Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προς αντιδραστικότερη Ευρωπαϊκή Ενωση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον αναπλ. ΥΠΕΞ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συναντήθηκε χτες με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου,μετά από πρόσκλησή του, προκειμένου να ενημερωθεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, τόνισε:

Για τη Διακυβερνητική:

"Είπαμε στον υπουργό τη δική μας πρόβλεψη ότι η Διακυβερνητική θα οδηγήσει σε μια χειρότερη και αντιδραστικότερη ΕΕ. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει κατοχύρωση των εθνικών συνόρων και προστασία μιας χώρας - μέλους όταν αυτή απειλείται από κάποια άλλη χώρα, είτε είναι μέλος είτε όχι, την ίδια ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να ανιχνεύσει τρόπους επίλυσης κρίσεων και διαφορών μακριά ακόμα από το έδαφος της Ευρώπης. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί να διασφαλίσει την οποιαδήποτε χώρα - μέλος που απειλείται από κάποια άλλη;

Τέλος, παρακολουθούμε και ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες που γίνονται να ενσωματωθούν στη Συνθήκη της ΕΕ το Κοινωνικό Πρωτόκολλο, ζητήματα που απασχολούν την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση. Δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά τα παρακολουθούμε με εφησυχασμό. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η ίδια η πολιτική της ΕΕ στην απασχόληση είναι πολιτική διανομής της ανεργίας και της εργασίας. Και δεύτερον, από τα Συντάγματα των χωρών - μελών και τις γενικές διακηρύξεις της ΕΕ δε λείπουν οι διακηρύξεις για ισότητα. Η πράξη όμως, είναι πολύ διαφορετική. Βεβαίως επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, γιατί δε μας αρέσει να μιλάμε γενικά κι έξω από τις εξελίξεις, μόλις λήξουν, εάν λήξουν, οι εργασίες της Διακυβερνητικής. Τότε θα έχουμε την ευκαιρία πιο συγκεκριμένα να πούμε τις θέσεις μας".

Για τη Συνθήκη Σένγκεν:

"Η ελληνική Βουλή έδειξε ότι η καταδίκη της Συνθήκης Σένγκεν είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι περίμενε κανείς και μέσα από την ελληνική Βουλή.

Το δεύτερο θέμα που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι για μας υπάρχει πρόβλημα ισχύος αυτής της απόφασης, από τη στιγμή που έπρεπε να ισχύσει μια τέτοια επικύρωση συνθήκης με 151 βουλευτές. Δεν είναι οι 9 βουλευτές που λείπουν, ενδεχόμενα να βρεθούν οι 9 βουλευτές που να την ψηφίσουν. Είναι θέμα ουσίας, όταν έχουμε διεθνείς συμβάσεις, που διαμορφώνουν ένα καθεστώς επέμβασης, στο εσωτερικό της χώρας, ανάμειξης ή εκχώρησης δικαιωμάτων, πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον οι 151 άνθρωποι μέσα στη Βουλή που να το επικυρώνουν".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ