Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νέα Χιροσίμα

Υπάρχουν, ακόμη, μόνον 55.000, δυστυχώς, πολίτες του Κόσμου που πήγαν στη Χιροσίμα, όχι μόνο να κλάψουν αλλά και να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν, για άλλη μια φορά, το μεγαλύτερο έγκλημα στους αιώνες των αιώνων.

Υπάρχουν όμως, ευτυχώς, αμέτρητα εκατομμύρια που βλέπουν, θυμώνουν, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τη σημερινή, χειρότερη Χιροσίμα. Είναι η ανασφάλεια, ο τρόμος, ο πανικός, το δέος και η καθημερινή αγωνία του σύγχρονου πολίτη, σε όλο τον κόσμο, για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι η κυνική ομολογία των ΗΠΑ: «Πάνω από τα συμφέροντα των βιομηχανιών μας, δε βάζουμε τίποτε άλλο..». Είναι ο φόβος να κυκλοφορήσεις, να ταξιδέψεις, να φας, να πιεις και να διασκεδάσεις. Είναι το καθημερινό άγχος να μην μπορείς να σχεδιάσεις, να εργαστείς, να ονειρευτείς, να κοιμηθείς ήσυχος.

Η καταστροφή της Χιροσίμα πριν από 60 χρόνια, πραγματοποιήθηκε από τα παρανοϊκότερα μυαλά της Ιστορίας: Τους εκπροσώπους των πολεμικών βιομηχανιών και τους αδίστακτους στρατηγούς των ΗΠΑ. Από τους ίδιους αδίστακτους διαδόχους τους, πραγματοποιείται, σήμερα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή και η νέα, πανανθρώπινη, Χιροσίμα.

Τότε είπαν ότι έριξαν την ατομική βόμβα για να τελειώσει ο πόλεμος. Σήμερα πια όλοι ξέρουμε ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει και ο σκοπός τους ήταν η δοκιμή του νέου όπλου πάνω σε κατοικημένες περιοχές. Στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, μας λένε ότι μπήκαν για να τους ελευθερώσουν και ότι κάποιοι λιγοστοί «φανατικοί» μισούν το δυτικό πολιτισμό. Σήμερα πια ξέρουμε όλοι το νόημα της «απελευθέρωσης» των «βαρβάρων» λαών και τις ρίζες του «μίσους» τους εναντίον των «πολιτισμένων» χωρών...

Είναι τα αδηφάγα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από κάθε πόλεμο και κάποιες «δοτές» κυβερνήσεις που συμβιβάζονται, σκύβοντας το κεφάλι. Είναι οι «ευτυχισμένες» μέρες των «ιθαγενών», από τις Σταυροφορίες και την αποικιοκρατία μέχρι το Κόσσοβο και το Γκουαντανάμο.

Γι' αυτούς τους μεγάλους εγκληματίες της εποχής μας, δε θα βρεθεί, βέβαια, κανένα Διεθνές Δικαστήριο να τους δικάσει, αφού τα πάντα, ακόμη και η παγκόσμια Δικαιοσύνη,είναι στα χέρια τους.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι κάποιες επόμενες γενιές, όχι μόνο δε θα συμβιβαστούν, αλλά θα πάρουν και τη Δικαιοσύνη στα δικά τους χέρια...


Του Στέφανου ΛΗΝΑΙΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org