Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι διαδηλώσεις του Σιάτλ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα  Αλυσανδράκη

Τη μαζικότητα και την αγωνιστικότητα των κινητοποιήσεων στο Σιάτλ, που συνέτριψαν την αλαζονεία των «ισχυρών» και απέδειξαν ότι οι λαοί αντιστέκονται, αγωνίζονται και θα ανατρέψουν τελικά τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, που καταληστεύουν εργαζόμενους και λαούς, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Χιλιετίας.

«Το πιο σημαντικό θέμα, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Χιλιετίας ήταν για μας οι λαϊκές αντιδράσεις», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκαν στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες τέτοιας έκτασης διαδηλώσεις. Πέρα όμως από αυτές, η δραστηριοποίηση λαϊκών κινημάτων σε όλο τον κόσμο δείχνει τη μη αποδοχή των ίδιων των αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

«Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς, η κατάργηση των επιδοτήσεων, η ασυδοσία των επενδύσεων, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, ακόμα και της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού, εξυπηρετούν, βέβαια, τα μεγάλα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών τους, όμως δεν είναι καθόλου ελκυστικά για τους εργαζόμενους και τους λαούς», επισήμανε ο Κ. Αλυσανδράκης. «Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη πλήρης κατάργηση των δασμών για τα προϊόντα των μη αναπτυγμένων χωρών θα επιταχύνει την καταλήστευση του πλούτου αυτών των χωρών, ενώ, από την άλλη μεριά, θα κατακλύσει την αγορά με φθηνά προϊόντα, που θα εκτοπίσουν αντίστοιχα προϊόντα χωρών, όπως η δικιά μου. Ο Παγκόσμιος Ορανισμός Εμπορίου δεν έγινε, για να προστατέψει τα συμφέροντα των λαών ούτε των εργαζομένων. Απόδειξη, η κυριαρχία στη λήψη των αποφάσεων λίγων δεκάδων πλούσιων χωρών. Απόδειξη η αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά και στο εσωτερικό αυτών των χωρών».

«Ο επίτροπος», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις λαϊκές αντιδράσεις. Προφανώς θέλει να υποτιμήσει, να μας πει πως ό,τι κι αν κάνουν οι λαοί, τα μονοπώλια αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ιαπωνικά, ή άλλα, θα επιβάλουν τη θέλησή τους και θα ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις».

«Εμείς, κατέληξε ο Κ. Αλυσανδράκης, είμαστε σίγουροι ότι οι λαϊκές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο ήταν καθοριστικός παράγοντας αποτυχίας των συνομιλιών. Οχι μόνο γιατί οι διαδηλωτές ματαίωσαν την επίσημη τελετή έναρξης, αλλά γιατί δημιούργησαν ένα τέτοιο κλίμα που ακόμα και αυτοί που νομίζουν ότι ελέγχουν την υφήλιο δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ