Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστερά και αρχές

Ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την Αριστερά. Ολοι γνωρίζουν ότι Αριστερά χωρίς αρχές δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί, απλούστατα, πέρα από ηθικοπλασίες, και με αυστηρά πολιτικούς όρους, η αριστερή πολιτική είναι κατ' εξοχήν πολιτική αρχών. Ολοι, επίσης, γνωρίζουν ότι το "είσαι ό,τι δηλώσεις" δεν μπορεί να έχει πέραση εσαεί. Φτάνουν στιγμές, που ο καθένας υποχρεώνεται να αποδείξει την αξία των λόγων του μέσα από τις πράξεις του. Πράγμα πολύ δύσκολο στις περιπτώσεις, που, σε επίπεδο πολιτικής, άλλα συμφέροντα εξυπηρετείς και άλλα θες να λες ότι υπηρετείς. Εδώ, πολύ περισσότερο από αλλού, ισχύει - αντεστραμμένη - η ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, που δεν αρκεί να φαίνεται, αλλά και να είναι...

***

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον ΣΥΝ; Ας μιλήσουν τα γεγονότα: Το εν λόγω κόμμα, εδώ και μια βδομάδα, έχει κάνει σημαία του την αντίθεσή του στην κύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν. Χτες, όταν το ΚΚΕ, επικαλούμενο ρητή διάταξη του Συντάγματος, ζήτησε να θεωρηθεί μη επικυρωμένη η συνθήκη, από τη στιγμή που έλαβε μόλις 142 ψήφους υπέρ και όχι 151 - όπως θα έπρεπε για μια συνθήκη, που θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας - ο ΣΥΝ τάχθηκε με το μέρος εκείνων που πρωτοστάτησαν στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Αποδέχτηκε ότι η συνθήκη δεν αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και, άρα, δε χρειάζεται έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής και, άρα, καλώς ψηφίστηκε και καλώς θα εφαρμοστεί! Το μέγεθος της υποκρισίας γίνεται δυσθεώρητο, αν σκεφτεί κανείς ότι όσοι αντιτάχθηκαν στη θέση του ΚΚΕ, ότι η Σένγκεν αφορά κυριαρχικά δικαιώματα, μέχρι χτες ισχυρίζονταν ακριβώς το αντίθετο! Οτι, δηλαδή, η Σένγκεν, όχι μόνο αφορά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα προστατεύει κιόλας, διά της προστασίας, που, δήθεν, παρέχει στα εξωτερικά σύνορα της χώρας!

***

Το χτεσινό περιστατικό ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ανάλογων γεγονότων του παρελθόντος. Ολοι θυμούνται τον "αριστερό" ΣΥΝ να υπερψηφίζει τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την επομένη να καταφεύγει σε αλχημείες και να κατακεραυνώνει τη θέση του! Ολοι θυμούνται τον "αριστερό" ΣΥΝ, που σήμερα κόπτεται για το "αριστερό" Μάαστριχτ, να υπερψηφίζει το 1992 το αντιδραστικό Μάαστριχτ. Ολοι θυμούνται τον "αριστερό" ΣΥΝ να συμμετέχει στα αντισκοπιανά εθνικιστικά συλλαλητήρια και μετά να μεταμορφώνεται σε υπέρμαχο των ...2,5 όρων. Ολοι θυμούνται τον ΣΥΝ να εμφανίζεται κατά των επεμβάσεων στη Βοσνία, έως ότου έφτασε να συνηγορεί στην ιμπεριαλιστική έφοδο στην Αλβανία. Ολοι βλέπουν τον "αριστερό" ΣΥΝ να ασκεί "αριστερή" αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, διά μέσω προσκλήσεων συγκυβέρνησης στο "αριστερό" ΠΑΣΟΚ! Ολοι βλέπουν, γνωρίζουν και, το σημαντικότερο, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ