Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα για διεθνή συντονισμό κατά των βάσεων

Ανακοίνωση της Διεθνούς Συνάντησης κατά των βάσεων που έγινε στα Χανιά

Από την κινητοποίηση που έγινε έξω από τη Βάση της Σούδας την περασμένη Κυριακή
Από την κινητοποίηση που έγινε έξω από τη Βάση της Σούδας την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα προς τα κινήματα ειρήνης και τις μαζικές οργανώσεις για συντονισμό της δράσης τους, για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από όλες τις χώρες, απευθύνουν με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κινήματα ειρήνης που πήραν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το διήμερο 25 - 26 Φλεβάρη. Η συνάντηση που έγινε μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για Διεθνή Υφεση (ΕΕΔΥΕ) και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), έκλεισε με τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τη βάση της Σούδας.

«Μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων - τονίζεται στην ανακοίνωση - διεξήχθη υπό το θέμα "Οι ξένες Στρατιωτικές Βάσεις -απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", στην οποία πήραν μέρος δέκα οργανώσεις από αντίστοιχο αριθμό χωρών.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την κατηγορηματική αντίθεση στην παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στις χώρες, αλλά και διεθνώς, οι οποίες, εκτός των άλλων, αποτελούν καθαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των αντίστοιχων χωρών και περιφρόνηση της γνώμης και επιθυμίας των λαών τους. Συχνά, μάλιστα, παραβιάζουν ακόμη και τη νομοθεσία και τα εθνικά συντάγματα των χωρών που "φιλοξενούν" τις βάσεις. Χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και προετοιμασία στρατιωτικών επεμβάσεων και επιθέσεων σε άλλες κυρίαρχες χώρες και λαούς, αποτελώντας την ίδια στιγμή μια μόνιμη απειλή για όποια πιθανή κοινωνική ή πολιτική εξέγερση σε εθνικό επίπεδο.


Οι συμμετέχοντες της Συνάντησης επισκέφθηκαν την αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας, μια από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο Θάλασσα και συμμετείχαν στις μαζικές εκδηλώσεις των φιλειρηνιστών της Κρήτης, απαιτώντας να κλείσει αυτή η βάση του τρόμου και του πολέμου.

Η περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής μπήκε εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέσω πολέμων και παρεμβάσεων, κατοχής και επεμβάσεων, θέλουν να σιγουρέψουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα δεμένα με τις πηγές ενέργειας και τις οδούς περάσματος. Σύνορα αλλάζουν, διαμελίζονται χώρες, δημιουργούνται νέα προτεκτοράτα, ανεξάρτητα από το κόστος σε ζωές και φυσική καταστροφή.

Η παρουσία βάσεων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποτελούν καθημερινή απειλή για τη ζωή των λαών μας. Τα ξένα στρατεύματα απολαμβάνουν σχεδόν απόλυτη ασυλία για τις εγκληματικές τους πράξεις. Οι συνέπειες ξεκινούν από τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής, τρομοκρατία σε γυναίκες και παιδιά, μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και καταλήγουν στην κατασκόπευση της ζωής πολιτών, χειραγώγηση συνειδήσεων, παιδική και νεανική πορνεία, εκδίωξη πληθυσμών, εμπόριο ναρκωτικών κλπ.

Μετά από βαθιά ανάλυση, και όντας πεισμένοι ότι η ανθρωπότητα ποτέ δεν αντιμετώπισε μεγαλύτερη απειλή και επίθεση από τον ιμπεριαλισμό και τις πολιτικές του, η Συνάντηση καταδίκασε:

  • Τον λεγόμενο πόλεμο στην τρομοκρατία, που στοχεύει στην αναδιανομή των σφαιρών οικονομικής και πολιτικής επιρροής.
  • Το αυξανόμενο κύμα βίας και κοινωνικής ανισότητας που οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών στο να υποφέρουν πολλαπλά, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από επεμβάσεις, προληπτικούς πολέμους και οικονομική εκμετάλλευση.
  • Τις σύγχρονες μορφές της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, που οδηγεί στη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων ή νέων εφαλτηρίων όπως λιμάνια και αεροδρόμια, «προωθημένες θέσεις επιχειρήσεων» και «εγκαταστάσεις συλλογικής ασφάλειας».

Η Διεθνής Συνάντηση επίσης κατήγγειλε:

  • Τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, και τμημάτων της Κύπρου, της Συρίας (Γκολάν) και του Λιβάνου(Φάρμες Σέμπα).
  • Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.
  • Το σχέδιο «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» και οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ στα εσωτερικά των χωρών.
  • Τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στο Γκουαντάναμο και Αμπού Γκράιμπ και τις Ισραηλινές φυλακές σε παλαιστινιακό έδαφος.
  • Τις μυστικές πτήσεις και φυλακές της CIA.
  • Την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Αφρική με στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας.
  • Τα σχέδια για εγκατάσταση νέων βάσεων των ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
  • Την όλο και αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας και τη χρησιμοποίηση της Βάσης στην Οκινάβα για τον έλεγχο της Ασίας και του Ειρηνικού.
  • Τη στρατιωτική Βάση στη Μάντα του Ισημερινού σαν συμπλήρωμα στο «Σχέδιο Κολομβία» ενάντια στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα και τους λαούς της περιοχής.
  • Την παρουσία και χρήση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
  • Τις υποτελείς κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής που συνεργάζονται πρόθυμα με τους ιμπεριαλιστές, προσφέροντάς τους βάσεις και διευκολύνσεις για τα σχέδιά τους.
  • Κάθε "πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης" (memorandum of Understanding) που θέτει τις χώρες με ξένες βάσεις, υπό πλήρη κηδεμονία.

Οι συμμετέχοντες της Συνάντησης διακηρύττουν:

  • Την αποφασιστικότητα των Οργανώσεών τους να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε μορφή ξένης στρατιωτικής παρουσίας, απαιτώντας το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων.
  • Την αλληλεγγύη τους με τα δίκαια των λαών που αγωνίζονται για ανεξαρτησία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Την υποστήριξη της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Τη βούλησή τους να συνεχίσουν συστηματικά τις προσπάθειες για συντονισμό δράσης και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα για την αφύπνιση των συνειδήσεων διεθνώς για όλα τα παραπάνω, προσπαθώντας να σπάσουν την αποσιώπηση του θέματος των Βάσεων από τα ισχυρά ΜΜΕ.
  • Τη συμφωνία να στηρίξουν την καμπάνια του ΠΣΕ έως και τη Διεξαγωγή της Παγκόσμιας Διάσκεψης, ενάντια στις Ξένες Βάσεις στον Ισημερινό τον Μάρτη του 2007.

Οι ξένες Στρατιωτικές Βάσεις αποτελούν μόνιμη απειλή για την Ειρήνη - Κλείστε τις τώρα!»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ