Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κερδοσκοπώντας με το «μαύρο χρυσό»

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Μπόλικα ήταν τα δημοσιεύματα των χτεσινών εφημερίδων, σχετικά με τις νέες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τις αιτίες και τις συνέπειές τους, βοηθούσης και της αυγουστιάτικης φτώχειας άλλων ειδήσεων και γεγονότων.

«Ξέχασαν», πάντως, να σημειώσουν ότι όλα όσα γράφονται και λέγονται για το πετρέλαιο αφορούν στις χρηματιστηριακές τιμές του «μαύρου χρυσού» και όχι σ' αυτές, που γίνονται οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Και ναι μεν, οι πρώτες επηρεάζουν τελικά και τις δεύτερες, αλλά οι παράγοντες, που καθορίζουν τις χρηματιστηριακές τιμές, έχουν πρωτίστως σχέση με όλα όσα σφραγίζουν τον χρηματιστηριακό τζόγο, είτε ο τελευταίος πραγματοποιείται στη χώρα μας, είτε στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και αλλαχού.

Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος τις τρομοκρατικές απειλές στη Σαουδική Αραβία και το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας ή τις βλάβες σε αμερικανικά και άλλα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου. Τα κερδοσκοπικά παιγνίδια του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου ανεβάζουν τις τιμές στο πετρέλαιο και όχι οι απειλές και οι βλάβες. Κι από κοντά, το κυνήγι της μεγιστοποίησης των κερδών από τις μεγάλες πολυεθνικές, που ελέγχουν την εξαγωγή, διύλιση και διακίνηση του «μαύρου χρυσού» στον πλανήτη.

Μπορεί, οι αλλαγές στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ να είναι προμήνυμα αλλαγών και ανακατανομών στο χάρτη των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας και γενικότερα των επιχειρήσεων, αλλά το σίγουρο είναι πως κανένα όφελος δε θα προκύψει για τους εργαζόμενους και το λαό. Το τελευταίο χρειάζεται άλλες αλλαγές, ποιοτικά διαφορετικές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ