Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης

Εφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη ο παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστικής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Δημήτρης Τσιμπουκίδης, διαπρεπής ιστορικός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα από το νεκροταφείο Παιανίας και θα είναι πολιτική. Η ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπάται την οικογένεια του συντρόφου Δ. Τσιμπουκίδη.

Ο αποθανών γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921 και τον ίδιο χρόνο με το διωγμό από τους Τούρκους ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή και μετά τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο εργάστηκε στις παράνομες οργανώσεις του Κόμματος, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Πέρασε στις φυλακές 12 χρόνια και αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης στην υγεία του. Κατέφυγε στη Βιέννη κι από εκεί στη Μόσχα. Με εντολή του ΚΚΕ εργάστηκε 2 χρόνια στο μηχανισμό του Κόμματος στο Βουκουρέστι και επέστρεψε στη Μόσχα, όπου σπούδασε ιστορία. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα επιστημών. Στην περίοδο της δικτατορίας ήταν μέλος της λίγκας αντιφασιστών δημοσιογράφων και ανέπτυξε από τις γραμμές της αντιδικτατορική δραστηριότητα σε συνεργασία με την αντιδικτατορική επιτροπή της Μόσχας.

Από το 1970 έως το 1976 διατέλεσε υφηγητής της Ιστορίας στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, μετά τη δεύτερη επιστημονική του διατριβή με θέμα «Ελλάδα και Ανατολή» ανακηρύχτηκε δόκτωρ επιστημών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, από το 1977 έως το 1987 καθηγητής αρχαίας ιστορίας και διδάκτωρ ιστορίας στην Ακαδημία. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια, έκανε επίσης επιστημονικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ στη Σοβιετική Ενωση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη μελέτη των πολιτισμών της Κεντρικής Ασίας. Το συγγραφικό του έργο αριθμεί πάνω από 20 μονογραφίες, πάνω από 60 μελέτες και επιστημονικο - εκλαϊκευτικά άρθρα. Ολες του οι εργασίες είναι προϊόντα πολύχρονων ερευνών στα αρχεία και μουσεία των 15 σοβιετικών δημοκρατιών, καθώς και στο Ιράν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org