Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ: «Αρθρο 16: "Πρότασή μας είναι να κατοχυρωθεί ρητά η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μη κρατικού και, οπωσδήποτε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα"» (η πρόταση της ΝΔ για το Σύνταγμα, αντίγραφο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕ ...ΝΙΚΗΣΑΝ; «Το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης (ΣΠΠ) δεν ήταν μεμονωμένη "ατυχής" πρωτοβουλία, αλλά η αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής που φιλοδοξεί να μεταβάλει εκ θεμελίων τις έννοιες της εργασίας και της απασχόλησης. Ηδη, παρά την απόσυρσή του, οι παραβιάσεις και "εξαιρέσεις" από τον Κώδικα Εργασίας πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται. Ενώ το ΣΠΠ αποσύρθηκε για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εν τούτοις ισχύει, από τον Αύγουστο του 2005, για όσες απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους. Επιπροσθέτως, αυτός ο τύπος συμβολαίου δεν αποτελεί παρά μία από τις δεκαοκτώ μείζονες "εξαιρέσεις", που υπονομεύουν τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία προδιαγραφές. Οι υπόλοιπες δεκαεπτά παραμένουν και δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί. Ακόμη, και στη χώρα αυτή, καταγράφονται σήμερα περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας που, ενώ παραβιάζουν τις ισχύουσες εργασιακές προδιαγραφές, εν τούτοις επιδοτούνται στο όνομα της διάσωσης της κοινωνικής συνοχής. Ομοίως, η μέθοδος της "πρακτικής εξάσκησης", δηλαδή της απεριόριστης αλλά απλήρωτης εργασίας, επεκτείνεται, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων εκτός του επισήμως ισχύοντος συστήματος της μισθωτής εργασίας. Μια πανσπερμία εργασιακών μορφών συνιστά ήδη "μείζονα ανωμαλία" στο πεδίο εφαρμογής των νόμιμων εργασιακών προδιαγραφών» (ο Κ. Βεργόπουλος μ' αφορμή τη Γαλλία, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΓΝΩΡΙΖΑΝ... «...Αριστερούληδες γιατί κι αυτοί τοποθέτησαν το μικρό, το ελάχιστο, το ασήμαντο λιθαράκι τους στην προπαγάνδα ανιδιοτελώς, δηλαδή ανεγκεφαλικώς. Αν και σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο έψαχναν, τη μονοκρατορία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έφεραν. Πώς μωρέ θα φέρεις τον άγγελο όταν απέναντι βλέπεις να ορμάει ο διάβολος; Τους συγχωρώ, διότι ου γαρ οίδασι τι λέγουσι, τι ποιούσι. Ομως δεν ξεχνώ ούτε λεπτό. Εργάστηκαν κι αυτοί για την πιθανή, αυριανή καταστροφή. Τυφλός και αριστερός ίσον ύπουλος, αυτοκτονικός εχθρός!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους(2018-09-01 00:00:00.0)
«Νέα ελάχιστα δικαιώματα»... περιτύλιγμα της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης(2018-08-23 00:00:00.0)
«Σαφής πρόοδος» στις αντιλαϊκές συνεννοήσεις για τα Εργασιακά(2016-11-30 00:00:00.0)
Οι «βέλτιστες πρακτικές» αλά ...Πολωνία(2015-07-31 00:00:00.0)
Εύνοια των επιχειρηματιών στην υγεία(2000-12-20 00:00:00.0)
Ανεπαρκές και επικίνδυνο το νομικό πλαίσιο για τη ναυτιλία σε Ελλάδα και ΕΕ(2000-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ