Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν επιδέχεται ούτε ... μπαλώματα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επέστρεψε πίσω στο υπουργείο Υγείας το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη «χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά», με την παρατήρηση ότι «δεν μπορεί να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας».

Το σχέδιο του ΠΔ είχε ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων και φορέων, γιατί ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ψυχιατρικοποιεί την αντιμετώπιση ενός πρωτίστως κοινωνικού προβλήματος, όπως είναι τα ναρκωτικά. Η κυβέρνηση όμως επέμενε και χωρίς να λάβει ουσιαστικά υπόψη τις έντονες αντιδράσεις έστειλε το σχέδιο του ΠΔ στο ΣτΕ για «έλεγχο και αλλαγές ή μη αλλαγές», όπως απαντούσε ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης σε ερώτηση του «Ρ» στις 28/11/2005. Κι όταν, τότε, ρωτήθηκε αν θα επιμείνει σε εκείνες τις διατάξεις που ψυχιατρικοποιούν το πρόβλημα, ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι ο «όρος ψυχιατρικοποίηση είναι δικός σας, δεν ούτε είναι σωστός, ούτε είναι στις δικές μας απόψεις και αντιλήψεις» και όταν «θα γίνει το τελικό κείμενο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, τότε θα δούμε πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα».

Νάτη, λοιπόν, η αλήθεια. Το σχέδιο του ΠΔ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά δεν παίρνει ούτε από βελτιώσεις. Γι' αυτό και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποια συνέχεια θα δώσει στο θέμα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ