Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοιχτή σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων

Με θύμα ξανά τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Αγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι απλώνουν ο καθένας το δικό του τραχανά πάνω στην Κύπρο. Το Παρίσι, κατά τα φαινόμενα, αρχίζει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία να ασκήσει «βέτο» στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Το Λονδίνο δε θέλει ούτε να ακούει για μια τέτοια «προοπτική». Εκπρόσωποι δε της Ουάσιγκτον προσγειώθηκαν στα Κατεχόμενα για νέες «επαφές» με την κατοχική ηγεσία.

Συγκεκριμένα, αμερικανική αποστολή μελών του προσωπικού του Κογκρέσου και της Γερουσίας, που επισκέπτονται παράνομα τα Κατεχόμενα μετά από πρόσκληση του «Βιομηχανικού Επιμελητηρίου» των Τουρκοκυπρίων, συναντήθηκαν χτες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον «υπουργό Εξωτερικών» Σερντάρ Ντενκτάς. Η αποστολή έφτασε στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη.

Μέλος της αντιπροσωπείας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ταλάτ ενδιαφέρουσα. Εξάλλου, ο σύμβουλος του Σερντάρ Ντενκτάς, Κουτρέτ Ακάι, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε ότι συζητήθηκε το θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ενώ τόνισε ότι οι Αμερικανοί συμφώνησαν στην «άρση της απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Οπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού «Βιομηχανικού Επιμελητηρίου», Σαλίχ Τουνάρ, τα μέλη της αποστολής θα συντάξουν έκθεση μετά την επίσκεψή τους, την οποία θα διαβιβάσουν στους προϊσταμένους τους, μέλη του Κογκρέσου. Η παράνομη επίσκεψη των Αμερικανών οργανώθηκε από το «Αμερικανικό Τουρκικό Συμβούλιο», που αποτελείται από Αμερικανούς και Τούρκους επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Το μήνυμα, το οποίο μετέφερε ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκωσία, είναι ιδιόγραφο σημείωμα του Σιράκ και σ' αυτό διατυπώνεται και επίσημα η θέση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου ότι η Τουρκία δε θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σημείωμα η Γαλλία καλεί την κυπριακή κυβέρνηση «να μην την απογοητεύσει».

Από την πλευρά της χώρας του, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ δήλωσε χτες ότι τη βάση συζήτησης αναφορικά με την έναρξη, στις 3 Οκτώβρη, των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, αποτελούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 17ης Δεκέμβρη 2004. Δηλαδή παρέπεμψε στα ευρωενωσιακά κείμενα που πριν οκτώ μήνες ομόφωνα έδωσαν το «ΟΚ» στην Αγκυρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση αν δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τουρκία, ο Μίλετ περιορίστηκε να πει ότι «θα ακούσουμε όλες τις προσεγγίσεις των χωρών - μελών στις Βρυξέλλες». Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Γαλλίας που ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Μίλετ απλά επανέλαβε ότι θα πρέπει να ακουστούν οι προσεγγίσεις όλων των κρατών στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, υποστήριξε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτώβρη, δηλώνοντας ότι «εάν τηρήσουμε αυτό που αποφασίσαμε εμείς οι ίδιοι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως οφείλουμε, έχω τη βάσιμη πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3/10».

Και η Δανία στο κόλπο...

Ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις κατά πόσον μπορεί η Τουρκία να γίνει πλήρες και ισότιμο μέλος της Ενωσης, ή αν θα πρέπει απλώς να «συνδεθεί» η ΕΕ με την Αγκυρα για λόγους «ασφαλείας»...

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο συνέδριο του Κόμματός του ο Δανός πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά «είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα και να συζητήσουμε πώς θα μεγαλώσει η ΕΕ, εάν όμως παραμεγαλώσει, τελικά θα καταρρεύσει». Εισηγήθηκε μια ευρωπαϊκή συνεργασία για τους «νέους γείτονες» να απολαύσουν μια διαφορετική συνεργασία από την πλήρη ένταξη, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για την Τουρκία, αφού, σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί ο πολιτισμός της στην Ευρώπη. Τόνισε, μάλιστα, τον «κίνδυνο» να φτάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ «σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ