Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνταγματικά νόμιμη η Συνθήκη Σένγκεν...

"Κατά" της επικύρωσης στις διακηρύξεις, "υπέρ" της συνταγματικότητας στη Βουλή

Αντιτάχθηκε στη Συνθήκη Σένγκεν χαρακτηρίζοντάς τη... συνταγματικά νόμιμη! Ο λόγος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ, που στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα καταψήφισε πρόταση του ΚΚΕ, που ανέφερε ότι η Συνθήκη δεν μπορεί να κυρωθεί με 142 θετικές ψήφους εφόσον οδηγεί "σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας". Στάση που - εμφανώς- έρχεται σε αναντιστοιχία, με τις μέχρι τώρα διακηρύξεις του κόμματος"κατά" της επικύρωσής της...

Το σκεπτικό με βάση το οποίο η ΚΟ του Συνασπισμού θεώρησε συμβατή με το Σύνταγμα την επικύρωση της Συνθήκης, σύμφωνα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φ. Κουβέλη, είναι το ότι δε θεωρήθηκε ορθή η αφετηριακή εκτίμηση της πρότασης του ΚΚΕ για "περιορισμούς" όσον αφορά την εθνική κυριαρχία. Ο Συνασπισμός, υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης, πρόβαλε το γεγονός πως δεν μπορεί να προχωρά η κυβέρνηση στην επικύρωση της Συνθήκης, δίχως να έχει θεσπιστεί η "ανεξάρτητη αρχή" που θα διέπει τη λειτουργία της.

Οι διακηρύξεις...

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΝ, στις 4 Ιουνίου, σημειωνόταν πως η Συνθήκη Σένγκεν "περιλαμβάνει διατάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών", "ενισχύουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία", ενώ οι διατάξεις της "βρίσκονται έξω από κάθε δημοκρατικό έλεγχο, από όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ειδικά για όσα προβλέπονται "για το άσυλο, τη διέλευση των συνόρων, τους μετανάστες, τα ναρκωτικά και την Europol" είναι ασύμβατες με τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Πολιτική στήριξη

Αν και η στάση του ΣΥΝ δεν είχε καθοριστικό χαρακτήρα, αφού "συνταγματική" θεώρησαν τη Συνθήκη Σένγκεν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά συμβάλλει - πολιτικά - στην "αθώωση" του νομοθετήματος, εφόσον υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τα ατομικά δικαιώματα. Παράλληλα ενισχύει την τακτική του "προσπεράσματος" ενός ακόμη ισχυρού επιχειρήματος, όπως η συνταγματικότητα που εφάρμοσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα αν η στάση που τήρησε ο Συνασπισμός, οφείλεται στην ανάγκη του για διαμόρφωση εσωκομματικών ισορροπιών, την παροχή διαπιστευτηρίων "ευρωπαϊκού προσανατολισμού", στην άρνησή του να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά στις κυβερνητικές επιλογές, ή σε όλα μαζί ταυτόχρονα, είναι εμφανές ότι η κριτική που μπορεί να ασκήσει πλέον στη Συνθήκη Σένγκεν, αφορά επί μέρους βελτιώσεις, που δεν ανατρέπουν τις βασικές της κατευθύνσεις.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ