Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θέλουν να βγει η αλήθεια για τις υποκλοπές

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κυριάρχησε στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο Φ. Καρζή. Παραθέτουμε τον σχετικό διάλογο:

- Ηθελα να σας ρωτήσω αν είδατε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Αναφέρεται στις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές και αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία πια που δείχνουν αφενός ότι ήταν οι Αμερικανοί και ότι η κυβέρνηση ήξερε ότι είναι οι Αμερικανοί.

- Φαντάζομαι ότι θα είχε κάποιες πηγές, δε νομίζω ότι το δημοσίευμα είναι τυχαίο, δε με εκπλήσσει το γεγονός, όπως και δε με εκπλήσσει το ότι η κυβέρνηση παρά τη δυσαρέσκειά της για την πηγή των υποκλοπών, διστάζει να την κατονομάσει. Βλέπετε είναι μεγάλος εταίρος, είμαστε μάλλον στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ.

- Εχετε την αίσθηση λοιπόν ότι η κυβέρνηση μπορεί να είδε μπροστά της το φάσμα της υπερδύναμης και να είπε, «ας μην το πούμε καλύτερα δημόσια»;

- Νομίζω από την πρώτη στιγμή. Ετσι άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ρόλος των ΗΠΑ, γρήγορα τα μάζεψε και νομίζω ότι είναι μια εύλογη αντίφαση από την πλευρά της. Δεν τη δικαιολογώ καθόλου αυτή την αντίφαση. Βεβαίως, όφειλε να καταγγείλει το γεγονός. Αλλά η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να το κάνει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μην ξεχνάτε τις μακροχρόνιες και σύγχρονες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες.

- Πιστεύετε ότι τέτοιες αποκαλύψεις μπορούν να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις;

- Δυστυχώς, αυτά καθεαυτά τα γεγονότα από μόνα τους δεν μπορούν να τις επιταχύνουν. Τα τελευταία χρόνια ζούμε την αλυσίδα αποκάλυψης - με εισαγωγικά ή και χωρίς εισαγωγικά - σκανδάλων. Και πάρα πολλές φορές αυτά τα σκάνδαλα προέρχονται μέσα από τους ίδιους τους κόλπους των ανταγωνιστών. Αυτού του τύπου οι αποκαλύψεις από μόνες τους δεν είναι δυνατόν να δρομολογήσουν εξελίξεις και στο τέλος υπάρχει η συγκάλυψη. Χρησιμοποιούνται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για τη φαγωμάρα τους, αλλά τελικά συγκαλύπτονται γιατί υπάρχουν ανάμεσα τα μεγάλα συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν τα δυο κόμματα. Βεβαίως, αποτελούν και ένα υλικό, να βγάλει συμπεράσματα ο λαός.

- Πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα υπάρξει προσπάθεια συγκάλυψης και ότι θα συνεργεί σε αυτή και η αξιωματική αντιπολίτευση;

- Δεν το συζητάω. Εχει αποδειχτεί, αυτό έχει γίνει και όταν ήταν η Νέα Δημοκρατία αντιπολίτευση και τώρα με το ΠΑΣΟΚ, βγάζουν το σκάνδαλο, το πολύ - πολύ να συγκεντρώσουν την προσοχή σε έναν επιχειρηματία ή σε έναν παράγοντα, αλλά τελικά δε θέλουν τα πράγματα να φανούν όπως είναι. Δηλαδή το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται τα σκάνδαλα και οι πρωταγωνιστές των εκάστοτε σκανδάλων.

- Το ΚΚΕ προτίθεται να ασκήσει πίεση, την επιρροή του στο μέτρο που τη διαθέτει, ώστε να υπάρξει πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας και πώς θα το κάνει αυτό;

- Εμείς νομίζουμε ότι συμφέρει το λαό να αποκαλύπτεται όσο γίνεται η αλήθεια, για να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα και να καταλαβαίνει ο λαός τι γίνεται. Αλίμονο αν δε μας ενδιέφερε μια τέτοια εξέλιξη. Παρ' όλα αυτά, εμείς δεν εστιάζουμε την πολιτική μας δράση στο ένα ή στο άλλο σκάνδαλο, γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα γίνει η συγκάλυψη. Επομένως, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια, υπάρχει όμως αυτό που λέμε το συνολικό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει ο λαός να το αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ