Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δραματική επιβάρυνση του κλίματος

Τα νέα αρνητικά γκάλοπ, αλλά και η επιδείνωση των εσωκομματικών προβλημάτων δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας και πανικού.

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η ηγεσία της ΝΔ, ανήμπορη να αντιδράσει στο κλίμα θριαμβολογίας και νίκης, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, αναβιώνουν τα εσωκομματικά προβλήματα. Το κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι κλίμα ηττοπάθειας και επιδεινώθηκε από το χθεσινό γκάλοπ που δείχνει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους αντίδρασης και αντεπίθεσης, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά περιορισμένα, επικαλούμενοι την πλήρη υποστήριξη των ΜΜΕ προς τον Κ. Σημίτη.

Ο Κ. Καραμανλής αντιμετωπίζει πάλι τον πονοκέφαλο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και καθυστέρησε να τοποθετηθεί για το Ελσίνκι και είχαν προηγηθεί οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο, χθες κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη ηγεσία, αλλά χωρίς ουσιαστικές διαφωνίες. Η Ρηγίλλης, αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις από ένα νέο ρήγμα στις σχέσεις με την Αραβαντινού, προσποιήθηκε ότι δεν υπάρχει καμία ενόχληση, γιατί οι διαφορές με τον επίτιμο εντοπίζονται μόνο στον τόνο.

Ο Κ. Μητσοτάκης θεώρησε εθνική επιτυχία την απόφαση που ελήφθη σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα δε δίστασε να αναφέρει ότι ιδιαίτερα σημαντική και αποφασιστική ήταν η παρέμβαση του Μπ. Κλίντον. Υποστήριξε ότι η απόφαση βοηθά την πορεία του Κυπριακού, γιατί «ο χρόνος δε θα δουλεύει πλέον υπέρ της Τουρκίας και υπάρχει μια, βάσιμη, ελπίδα να βγούμε από το αδιέξοδο». Για τα άλλα σημεία της απόφασης του Ελσίνκι, παρόλο που αναγνώρισε ότι η απόφαση είναι ασαφής και σε ορισμένα σημεία δημιουργεί αμφιβολίες αν θα λειτουργήσει προς όφελός μας, καθώς δε δεσμεύει την Τουρκία, παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι «και να μπορούσαμε να εμποδίσουμε την απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι δε θα είχαμε κανένα εθνικό λόγο να το επιδιώξουμε». Υιοθετώντας το επιχείρημα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, πρόσθεσε ότι είναι καλύτερα να έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία, που σταδιακά θα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρά μια Τουρκία απομονωμένη και πικραμένη, που θα κινδύνευε να πέσει στα χέρια πολιτικών δυνάμεων, που θα εκφράζουν ακραίες θρησκευτικές ή εθνικιστικές τάσεις.

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις του Ελσίνκι, ότι, δηλαδή, η ΕΕ αποδέχεται εδαφικές διεκδικήσεις και συνοριακές διενέξεις, τις οποίες παραπέμπει σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο και διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στη συνέχεια παραπέμπει στη Χάγη χωρίς επιφυλάξεις για θέματα ασφάλειας. Αυτό, πρόσθεσε, συνιστά μετακίνηση από πάγιες ελληνικές θέσεις εδώ και 25 χρόνια. Στο διά ταύτα, τόνισε την ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής και συναίνεσης όλων και επανέφερε την πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το γκάλοπ

Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Ρηγίλλης μετά τη δημοσίευση χθες του πανελλαδικού γκάλοπ της MRB, το οποίο, παρά τις αντίθετες προσδοκίες στη ΝΔ, εμφανίζει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (31,6% έναντι 30,6% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, το ΔΗΚΚΙ με 4,8% και ο ΣΥΝ με 4%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» (άλλο, λευκό, άκυρο, δεν αποφάσισαν) φθάνει στο 21,5%. Επίσης το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην «παράσταση νίκης», δηλαδή ποιος πιστεύουν ότι θα νικήσει στις εκλογές με 48,2% έναντι 32%, ενώ ο Κ. Σημίτης προηγείται κατά 10 μονάδες και σε δημοτικότητα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι «θετικές κρίσεις» για την κυβέρνηση ανέρχονται στο 34,7% και για τη ΝΔ στο 30,1%. Στη Ρηγίλλης προσπαθούσαν έντρομοι να απαντήσουν στο νέο πλήγμα από το γκάλοπ της MRB, με το επιχείρημα ότι η διαφορά είναι πολύ μικρή, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και ισχυρίζονταν ότι το κλίμα είναι αντιστρέψιμο. Δήλωναν, μάλιστα, ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα της προπαγανδιστικής εκστρατείας του, η οποία έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της (!), ενώ η ΝΔ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη δική της. Πάντως, ενδεικτικό της απόγνωσης που επικρατεί, είναι ότι επανέρχονται προτάσεις για επάνοδο όλων των διαγραμμένων (πλην Σαμαρά), ανάμεσά τους και του Στ. Μάνου.

Στο Αιγάλεω

Οι προτάσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που οργάνωσε ο Τομέας Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, στο Αιγάλεω. Μπροστά σ' ένα ακροατήριο, αποτελούμενο από στελέχη και οπαδούς, που χειροκροτούσαν τρανταχτά τους ομιλητές με κάθε ευκαιρία, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Β. Μιχαλολιάκος και ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής στηλίτευσαν το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Κάλεσαν δε το ακροατήριο να δυναμώσει τους αγώνες του, ώστε να επιστρέψει η ΝΔ στην κυβέρνηση, για να μπορέσει η Αττική και η χώρα «να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αιώνα που έρχεται»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ