Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα
Η... μητρότητα στο ΤΕΒΕ

Κανενός είδους αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν ασφάλιστρα πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο, δε δικαιούνται πολλές χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, ασφαλισμένες στο ΤΕΒΕ, που μένουν έγκυες και για παθολογικούς λόγους της κυήσεως δεν μπορούν να εργαστούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει σε επιστολή του αναγνώστης του «Ρ». Ο αναγνώστης, μαιευτήρας γυναικολόγος, υπογραμμίζει ότι συνεργάτιδά του, μαία, ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ, όταν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο για πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, διαπίστωσε ότι δεν έχει κανενός είδους ασφάλεια που να αποζημιώνει τους μήνες που δεν μπορεί να δουλέψει, ενώ είναι έγκυος.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Παροχών του ΤΕΒΕ μας ενημέρωσαν ότι το Ταμείο δεν προβλέπει κάποια αποζημίωση σε τέτοια περίπτωση, γιατί οι ασφαλισμένες του ΤΕΒΕ δεν είναι μισθωτές. Και έτσι δικαιούνται μόνο 800 ευρώ επίδομα τοκετού για τέσσερις μέρες νοσηλείας σε μαιευτήριο και μια μικρή δαπάνη για το ημερήσιο νοσήλιο σε περίπτωση παράτασης της νοσηλείας λόγω καισαρικής ή επιπλοκών.

Αλλη μια περίπτωση, που αναδεικνύει ανάγλυφα την αναγκαιότητα, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να απαιτήσουν αγωνιστικά ένα δημόσιο ενιαίο καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα καλύπτει ουσιαστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org