Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΥΣΤΟ ΛΑΧΕΙΟ
Αναπάντητα τα σοβαρά ερωτηματικά

Σε βάρος του δημοσίου οι συμβάσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ

Ανοιχτά παραμένουν τα σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη σύμβαση για το «Στιγμιαίο Λαχείο» (ΞΥΣΤΟ), ερωτηματικά που παρέμειναν και μετά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των πορισμάτων της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το θέμα.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι και η σύμβαση που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 αλλά και η νέα σύμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δε διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου αλλά αντίθετα και οι δύο συμβάσεις εξασφάλισαν πολλά δικαιώματα στην ανάδοχο εταιρία του Σ. Κόκκαλη. Τη συζήτηση φρόντισε να υποβαθμίσει και η ΝΔ (που είχε κινήσει τη διαδικασία), αφού στην έναρξη της συζήτησης χθες το βράδυ στην αίθουσα της Ολομέλειας δε βρίσκονταν πάνω από πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μη ξεκαθάρισμα των σοβαρών ερωτηματικών που εξακολουθούν να υπάρχουν, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, τονίζοντας ότι η μη απάντησή τους δεν απαλλάσσει τη Βουλή από την υποχρέωση της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος, ειδικά για τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η επέκταση του τζόγου που προωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πολλαπλά επιζήμια με τεράστιες αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θέματα ο Μπ. Αγγουράκης υπογράμμισε, ότι η βασική ευθύνη ανήκει στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ που έκανε τη σύμβαση αλλά ευθύνες βαρύνουν και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησε στην ακύρωσή της. Ευθύνες που γίνονται βαρύτερες αφού η ανάδοχος εταιρία δεν προχώρησε σε εγκατάσταση on line συστήματος με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλα έσοδα το δημόσιο και η κυβέρνηση δεν προσέφυγε στη διαιτησία ως όφειλε, με το επιχείρημα ότι «δε θα ήταν ωφέλιμη για το δημόσιο». Μάλιστα ούτε στη νέα σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη κάλυψη on line.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης, την κυβέρνηση γιατί χωρίς καμία τεκμηρίωση αρνείται τη μεταφορά του ΞΥΣΤΟ στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ή σε άλλο δημόσιο φορέα.

Η ΝΔ έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Δρυ, ενώ και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων επισήμαναν την ύπαρξη σοβαρών ερωτηματικών πάνω στο θέμα του Στιγμιαίου Λαχείου.

Απολογούμενος ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν επωφελής, σε αντίθεση με αυτήν της ΝΔ που ήταν βλαπτική για το δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ