Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κερδίζει έδαφος η πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Μία μέρα μετά την πρότασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε αντικυβερνητική κατεύθυνση, η οποία κατατέθηκε και γραπτά στα όργανα του κόμματος, οπότε αναμένεται και επίσημη τοποθέτηση επ' αυτής, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ξαναχτύπησε, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στη χτεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη της τάσης «Παρέμβαση». Εκεί παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασής του, η οποία βρήκε ευρεία υποστήριξη και εξουσιοδοτήθηκε το Συντονιστικό της «Παρέμβασης» να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθησή τους.

Η τάση υποχώρησης της επιρροής του ΣΥΝ, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεί το κύριο επιχείρημα όσων πιέζουν σε επιτάχυνση των βημάτων προσέγγισης των δύο κομμάτων. Αυτό φάνηκε και στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ οι οποίες εκτιμήθηκε ότι συνδέονται «με τη γραμμή του πολιτικού "απομονωτισμού" που στο όνομα της "αριστερής στροφής" χαρακτηρίζει την πολιτική του Συνασπισμού». Από τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη μιας αποτελεσματικής πολιτικής στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της απόρριψης της λογικής των αποκλεισμών που προκάλεσε κρίση μέσα στο κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην παρέμβασή του, στο όνομα των «επιθετικών - αυταρχικών πρακτικών και των νεοφιλελεύθερων εμμονών της ΝΔ», ζήτησε αξιόπιστη απάντηση στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και πολιτικό σχέδιο που «θα προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και θα εκφράζει εναλλακτική προοπτική». Κάλεσε δε την ηγεσία του ΣΥΝ να αναλάβει την κεντρική πολιτική πρωτοβουλία «για τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», για τα οποία προφανώς κατά την άποψή του το ΠΑΣΟΚ είναι άμοιρο ευθυνών.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από την ηγεσία του ΣΥΝ «να αποταθεί στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, να προτείνει συνάντηση και συζήτηση ώστε κατ' αρχήν να βρεθούν τρόποι κοινής δράσης για την απόκρουση της πολιτικής της ΝΔ και στη συνέχεια εναλλακτικές προτάσεις. Να απευθυνθεί ταυτόχρονα και προς τα κοινωνικά κινήματα».

Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε ολόκληρη την κοινωνία, καθώς όπως ισχυρίστηκε «θα δημιουργήσει νέα δυναμική και προοδευτικές διεργασίες στην κοινωνία, αντί να επωφελείται η ακροδεξιά»! Καταλήγοντας σημείωσε πως «ο ΣΥΝ είναι δύναμη χρήσιμη και αναγκαία στο βαθμό που αποτελεί δημιουργική πρόταση αντιμετώπισης του νεοφιλελευθερισμού και αμφισβήτησης του καθεστωτικού δικομματισμού». Πώς τώρα η αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού του ΠΑΣΟΚ κι η αμφισβήτηση του καθεστωτικού δικομματισμού (πυλώνας του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ) απαιτούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, παραμένει ερώτημα...

Αλαβάνος: Κάθε πρόταση καλοδεχούμενη...

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος κλήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του προκατόχου του και σημείωσε πως κάθε πρόταση ακούγεται με ενδιαφέρον, πόσο μάλλον αν έρχεται από αξιόλογα στελέχη όπως είναι ο Ν. Κωνσταντόπουλος και βγαίνουν από «μια σοφία γύρω από τα θέματα της αριστεράς και μια αγωνία γι' αυτά». «Ολες - συμπλήρωσε - συζητιούνται και είναι καλοδεχούμενες και αντιμετωπίζονται με χαμόγελο και με ενδιαφέρον».

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΝ είναι σε φάση να ανοιχτεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: «Είμαστε ένα κόμμα πρωτοβουλιών». Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Θέλουμε να είμαστε μια δύναμη η οποία θα συμβάλει στη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς, οι οποίες δυνάμεις της Αριστεράς έχουν μια πολυχρωμία. Πρότυπό μας είναι αυτό που έγινε σε μεγάλο βαθμό στο δημοψήφισμα της Γαλλίας (...). Ενα ουράνιο τόξο δυνάμεων, πολύχρωμο, το οποίο θα συμβάλει στο να διαμορφωθεί ένας τρίτος πόλος αριστερός, ο οποίος θα μπορεί να αμφισβητήσει και την κυριαρχία των δύο αυτών πόλων, που ονομάζεται δικομματισμός».

Χέρι - χέρι στις τοπικές εκλογές

Μπορεί η συνεργασία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ να βρίσκεται υπό συζήτηση, το θέμα όμως είναι λυμένο προ πολλού στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου καταγράφονται για μια ακόμα φορά ευρύτατες συνεργασίες μεταξύ των δυνάμεων των δύο κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ζάκυνθος όπου το περασμένο Σάββατο συναντήθηκαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και αμέσως μετά εξέδωσαν ανακοίνωση - προαναγγελία της συνεργασίας τους στους δήμους και τη νομαρχία, τονίζοντας ότι «θεωρούν επιβεβλημένη την ανάγκη στήριξης μιας κοινωνικής πολυκομματικής πρωτοβουλίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ