Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι επιδοτήσεις στους αγροτοκαπιταλιστές

Από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ και μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι κάθε πολιτικής απόχρωσης προπαγανδιστές του «ευρωμονόδρομου», «γανώνουν», συνεχώς, το μυαλό του ελληνικού λαού, ισχυριζόμενοι ότι οι αγρότες «τρώνε τον αγλέουρα» από τον «πακτωλό» των κοινοτικών επιδοτήσεων. Επιπλέον, οι «κακαουνάκηδες» και «πρετεντέρηδες» επιτίθενται στους μικροπαραγωγούς, χαρακτηρίζοντάς τους «ακάματες», «αχόρταγους» και «αχάριστους», επειδή - όπως υποστηρίζουν - κάθονται και εισπράττουν, ζητούν κι άλλες επιδοτήσεις και, «δαγκώνοντας το χέρι που τους ταΐζει», αντιμάχονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Και τους κατηγορούν ότι δεν αξιοποιούν τις επιδοτήσεις για παραγωγικές επενδύσεις και αναδιαρθρώσεις, αλλά τις ξοδεύουν αλόγιστα, αγοράζοντας «μερσεντές» και διασκεδάζοντας στα μπουζούκια.

Το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα έλεγαν πάντα ότι οι επιδοτήσεις της ΕΕ δε δίνονται για τη στήριξη και την ενίσχυση της φτωχής αγροτιάς. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους καρπώνονται οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μόνο κάτι ψίχουλα φτάνουν στις τσέπες των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Ωφελημένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι αγοράζουν την αγροτική παραγωγή στην εμπορική τιμή, που είναι πολύ χαμηλή και πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Τα ψίχουλα επιδότησης που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι το «τυρί στη φάκα», για να παγιδευτούν και να μη διεκδικούν καλύτερες εμπορικές τιμές κι όταν χρειαστεί να προχωρήσει πιο γρήγορα το ξεκλήρισμά τους, θα κοπούν κι αυτά.

Και να που τώρα αποδεικνύεται, και επισήμως, ότι το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα έχουν δίκιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με την οριστικοποίηση των «δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης», το 85% των αγροτών παίρνει επιδοτήσεις κάτω από τα 5.000 ευρώ το χρόνο. Κι έτσι γίνεται φανερό ότι ο «πακτωλός» των κοινοτικών κονδυλίων καταλήγει σε μια «δράκα» αγροτοκαπιταλιστών, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει τα χωράφια και «λυμαίνονται» την κτηνοτροφία. Ενώ, το νέο κόψιμο, κατά 20%, των ισχνών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι μικροί και μεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι, δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και της κυβέρνησης να προχωρήσει, πιο γρήγορα και βίαια, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να ολοκληρωθεί η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που, για να εισπράξουν κι αυτά ακόμα τα ψίχουλα της «ενιαίας ενίσχυσης», καλούνται να πληρώσουν «γερό χαράτσι» στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις Ενώσεις Συνεταιρισμών, πρέπει ν' αντιληφθούν πως, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ξεκινάει μια νέα επίθεση για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους. Και χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που απαιτεί την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με την εγκατάλειψη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάδειξης της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του λαού. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορούν να κάνουν ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας τους συνδυασμούς που θα στηρίξει το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ