Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Απολογισμός της κοινοβουλευτικής δουλιάς του ΚΚΕ

Η παρέμβαση του ΚΚΕ, για την υπόθεση των πετρελαίων της Καβάλας, αποτέλεσε το κύριο σημείο αναφοράς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και στην οποία παρουσίασε την κοινοβουλευτική δράση του Κόμματος για το Νομό.

Τον απολογισμό δράσης παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, ο οποίος σημείωσε πως παρά τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη του Κόμματος, η κοινοβουλευτική του ομάδα προσπάθησε να ανταποκριθεί τόσο στο νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και στις υποχρεώσεις του στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Οσον αφορά το νομό Καβάλας, πρόσθεσε, ασχολήθηκε με όλα τα μεγάλα προβλήματα του νομού και των κατοίκων του. Με δεκάδες Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και αναφορές ανάδειξε τα προβλήματα της ανάπτυξης του νομού, της απασχόλησης, της υγείας, της παιδείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αγροτιάς κλπ.

Ο Στ. Παναγιώτου στάθηκε ιδιαίτερα στο Σχέδιο Νόμου για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Καβάλας ΟΙL ΑΕ, που θα συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη. Είπε ότι με το πρώτο άρθρο του ΣΝ αναστέλλεται η σφράγιση των γεωτρήσεων και η Καναδική DENISON - η μέχρι τώρα εκμεταλλεύτρια εταιρία- απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων είναι και η καταβολή 30 εκ. δολαρίων που προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση. Παράλληλα τής έχουν χαριστεί 102.000 βαρέλια πετρέλαιο, από τα οποία θα εισπράξει επιπλέον κέρδη και, τέλος, της δίνεται το δικαίωμα όποτε θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα και γεωτρήσεις στη γύρω περιοχή για νέα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτό ο Σ. Παναγιώτου το χαρακτήρισε σκάνδαλο και σημείωσε πως «το Κράτος πρέπει να είναι ο μοναδικός δικαιούχος στην έρευνα και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και πρέπει να απαγορεύεται με κάθε τρόπο η παραχώρηση και μεταβίβαση αυτού του δικαιώματος σε ιδιώτες. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, πρέπει να γίνεται πάνω σε νέες αρχές, με άλλους στόχους και με οδηγό ένα πλαίσιο παραγωγικής ανάπτυξης που θα έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές των πολυεθνικών».

Παρουσιάζοντας τη θέση του Κόμματος για την πορεία ανάπτυξης των πετρελαίων Καβάλας σημείωσε πως αυτό για να γίνει θα πρέπει να δημιουργηθούν ενιαία ισχυρά παραγωγικά συμπλέγματα, με κάθετη οργάνωση παραγωγής και διευκρίνισε πως «το ρόλο αυτό στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να τον αναλάβουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ».

Αντί αυτού, όμως, και ειδικά για τα πετρέλαια Καβάλας, μέσα από το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση προβάλλει ως σημαντικό βήμα στη διασφάλιση λειτουργίας της επιχείρησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, το μόνο αποτέλεσμα που θα υπάρξει είναι μια μικρή παράταση ζωής. Οπως όλα δείχνουν το μέλλον της επιχείρησης που περνάει στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρίας της Ευρωτεχνικής με 67% και των εργαζομένων με 33%, δε φαίνεται μακρύ, αφού τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου, αναμένεται να δώσουν δουλιά το πολύ για άλλα τρία χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα(2020-04-28 00:00:00.0)
Το περιβάλλον θυσία στο βωμό του κέρδους(2001-08-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα κοιτάσματα στον Πρίνο(2001-06-19 00:00:00.0)
Δικομματική αρένα(1999-12-08 00:00:00.0)
Στον "αέρα" 400 εργαζόμενοι(1998-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ