τις διατάξεις που αφορούν την ενιαία διαδικασία παροχής ασύλου και μάλιστα κατά τρόπο αντίθετο με τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 και την παρ. 2, εδάφιο β, του άρθρου 5 του Συντάγματος της Ελλάδας για τους πολιτικούς πρόσφυγες ("απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας"), αλλά και των προβλέψεων της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα αυτό.

    γ) Με τις διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα εισβολής ξένων αστυνομικών αρχών εντός των ορίων της Ελληνικής Επικράτειας για τη σύλληψη ακόμα και ατόμων που θεωρούν ότι "προτίθενται να διαπράξουν αξιόποινη πράξη".

    δ) Με τις διατάξεις για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση.

    Σημειώνουμε ότι πολλές από τις παραπάνω επισημάνσεις μας περιέχονται και στο από 11/7/94 έγγραφο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κουβελάκη προς το υπουργείο Εξωτερικών.

    Συνεπώς, για να κυρωθεί η παραπάνω συνθήκη, πρέπει κατά την επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία να ψηφίσουν υπέρ αυτής τουλάχιστον 151 βουλευτές, όπως προβλέπει η παρ. 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος".

    Αντίθετοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ

    Στηριγμένοι στην κοινοβουλευτική τους δύναμη - στο γεγονός δηλαδή ότι είχαν και το μαχαίρι και το πεπόνι - κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη σιωπηλή συνεπικουρία του ΣΥΝ, απέρριψαν με προκλητικό τρόπο το αίτημα του ΚΚΕ, καταφεύγοντας σε επιχειρήματα - αφορισμούς.

    "Δεν υπάρχει - ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος - ούτε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας, ούτε μείωση των δικαιωμάτων, ούτε προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας. Αλίμονο δηλαδή αν κάθε συνθήκη που έρχεται εδώ πέρα, θέλει και την απόλυτη οπωσδήποτε πλειοψηφία για την επικύρωση εκ μέρους όλων των κομμάτων της Βουλής. Δεν υπάρχει θέμα και απορρίπτονται όλα όσα ο κ. Κόρακας ανέφερε". Οταν δε, ο Στρ. Κόρακας θύμισε ότι για το θέμα έχει αποφανθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέφυγε στη γνωστή διάλεκτο του πεζοδρομίου, την οποία ευχερώς χρησιμοποιεί για να βγει από κάθε δύσκολη θέση. "Εγώ - είπε - διατέλεσα πρόεδρος του ΔΣΑ και προσβάλλει το δικηγορικό σώμα. Το είπε ο Ρουπακιώτης, σπουδαία τα λάχανα, ο γενικός γραμματέας της συγκυβέρνησης της προδοσίας του λαϊκού κινήματος".

    Με τη γνώμη - αφορισμό του Ευάγ. Γιαννόπουλου ότι δεν ετίθετο θέμα εφαρμογής του άρθρου 28 παρ. 3 για τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης και ο αντίστοιχος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης. Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος όμως περί άλλα τυρβάζει. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δήλωση του εκ Γερμανίας αδελφού του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας από την εφαρμογή της Σένγκεν.

    Αντίθετα με τους παραπάνω, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ της θέσης του ΚΚΕ.

    Μετά τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις η Βουλή απέρριψε τη θέση του ΚΚΕ διά της εγέρσεως των βουλευτών. Εγέρθηκαν - και συνεπώς τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Κόμματος - οι βουλευτές του, οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ και ορισμένοι βουλευτές από τη ΝΔ. Αντιθέτως σ' αυτούς που δεν εγέρθηκαν και τάχθηκαν εναντίον, ήταν - πέραν των άλλων - οι βουλευτές του ΣΥΝ, παρόλο που το κόμμα τους έχει ταχθεί κατά της συνθήκης. Ετσι έδωσαν χείρα βοηθείας στη διάπραξη της συνταγματικής παραβίασης και νομιμοποίησαν το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που καθιστά πλέον τη Σύμβαση του Σένγκεν νόμο του κράτους προς άμεση εφαρμογή.

    Η ονομαστική ψηφοφορία

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος 222 βουλευτές. Υπέρ της κύρωσης της συνθήκης ψήφισαν 142 (114 από το ΠΑΣΟΚ και 28 από τη ΝΔ). Κατά ψήφισαν 80 (53 από τη ΝΔ, 4 από το ΠΑΣΟΚ και 23 από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ).

    Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 78 βουλευτές. (Από το ΠΑΣΟΚ 44, εκ των οποίων 10 υπουργοί, 5 υφυπουργοί και ο πρωθυπουργός. Από τη ΝΔ 27 και 7 από τα τρία μικρότερα κόμματα). Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί απόντες βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα απουσίαζαν εσκεμμένα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με τη συνθήκη και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να έρθουν σε σύγκρουση με την κομματική τους γραμμή.

    Εχει αξία να δούμε ποιοι βουλευτές από τα δυο μεγάλα κόμματα καταψήφισαν τη συνθήκη.

    Από το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν οι: Ε. Ανουσάκη, Χρ. Κηπουρός, Στ. Παπαθεμελής και Π. Παρασκευόπουλος.

    Από τη ΝΔ οι: Βουλγαράκης, Ανδρεουλάκος, Καρατζαφέρης, Καμμένος, Πολύδωρας, Κασσίμης, Γιακουμάτος, Καραγκούνης, Αλεξόπουλος, Τατούλης, Καραμπίνας, Κατσίκης, Σταύρου, Νικολόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Στ. Παπαδόπουλος, Καραμάριος, Λυμπεραλίδης, Δημοσχάκης, Λ. Παπαγεωργόπουλος, Α. Παναγιωτόπουλος, Κορκολόπουλος, Βεζδρεβάνης, Ψωμιάδης, Β. Παπαγεωργόπουλος, Ορφανός, Ρεγκούζας, Πασσαλίδης, Χωμματάς, Σκανδαλάκης, Δαβάκης, Γαρουφαλιάς, Κατσαρός, Σούρλας, Λαμπρόπουλος, Παππανικολάου, Ακίφογλου, Μελάς, Καλός, Νεράτζης, Φουντουκίδου, Καρασμάνης, Βυζοβίτης, Πολύζος, Καραμηνάς, Λεονταρίδης, Στρέκας, Α. Γιαννόπουλος, Χειμάρας, Μπέλλος, Παππάς, Μαρκογιαννάκης, Βαρίνος.

    ΚΚΕ: Το θέμα δεν κλείνει - ο αγώνας συνεχίζεται

    "Για το ΚΚΕ το θέμα δεν έχει κλείσει και θα συνεχίσει την προσπάθειά του για τη μη εφαρμογή αυτής της συνθήκης",υπογραμμίζει με δήλωσή της, αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ολόκληρη η δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, την οποία υπογράφει ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Ορ. Κολοζώφ,έχει ως εξής:

    "Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν θέτει την κυβέρνηση μπροστά σε ένα ουσιαστικό, αλλά και τυπικό - συνταγματικό πρόβλημα:

    * Η αντίθεση όχι μόνο της κοινής γνώμης, αλλά και μεγάλου μέρους του Κοινοβουλίου στη Συνθήκη, που δεν εκφράστηκε μόνο με την αρνητική ψήφο 80 βουλευτών, αλλά και με την απουσία δεκάδων άλλων, βάζει σε αμφισβήτηση την ουσιαστική νομιμοποίηση της Συνθήκης.

    * Ταυτόχρονα ενώ είναι προφανές ότι τίθενται περιορισμοί στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας και θα έπρεπε να κυρωθεί η Συνθήκη από 151 τουλάχιστον βουλευτές, το γεγονός ότι υπέρ της κύρωσης ψήφισαν μόνο 142 βάζει σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα και την ισχύ της επικύρωσης.

    Για το ΚΚΕ το θέμα δεν έχει κλείσει και θα συνεχίσει την προσπάθειά του για τη μη εφαρμογή αυτής της Συνθήκης".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Αρση ασυλίας βουλευτή με «αποδεικτικό στοιχείο» ένα ...e-mail(2021-04-15 00:00:00.0)
    Εντείνει τους εκβιασμούς στο λαό η κυβέρνηση(2014-12-17 00:00:00.0)
    Πέρασε με το σύνολο του επενδυτικού νόμου(2013-04-11 00:00:00.0)
    Εγκρίθηκε με πανηγυρική δικομματική συμπόρευση(2005-04-20 00:00:00.0)
    Να γίνει πριν την Κοπεγχάγη η συζήτηση για το Κυπριακό(2002-11-28 00:00:00.0)
    ΣΥΝ και ονομαστική ψηφοφορία(2001-06-09 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ