Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΙΟΥ
Ανάγκη η προστασία της υγείας των λαών

Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση όχι μόνο εναντίον της γρίπης των πτηνών, αλλά εναντίον της πολιτικής που διαιωνίζει το πρόβλημα

Στις ασκήσεις όλα πάνε καλά, στην πραγματικότητα όμως...

Motion Team

Στις ασκήσεις όλα πάνε καλά, στην πραγματικότητα όμως...
Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αναδεικνύει το συνολικό πρόβλημα της προστασίας της υγείας των λαών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, χαρακτήρισε τη γρίπη των πτηνών η Κατερίνα Μιχαλιού. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το πρόβλημα «και πως φυσικά το ΚΚΕ προβληματίζεται γύρω από τον κίνδυνο, ο οποίος υπάρχει, δεν είναι φανταστικός. Το μέτρο όμως που αυτός ο κίνδυνος μπορεί να έχει πραγματικές επιπτώσεις, εξαρτάται πραγματικά από την προετοιμασία που λαμβάνεται για την αντιμετώπισή του».

Οπως υπογράμμισε από το 1997, που υπήρξε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια, ούτε στο επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας, ούτε στο επίπεδο της αναβάθμισης και βοήθειας, ώστε να συγκροτηθούν υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας υγείας στις Ασιατικές χώρες ούτε φυσικά και στη λογική της έρευνας και της παραγωγής αποτελεσματικών φαρμάκων ή εμβολίων. Ετσι τώρα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων ή αξιοποιείται το πρόβλημα από διάφορα μονοπώλια - πολυεθνικές φαρμάκου.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισήμανε ότι σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις και σε υποδομές και σε προσωπικό και σε σχεδιασμό γενικότερα.

«Ο πρώτος φραγμός που θα έπρεπε να μπει για την αντιμετώπιση και πρόληψη της κατάστασης αφορά τους πτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους στα σφαγεία και στα εργαστήρια που εξετάζουν τα δείγματα και σε αυτούς που σήμερα συλλέγουν τα θανατωμένα πουλιά. Ομως, στη χώρα μας υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν υπάρχουν πουθενά. Ούτε και τώρα μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο έχουν ενεργοποιηθεί, ώστε να επιβληθεί στους εργοδότες να πάρουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να υπάρξουν εμβολιασμοί, εκπαίδευση των εργαζομένων και ιατρική παρακολούθησή τους. Ετσι, στον τομέα αυτό η χώρα είναι ανέτοιμη και η προστασία υποβαθμισμένη», τόνισε.

Ο δεύτερος φραγμός, συνέχισε, για την πρόληψη ήταν το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Που θα έκανε επιδημιολογική επιτήρηση, γρήγορη διάγνωση των κρουσμάτων, επιστημονική εκπαίδευση του πληθυσμού για τα μέτρα πρόληψης, έγκαιρο εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, προσεκτική παρακολούθηση κλπ. «Ολα αυτά απαιτούν ένα τεράστιο δίκτυο από υπηρεσίες ΠΦΥ, Κέντρα Υγείας και γενικούς γιατρούς, το οποίο ως γνωστόν δεν υφίσταται στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Το τρίτο κομμάτι - είπε η Κ. Μιχαλιού - αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Η αντιμετώπιση και εδώ είναι διαχειριστική, αφού υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και έχουν αποσιωπηθεί τα δυο άλλα επίπεδα υγείας που θα μπορούσαν να μειώσουν και να περιορίσουν το πρόβλημα. Και καταλαβαίνετε, όταν υπάρχουν στοιχεία ότι η θεραπεία πιθανά είναι αναποτελεσματική πόσο τραγικά αποτελέσματα μπορεί να έχει μια τέτοια πολιτική. Οποιο σχέδιο και αν υπάρχει για τα νοσοκομεία γίνεται αναποτελεσματικό στο βαθμό που δεν υπάρχει το προσωπικό, οι υποδομές, αλλά και πρόβλεψη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, εμβολιασμού και ενημέρωσης για το ίδιο το υγειονομικό προσωπικό».

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική προετοιμασία της χώρας και γι' αυτό ευθύνεται η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση όχι μόνο εναντίον της γρίπης των πτηνών, αλλά εναντίον της πολιτικής που διαιωνίζει το πρόβλημα. Να πάρει ο λαός στα χέρια του τα ζητήματα της υγείας του και της ασφάλειάς του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ