Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη γρίπη των πτηνών

Σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και υποταγής των πολιτικών στα κέρδη των πολυεθνικών δεν είναι δυνατόν να παρθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και να δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων

Αποψη από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται από αριστερά, ο Π. Μεντρέκας, η Κ. Μιχαλιού, ο Γ. Μαρίνος και ο Π. Τριανταφύλλου
Αποψη από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται από αριστερά, ο Π. Μεντρέκας, η Κ. Μιχαλιού, ο Γ. Μαρίνος και ο Π. Τριανταφύλλου
Οι θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα της γρίπης των πτηνών παρουσιάστηκε χτες στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ.

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε πως η γρίπη των πτηνών, όπως και κάθε σοβαρό πρόβλημα που αφορά τα λαϊκά στρώματα, την υγεία του λαού, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα συμφέροντα των μικροπαραγωγών, βγάζει στην επιφάνεια το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα: Οτι δηλαδή το καθεστώς της κυριαρχίας των μονοπωλίων - που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, την έρευνα, κρίσιμους τομείς της οικονομίας - αλλά και η πολιτική και οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας, δεν έδωσαν, δε δίνουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα, προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, είναι επικίνδυνη για τους πολλούς. Αυτό έχει αποδειχτεί και αποδεικνύεται μέσα από πολλά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, σεισμούς). Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται σήμερα από τη στάση κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών απέναντι στη γρίπη των πτηνών. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από τη στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις, αποφάσεις της ΕΕ.

Παράλληλα τονίστηκε πως αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αν δεν αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, αν δε λυθεί το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, το πρόβλημα της εξουσίας, ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη με κριτήριο τα συμφέροντα, τις ανάγκες του λαού, κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της γρίπης των πτηνών, θα διατηρείται για χρόνια, θα επεκτείνεται, θα γίνεται επικίνδυνο για τη ζωή, την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, για τα συμφέροντα των μικροπαραγωγών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλάδος της πτηνοτροφίας και οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι, καθώς και οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Σχετικά με το τελευταίο υπάρχουν για παράδειγμα πολλά μαγαζιά που ψήνουν μόνο κοτόπουλα και αυτά απειλούνται πλέον με οικονομική καταστροφή και κλείσιμο.

Ακόμα καυτηριάστηκαν οι σοβαρές και πολύπλευρες ευθύνες που έχουν σχετικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και εργαστήρια, στη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία, καθώς και για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους αυτούς.

Οσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη της πτηνοτροφίας αναφέρθηκε πως αυτά αφορούν βασικά τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ορισμένα θα επιβαρύνουν έμμεσα τους ίδιους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ