Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πέπλο μυστηρίου και ερωτήματα

Θέματα ...τουρισμού υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών

Τακτική μυστικής διπλωματίας εφαρμόζει ο Κ. Καραμανλής στις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, δημιουργώντας ερωτήματα για το περιεχόμενο των συνομιλιών και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός μετά τη 45λεπτη συνάντηση που είχε χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μέρες, στη Βιέννη, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, μάλλον επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού υποστηρίζοντας ότι συζήτησε μαζί του ...θέματα τουρισμού(!), προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών. Και αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτό που «καίει» την τουρκική κυβέρνηση είναι πώς θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ παρακάμπτοντας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα διατηρεί στο ακέραιο το «δικαίωμα» της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Κι όμως, ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής δήλωσε με κάθε σοβαρότητα ότι «το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οικονομικού περιεχομένου, με κύριο προσανατολισμό το κεφάλαιο τουρισμός και προοπτικές τουριστικής συνεργασίας, με προφανές όφελος για την ευρύτερη περιοχή και για τις δυο χώρες». Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συχνές συναντήσεις κορυφής με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, λέγοντας: «Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι τέτοιες συναντήσεις και τέτοιες επαφές θα γίνονται και δε θα είναι πολύ μεγάλη είδηση»...

Προφανώς ο προσανατολισμός στις «μπίζνες» διευκολύνει τον Κ. Καραμανλή να μην απαιτεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, να μη μιλά για τις ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που κάνουν οι Τούρκοι και χωρίζουν το Αιγαίο στα δύο, να μην απαντά στις προκλήσεις του Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα, κ.ο.κ.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συναινέσει στην αναβολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης, που συνιστά μια ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να μην τον πιέζουν... Παρόλο που στη συνάντηση μετείχε και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν έγινε αναφορά στο Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης... Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν: «Η Τουρκία ενδιαφέρεται πάρα πολύ να δείξει πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Και μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνδέονται και με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο».

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο των συνομιλιών έλεγαν ότι σε ό,τι αφορά στον τουρισμό ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να αρθεί ο φόρος που επιβάλλουν οι τουρκικές αρχές στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα προερχόμενοι από την Τουρκία στην οποία και επιστρέφουν, φόρος ο οποίος ανέρχεται στα 50 δολάρια. Ο Τ. Ερντογάν απάντησε ότι πρόκειται για διοικητικό θέμα, που αφορά στον έλεγχο των υπηρεσιών του κράτους του και υποσχέθηκε ότι θα το σκεφτεί για να βρεθεί μία λύση. Παράλληλα, ασαφείς ήταν οι πληροφορίες για το αν τέθηκε θέμα επαναβεβαίωσης του μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις κατά τους θερινούς μήνες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι έγινε αναφορά και για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας.

Από την άλλη ο Τ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευαισθησία για τέτοια ζητήματα στη χώρα του. Για το θέμα έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τις προηγούμενες μέρες. Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προειδοποίησε χτες για ανέγερση μνημείου πεσόντων κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου στην Κεσάνη, στην Ανατολική Θράκη, μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Ο Α. Γκιουλ χαρακτήρισε εξάλλου «σωστή» την απόφαση του δημάρχου Σμύρνης να ακυρωθεί η απόφαση αδελφοποίησης των πόλεων της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης.

Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι είχαν δηλώσει, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η Ιστορία είναι Ιστορία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ευρωπαϊκή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον των λαών μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ