Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Από το Κόσσοβο ... στο Ελσίνκι!

Αυτό που φρόντισε από την αρχή της συνέντευξής του ο Κ. Σημίτης ήταν να περηφανευτεί για τη «δεσπόζουσα θέση της Ελλάδας στην περιοχή σήμερα», όπως είπε. Προσέξτε πώς κατακτά αυτό το ρόλο. «Μετά το Κόσσοβο, το Ελσίνκι είναι μια νέα απόδειξη ότι εμείς, η Ελλάδα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις λύσεων και συνεργασίας»!!! Και σε άλλο σημείο: «Μετά το Κόσσοβο και μετά το Ελσίνκι μπορούμε να αναγνωρίσουμε χωρίς καμία υπερβολή ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Δηλαδή και στο Κόσσοβο και στο Ελσίνκι η κυβέρνηση συμβάλλει σε «λύσεις», με γνώμονα όχι βέβαια τα συμφέροντα της χώρας και του λαού ή την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά με βάση τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τα συμφέροντα της «νέας τάξης». Η ευθεία σύνδεση του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και του επαίσχυντου ρόλου που έπαιξε η κυβέρνηση Σημίτη με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, στη λογική του Κ. Σημίτη, δεν είναι παρά διαδοχικοί σταθμοί για την κατάκτηση ενός ρόλου χωροφύλακα στο πλαίσιο της «νέας τάξης». Αυτή είναι και η πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως τη λογική ότι στο όνομα αυτού του ηγετικού ρόλου στην περιοχή, του χωροφύλακα της «νέας τάξης» δηλαδή, πρέπει να ξεπουληθούν τα πάντα στα αφεντικά της «νέας τάξης». Ο ελληνικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα.

Οσο για τη Γιουγκοσλαβία, ο Κ. Σημίτης, ζαλισμένος μέσα στη δόξα των «νικητών», δε δίστασε ούτε χτες να επιβεβαιώσει, εμμέσως πλην σαφώς, την απόφαση της Συνόδου του Ελσίνκι και τη βούληση των εταίρων για την ανατροπή Μιλόσεβιτς, στο όνομα του εκδημοκρατισμού της Γιουγκοσλαβίας. «Η δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει εκεί», διακήρυξε! Αραγε το πρότυπο είναι η δημοκρατία των «εκσυγχρονιστών»;... Είπε μάλιστα με καμάρι ότι δεν προβλέπει να ταξιδέψει στη Γιουγκοσλαβία. Οβερ, το μήνυμα ελήφθη στην Ουάσιγκτον...

Μετά τη θριαμβολογία, την οποία δήθεν αποκήρυξε χτες, αφού έκανε τη δουλιά του, ο «μετρημένος» Κ. Σημίτης τώρα προσπαθεί να πείσει ότι η Σύνοδος του Ελσίνκι «δεν άλλαξε τίποτα». Εμείς, είπε, λέμε ότι το μόνο πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αγκυρα θα μπορεί να κάνει ό,τι και πριν το Ελσίνκι και να θέσει όποιες διαφορές θεωρεί στη Χάγη, αλλά εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε!

Πρόκειται για νέα επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, ο οποίος μετά τον κουρνιαχτό της θριαμβολογίας αρχίζει να βλέπει πιο καθαρά τα πράγματα. Ο Κ. Σημίτης προσποιείται ότι δεν έχει καμία σημασία ότι οι «15», με την υπογραφή τη δική του, συμφώνησαν για διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία τα επόμενα χρόνια και βέβαια για τις «συνοριακές διαφορές» Τουρκίας -Ελλάδας. Και βέβαια, καμία σημασία δεν έχει, σύμφωνα με τη λογική του πρωθυπουργού, ότι το Κυπριακό «θάβεται» στην προοπτική της «λύσης» της συνομοσπονδίας που προωθούν οι Αμερικανοί.

Το ωραίο είναι ότι τώρα ο Κ. Σημίτης εκφράζει την προσδοκία ότι η Τουρκία δε θα αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης και δε θα προσφύγει σε αυτό! Ναι, θα την τρομάξει ότι το δικαστήριο είναι όργανο του δικαίου της «νέας τάξης»...

Πολύ βολεύει τον πρωθυπουργό να εμφανίζει την επιστολή Λίπονεν στον Ετσεβίτ ότι στάλθηκε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Φινλανδίας και όχι του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξεχνάει όμως ότι ο Λίπονεν αναφέρει στην επιστολή ότι τις απόψεις του τις είπε στη σύνοδο «χωρίς να με αμφισβητήσει κανείς»...


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ