Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεκλογικό «δώρο» στους ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών

Ο υπουργός Τύπου νομιμοποιεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρας

Προεκλογικό «δώρο» στους ιδιοκτήτες όλων των ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας κάνει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τους νόμους, «χαρίζοντάς» τους άδειες τις οποίες νομιμοποιεί με τροπολογία που κατέθεσε «μεσάνυχτα» ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου με τροπολογία που κατέθεσε προχθές αργά το βράδυ, επιχειρεί να «χαϊδέψει» τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας, νομιμοποιώντας προσωρινά τη λειτουργία όλων των ραδιοφωνικών σταθμών. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για «διαπλοκές» και «παροχές» γίνονται πράξη ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ενώ όλα τα χρόνια διατηρεί το χάος και την ανομία στο χώρο των ΜΜΕ, αίφνης.... ευαισθητοποιήθηκε θέλοντας να «εδραιώσει» τη νομιμότητα!

Οι διαθέσεις του υπουργού Τύπου Δ.Ρέππα, να δώσει άδειες σε άγνωστο φυσικά αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών, έγιναν γνωστές από την περασμένη εβδομάδα. Προκλητικά ο Δ.Ρέππας επιχειρεί να περάσει την τροπολογία από το συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο: «Αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας - εταιρίες επενδύσεων και ακίνητη περιουσία».

Ηδη η κυβέρνηση θέλοντας να έχει «αλληλένδετες» σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, έχει νομιμοποιήσει όσους τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν υποβάλει αίτηση για παροχή αδείας. Ελάχιστους μήνες πριν την αναμέτρηση των εκλογών, προχωρά στη νομιμοποίηση όλων των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούσαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1999. H κυβέρνηση χωρίς να έχει καταγεγραμμένο το χάρτη των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, προχωρά σε μία ρύθμιση παροχής προσωρινών αδειών, επιδιώκοντας ν' «ανοίξει» προς όφελός της προεκλογικά τα «μικρόφωνα» των ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικά, αγνοώντας φυσικά και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ήδη ο Δ.Ρέππας έχει φροντίσει να το «εξοβελίσει». Χαρακτηριστικό είναι, ότι ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου έχει στα χέρια του τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ για τις ραδιοφωνικές άδειες του Λεκανοπεδίου, δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση νομίμων αδειών, αλλά με την τροπολογία δίνει πλέον άδεια σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, δηλαδή και στους 84, που είχαν υποβάλει αίτηση και δεν είχαν απορριφθεί από τον πρώτο έλεγχο που διενήργησε το υπουργείο Τύπου. Προσωρινή άδεια δίνει και στους 60 υποψήφιους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που το ΕΣΡ ολοκλήρωνε τη διαδικασία μοριοδότησης. «Επιθυμούμε, είπε ο Δ.Ρέππας, μέχρι να ολοκληρωθεί η "διαδικασία", να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα και να κριθούν, προκειμένου να διεκδικήσουν και να λάβουν άδεια, βρισκόμενοι εν λειτουργία». Αφειδώς, λοιπόν και χωρίς «αιδώ», δίνει προσωρινές άδειες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρας, προκειμένου να «παίξει» το προεκλογικό της παιχνίδι η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούσαν την 1η Νοεμβρίου 1999 θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες, μέχρι την έκδοση της απόφασης του υπουργού Τύπου η οποία προβλέπεται στο άρθρο 7 παρ., 2 του Ν.2328/1995, για την προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων αδειών λειτουργίας τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών. Προκήρυξη συχνοτήτων ως γνωστό έχει γίνει για το Λεκανοπέδιο Αττικής και για το Νομό Θεσσαλονίκης. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται, ότι έχουν γίνει προκηρύξεις για δέκα νομούς.

Η τροπολογία δε συζητήθηκε χθες, επειδή η συνεδρίαση της Βουλής διεκόπη λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας σε άρθρο του νομοσχεδίου που ήταν υπό συζήτηση. Σε περίπτωση που η τροπολογία δε συζητηθεί στη συνεδρίαση της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, τότε, «αναβάλλεται» για μετά τις 10 Ιανουαρίου, που η Βουλή θα ξεκινήσει και πάλι τις εργασίες της μετά τις γιορτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ