Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμεση εμπλοκή των ΗΠΑ

Η τουρκική κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες «επίλυσης», παίρνοντας σχετικές εντολές...

Πιέσεις για άμεση «επίλυση» του Κυπριακού ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Φημολογείται ότι έστειλε σχετικά και αυστηρή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να ανταποκρίνεται στα αμερικανικά κελεύσματα, αφού πρώτα παίρνει έγκριση των κινήσεών της από τους στρατηγούς της Αγκυρας. Βέβαια, επιμένει ότι στο νησί υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ζητήσει από τον ΟΗΕ επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, αναμένεται να λάβει απευθείας οδηγίες από την Ουάσιγκτον στην επίσκεψή του εκεί τέλος του μήνα.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι» γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους «ασκεί πιέσεις επί της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αυστηρού περιεχομένου επιστολή» για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μάη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μήνυμα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον κατά τις τελευταίες συνομιλίες του στην Αγκυρα είναι ότι θα ήταν απώλεια χρόνου η αναμονή των εκλογών στην Ελλάδα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι «οι Αμερικανοί όλο και περισσότερο αυξάνουν τις πιέσεις τους για επίλυση του κυπριακό και επιθυμούν λύση πριν από τον Ιούνη». Ο Γουέστον, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές πληροφορίες, ανέφερε στην Αγκυρα ότι ο Πρόεδρος Μπους θα ήθελε να ανακοινώσει τη λύση του Κυπριακού κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη, ακόμα και χωρίς ολοκλήρωσή της με δημοψηφίσματα. Λέγεται, ακόμα, ότι η αμερικανική θέση είναι πως αν καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μάη, η ημερομηνία για διενέργεια δημοψηφισμάτων μπορεί να αναβληθεί.

Για λύση εμφανίζεται τώρα να επείγεται και η Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Νταβός της Ελβετίας, θα ζητήσει από τον Κόφι Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Παράλληλα, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπους τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην επίλυση του Κυπριακού, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Ο Γκιουλ, σε δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ανέφερε ότι η υποβολή του αιτήματος δικαιολογείται από το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η αμερικανική πλευρά για το Κυπριακό. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της η Τουρκία ζητεί την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και την επεξεργασία του «σχεδίου Ανάν». Ακόμα ότι στην ανάγκη η Αγκυρα θα συμπιέσει, κατά την έκφρασή του, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με σκοπό την ταχεία επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα και ο Τούρκος πρωθυπουργός - στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος, προχτές Πέμπτη - δήλωσε ότι η Αγκυρα θα κάνει βήματα τις επόμενες μέρες, για να ξαναρχίσουν οι αποτελματωμένες συνομιλίες για το διαιρεμένο νησί. «Τις επόμενες μέρες θα γίνουν νέες προσεγγίσεις που αποβλέπουν στην αναβίωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων σε συντονισμό με την (τουρκοκυπριακή) κυβέρνηση», είπε.

Οι στρατηγοί

Βέβαια, πριν τη συνάντηση με τον Ανάν, προηγήθηκε συνάντηση με τους ισχυρούς στρατηγούς στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Συνεδρίασε χτες το απόγευμα επί τέσσερις ώρες με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε υπογραμμίζεται ότι «υπήρξε συμφωνία ως προς τα οφέλη και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, με σκοπό την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στην Κύπρο».

Τονίζεται ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το «σχέδιο Ανάν», επιβεβαιώνει την πολιτική της αποφασιστικότητα για εξεύρεση, μέσω συνομιλιών, λύσης που θα στηρίζεται στις πραγματικότητες του νησιού».

Τέλος, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των δημιουργικών απόψεων και της καλοπροαίρετης προσέγγισης της κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Ραούφ Ντενκτάς και την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ, θα είναι ωφέλιμο να εξεταστεί το ζήτημα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών».

Στη συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Αχμέτ Σεζέρ, μετείχαν ο πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν και Αμπντουλατίφ Σενέρ, οι υπουργοί Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσου και Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και της στρατοχωροφυλακής.

Χωριστά κράτη

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, που πριν ακόμα τη συνεδρίαση προειδοποιούσε ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν πρέπει να αναμένεται, θυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην προηγούμενη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του Στρατού, «είχε επαναληφθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία επιμένει σε λύση, η οποία θα βασίζεται στην ύπαρξη δυο χωριστών κρατών στην Κύπρο».

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο Α. Κυπριανού και πρόσθεσε: «Θα κρίνουμε τη στάση της Τουρκίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον επαναρχίσουν. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται, είπε, να πέσουμε στην παγίδα εάν η προσπάθεια της Τουρκίας θα είναι ένα παιγνίδι τακτικής. Εάν, από την άλλη, η Τουρκία προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης το ΑΚΕΛ, είπε, θα ανταποκριθεί».

Από την πλευρά του, ο Ανάν εμφανίστηκε - σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα - αισιόδοξος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Είπε ότι πέρσι δεν επιτεύχθηκε η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά - πρόσθεσε - τώρα λαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα και από τα δύο μέρη. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ανάν, ζητώντας «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις(2005-09-14 00:00:00.0)
«Οχι» Τάσσου Παπαδόπουλου στις αμερικανικές πιέσεις(2005-05-06 00:00:00.0)
Σε αναμονή εξελίξεων(2005-01-18 00:00:00.0)
Συνομιλίες από Τρίτη;(2004-02-07 00:00:00.0)
Νέο αναθεωρημένο σχέδιο υποβάλλει ο ΟΗΕ(2003-01-09 00:00:00.0)
Επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών ζητά ο ΟΗΕ(1998-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ