Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Από «μηδενική βάση» ο «διάλογος»
  • Μόνο τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα»(!) δε συζητούνται, δηλώνει ο Γ. Αλογοσκούφης
  • Οι αναλογιστικές μελέτες είναι το μόνο «σταθερό» στο διάλογο, συμπληρώνει ο Θ. Ρουσόπουλος!

Ολοταχώς στο στήσιμο του «κοινωνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό κινείται η κυβέρνηση, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφώς να διαφανεί ότι συζητά τα πάντα σχεδόν από «μηδενική βάση» σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με συντονισμένες δηλώσεις τους τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει «σταθερή βάση» εκκίνησης του διαλόγου - παγίδα που επιχειρούν να δρομολογήσουν, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την αρχική εξαγγελία του Σ. Τσιτουρίδη ότι θα συζητηθούν και τα όρια ηλικίας, εννοείται για να αυξηθούν παραπέρα, και το ύψος των συντάξεων, ακριβώς για να μειωθούν αυτές των «προνομιούχων», αλλά και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών.

Το μόνο που δε συζητείται, όπως δήλωσε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, είναι τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», πράγμα που απλά σημαίνει ότι σχεδιάζεται πλήρης ανατροπή στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν μπορεί να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», δήλωσε (στον «Φλας») ο υπουργός Οικονομίας, καθώς και «η βασική αρχιτεκτονική του συστήματος που είναι ένα αναδιανεμητικό σύστημα». Ολα τα υπόλοιπα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί, θα μπουν στο τραπέζι του «διαλόγου».

Περίτρανη επιβεβαίωση πρόσφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, απέφυγε πεισματικά να επαναλάβει παλιότερες κυβερνητικές «δεσμεύσεις». Αντίθετα ενίσχυσε τις ανησυχίες που υπάρχουν, λέγοντας ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχουν αγκυλώσεις στη διαδικασία του διαλόγου» ή «προσερχόμαστε στο διάλογο χωρίς προκαταλήψεις ακούγοντας τους κοινωνικούς εταίρους». Το χειρότερο όμως ήταν η αναφορά του εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως «σταθερές» για την επίλυση του ασφαλιστικού ...τις αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή το εργαλείο για την ανατροπή του ασφαλιστικού.

Σε πρώτη φάση όμως η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της να διασφαλιστεί η συμμετοχή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και άλλων κοινωνικών φορέων στον «κοινωνικό διάλογο», αντικείμενο του οποίου θα είναι «να καταλήξουμε σε κάποιες συμφωνίες για τη διάσταση του προβλήματος και τις ανισότητες που υπάρχουν στο ασφαλιστικό» (Γ. Αλογοσκούφης). Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει την «κοινωνική νομιμοποίηση» στη δρομολόγηση της επόμενης φάσης ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μπορεί να μην αναληφθούν σε αυτή την τετραετία νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά τα πράγματα θα είναι έτοιμα ώστε η επόμενη κυβέρνηση, είτε γαλάζια είτε πράσινη, να προχωρήσει αμέσως στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

«Η παρούσα κυβέρνηση οφείλει πάνω απ' όλα να προγραμματίσει τα πράγματα» είπε με νόημα ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος υποκριτικά ότι «δεν πρέπει η γενιά μας να αφήσει άλυτα προβλήματα». Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος θυμήθηκε μόνο μία: «Το υπ' αριθμόν ένα στο οποίο δεσμευτήκαμε είναι ότι στη διάρκεια της τετραετίας δε θα γίνουν αλλαγές». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «η επόμενη κυβέρνηση, που πιστεύω ότι θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ