Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό

Οι διεθνείς οργανισμοί που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων δεν έχουν προσανατολισμό στη λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστούν, να αποδυναμωθούν και να εξαλειφθούν οι εστίες της μόλυνσης

«Το ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία και παρεμβαίνει με τις θέσεις και τη δράση του για όλα τα προβλήματα που αφορούν στη ζωή, στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων, στα συμφέροντα των μικροπαραγωγών, των εργαζομένων», τόνισε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

«Από αυτή τη σκοπιά - είπε - αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της γρίπης των πτηνών και των συνεπειών της, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στις αιτίες γέννησης, διατήρησης και επέκτασης του προβλήματος. Αλλά και στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, προτείνοντας ορισμένα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού, την προστασία του κλάδου, κυρίως των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων, επαγγελματιών και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες, τις παρενέργειες της γρίπης των πτηνών».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα: «Πρόκειται για σοβαρό και κατά κύριο λόγο πολιτικό πρόβλημα. Βεβαίως, θα πει κάποιος, οι ιοί υπάρχουν, προσβάλλουν ζώα, μεταδίδονται σε ανθρώπους. Αυτή είναι η μια πλευρά αλλά δεν είναι μόνο αυτή.

Μας απασχολούν οι συνθήκες γέννησης και διατήρησης της πηγής της μόλυνσης σε χώρες που δεν έχουν υποδομή και τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εδώ σημειώνεται ότι στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν την ευθύνη γι' αυτά τα προβλήματα υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και δεν έχουν προσανατολισμό ουσιαστικής στήριξης αυτών των χωρών ώστε να περιοριστούν, να αποδυναμωθούν και να εξαλειφθούν σε μια πορεία οι εστίες της μόλυνσης.

Μας απασχολούν τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων, εμβολίων που είναι στα χέρια πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις σοβαρές χρόνιες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στις κτηνιατρικές και άλλες σχετικές υπηρεσίες, στην εργαστηριακή υποδομή, και σημειώνουμε τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν έλυσαν τόσα χρόνια στοιχειώδη προβλήματα.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, μας ανησυχεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που σημαδεύονται από μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ειδική, απαραίτητη υποδομή που μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο».

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ακόμα: «Το ΚΚΕ προβάλλει τις θέσεις του που επεξεργάστηκαν συλλογικά κομμουνιστές και άλλοι επιστήμονες, στελέχη του Κόμματος, μέσα από τη συνεργασία του Αγροτικού Τμήματος, του Τμήματος Υγείας και του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του κόμματός μας. Το ΚΚΕ αναπτύσσει δράση, παίρνει πρωτοβουλίες, οργανώνει σχετική ημερίδα στα Γιάννενα, αλλά και οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να σκεφτούν, να βγάλουν συμπεράσματα γιατί όλα τα γεγονότα, οι εξελίξεις και μέσα από την πείρα της γρίπης των πτηνών συγκλίνουν στο εξής βασικό συμπέρασμα:

Ο καπιταλισμός, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος, δεν έδωσαν, δε δίνουν και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα, βασικά προβλήματα που αφορούν στις ανάγκες των λαών».

Καταλήγοντας επισήμανε: «Στην ημερήσια διάταξη έχει μπει η αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης, των ριζικών κοινωνικών-πολιτικών αλλαγών, η επίλυση του κεντρικού προβλήματος, του προβλήματος της εξουσίας ώστε η οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών να έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ