Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κουβαρντάς» στα λόγια

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Οι εκτιμήσεις των ζημιών θα γίνουν εγκαίρως και οι αποζημιώσεις θα δοθούν γρήγορα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρός, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία των τελευταίων ημερών σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. «Το τάμα δε χαλάει σπίτια», λέει η λαϊκή παροιμία και την ξέρει καλά ο πρώην βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος στα λόγια το παίζει «κουβαρντάς», αλλά όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των αποζημιώσεων αποδεικνύεται τόσο «τσιγκούνης» όσο και οι προκάτοχοί του επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληγέντες παραγωγοί όχι μόνο δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις ψεύτικες υποσχέσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ και να περιμένουν, ως «μάννα εξ ουρανού», τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, αλλά χρειάζεται, από τώρα, να οργανώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πάρουν γρήγορα ό,τι δικαιούνται. Ταυτόχρονα, ν' απαιτήσουν την κατασκευή των έργων υποδομής - αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, εγγειοβελτιωτικά, κ.ά. - που απαιτούνται για την προστασία των περιουσιών τους. Και θα πρέπει, ακόμα, να συνειδητοποιήσουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ότι και τούτοι οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται πώς θα τους βοηθήσουν, αλλά πώς θα εκμεταλλευτούν και τις θεομηνίες για να προωθήσουν, πιο αποτελεσματικά, την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Εύλογα ερωτήματα

Σύμφωνα με την προχτεσινή ανακοίνωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), μεταβιβάστηκε το 25,1% της επιχείρησης από την οικογένεια Λαμπράκη στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Στ. Ψυχάρη έναντι 50 εκατ. ευρώ (17 δισ. δραχμές). Εύλογα, επομένως, αναρωτιούνται πολλοί, πού βρήκε το τεράστιο αυτό ποσό ο κ. Ψυχάρης και αν το ποσό αυτό δικαιολογείται από τα πόθεν έσχες, που πρέπει - ως οφείλει εκ του σχετικού νόμου - να καταθέτει κάθε χρόνο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η... μητρότητα στο ΤΕΒΕ

Κανενός είδους αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν ασφάλιστρα πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο, δε δικαιούνται πολλές χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, ασφαλισμένες στο ΤΕΒΕ, που μένουν έγκυες και για παθολογικούς λόγους της κυήσεως δεν μπορούν να εργαστούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει σε επιστολή του αναγνώστης του «Ρ». Ο αναγνώστης, μαιευτήρας γυναικολόγος, υπογραμμίζει ότι συνεργάτιδά του, μαία, ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ, όταν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο για πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, διαπίστωσε ότι δεν έχει κανενός είδους ασφάλεια που να αποζημιώνει τους μήνες που δεν μπορεί να δουλέψει, ενώ είναι έγκυος.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Παροχών του ΤΕΒΕ μας ενημέρωσαν ότι το Ταμείο δεν προβλέπει κάποια αποζημίωση σε τέτοια περίπτωση, γιατί οι ασφαλισμένες του ΤΕΒΕ δεν είναι μισθωτές. Και έτσι δικαιούνται μόνο 800 ευρώ επίδομα τοκετού για τέσσερις μέρες νοσηλείας σε μαιευτήριο και μια μικρή δαπάνη για το ημερήσιο νοσήλιο σε περίπτωση παράτασης της νοσηλείας λόγω καισαρικής ή επιπλοκών.

Αλλη μια περίπτωση, που αναδεικνύει ανάγλυφα την αναγκαιότητα, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να απαιτήσουν αγωνιστικά ένα δημόσιο ενιαίο καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα καλύπτει ουσιαστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Περιττεύουν οι αποδείξεις

Ως ...«προασπιστής» του «δημοσίου συμφέροντος» εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, στο Αργος την περασμένη Παρασκευή! Πρόκειται για το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος που μερικούς μήνες πριν και με ακροατές εκπροσώπους του κεφαλαίου στο δημαρχείο της Ελευσίνας δήλωνε πως «με την ανάπτυξη του πολιτιστικού ιστού (...) δημιουργούνται συνθήκες υπεραξίας»!

Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Πολιτισμού που δημιούργησε κύμα παραχωρήσεων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε εταιρίες, ενώ προετοιμάζει το έδαφος και για θεσμική κατοχύρωση της ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ.

Φυσικά, δεν είναι μόνος του. Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων ρίψεων στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας «δικαιώνει», κατά τις προχτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλος, «τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοποίηση του ολυμπιακού κεκτημένου, της υλικής και άυλης κληρονομιάς που άφησαν στον τόπο μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Η «καραμπινάτη», δηλαδή, εμπορευματοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας από τις πολυεθνικές-«χορηγούς» της ΔΟΕ αποτελεί «δικαίωση» της κυβέρνησης. Οι αποδείξεις πια περιττεύουν. Τα ομολογούν οι ίδιοι...

(Σημείωση: Κατά της χρήσης του Αρχαίου Σταδίου γι' αυτό το σκοπό έχει ταχθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων)...

Το πετρέλαιο

Η περίπτωση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα από τα πλέον εύγλωττα παραδείγματα των συνεπειών που έχει η «απελευθέρωση» των αγορών και η δράση των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Ισως, επειδή εδώ η «απελευθέρωση» συνοδεύεται από το πιο αποκρουστικό, το φονικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, τους πολέμους, την απροκάλυπτη βαρβαρότητα και το αίμα των λαών. Πάντως, όπως και σε άλλους τομείς, και σ' αυτό το χώρο «επωφελής δράση» για το κεφάλαιο είναι η με κάθε τρόπο κατάληψη των πλουτοπαραγωγικών πηγών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών από τις πολυεθνικές. Κι, από εκεί και πέρα, ένα ατελείωτο αλισβερίσι που μοναδικό στόχο έχει να πολλαπλασιάζει τα κέρδη στα μονοπωλιακά συγκροτήματα του κλάδου και στους κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων. Κέρδη που αποσπώνται μέσα από την επικράτηση των μονοπωλίων στην άντληση και διύλιση του «μαύρου χρυσού», από τις κάθε είδους χρηματιστηριακές κομπίνες και κερδοσκοπικές απατεωνιές. Στο διά ταύτα, οι λαοί των χωρών που παράγουν πετρέλαιο λιμοκτονούν, ενώ οι λαοί στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού εκβιάζονται να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τα απαιτούμενα για τη σύγχρονη ζωή καύσιμα.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι στον κλάδο των πετρελαιοειδών έχει στηθεί ένα απίστευτο πανηγύρι κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Ενδεχόμενα ο κλάδος να είναι από εκείνους τους χαρακτηριστικούς όπου ...ανθούν ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία του σύγχρονου καπιταλισμού. Υψηλά επίπεδα επενδύσεων, μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων, ραγδαίες εξελίξεις στη συγκεντροποίηση της παραγωγής, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και απόσπασης υπεραξίας, αναπτυγμένο σύστημα οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών, διευρυνόμενες σχέσεις και διασυνδέσεις με το τραπεζικό κεφάλαιο, κ.ο.κ. Τρεις-τέσσερις οικονομικοί κολοσσοί διεθνώς, τσεπώνουν αστρονομικά ποσά κερδών. Το ίδιο περίπου γίνεται και στη χώρα μας, όπου δύο επιχειρηματικοί όμιλοι, του Λάτση και του Βαρδινογιάννη, ελέγχουν πλήρως την αγορά, έχοντας πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τα κέρδη τους.

Εκείνο που ίσως δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι παράλληλα με τον κλάδο των «πετρελαιάδων», χρυσές δουλιές γίνονται και στο επίπεδο των χρηματιστηριακών παραγώγων και των συμβολαίων για την εξέλιξη των διεθνών τιμών. Ενας ακόμα τρόπος για να ξεχειλώνουν οι τιμές των καυσίμων, ένα καθαρόαιμο φαινόμενο του καπιταλισμού, που δείχνει και το άκρον άωτον της σαπίλας του συστήματος, αφού οι εμπλεκόμενοι κερδίζουν όχι ορίζοντας τιμές για να αγοράσουν πετρέλαιο, αλλά ...μαντεύοντας πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Στη χώρα μας κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, διάφοροι αναλυτές και οικονομικοί παρατηρητές κλιμακώνουν ένα απίστευτο παιχνίδι κατατρομοκράτησης των εργαζομένων, σαν να έρχεται τάχα η συντέλεια του κόσμου, εξαιτίας της αύξησης των ...διεθνών τιμών του πετρελαίου. Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ, ούτε μία στιγμή, να έχει παρουσιαστεί έστω και ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας πετρελαίου. Πρόκειται για έναν αισχρό προπαγανδιστικό αποπροσανατολισμό, που στόχο έχει όχι μόνο να δικαιολογήσει, αλλά και να νομιμοποιήσει το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά.

Το κύριο στην όλη υπόθεση είναι ότι όσο η πλουτοκρατία κερδίζει το συνολικό ...στοίχημα, οι εκπρόσωποί της θα συνεχίσουν να λυμαίνονται το πετρέλαιο, μαζί με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της γης, ενώ οι λαοί θα υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και βαρύτερο τίμημα...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα... μικρομεσαία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, όλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται σ' αυτή τη χώρα! Στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, ψήφισε η κυβέρνηση τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, το νόμο για την κατάργηση του 8ωρου και όλες τις νέες φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίσης χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά ανακοίνωσε ένα ακόμη πρόγραμμα για τη μηχανοργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιδοτούμενο, βέβαια, από κοινοτικά κονδύλια.

Το απλό ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι το εξής: Πώς γίνεται τα πάντα να γίνονται υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτές να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και να κλείνουν η μία μετά την άλλη;

Να υποθέσουμε, ότι οι μικρέμποροι δεν κατανοούν τις αξίες της «νέας διακυβέρνησης» και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, οπότε προτιμούν πεισματικά το λουκέτο;

Μάλλον αυτός θα είναι ο λόγος. Αλλιώς θα πρέπει να πιστέψουμε τις υπερβολές και τις οπισθοδρομικές απόψεις που λένε ότι ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» δημιουργεί καθεστώς ζούγκλας, όπου οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις κατατρώνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί για τις εξελίξεις στο Ιράν, εκτιμώντας ότι αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα που απειλεί τη διεθνή κατάσταση και ισορροπία. Ταυτίζονται φυσικά οι προβληματισμοί τους με αυτούς των Αμερικανών που επίσης ανησυχούν και όλο και το «αγριεύουν» το πράγμα.

Ολοι καταλαβαίνουμε φυσικά πού το πάνε. Η όλη υπόθεση μοιάζει με έργο που έχουμε ξαναδεί, και συγκεκριμένα, με την πρώτη επίθεση στο Ιράκ επί πατέρα Μπους. Η διαφορά με τη δεύτερη επίθεση του υιού Μπους είναι πως οι «φιλειρηνικοί» Ευρωπαίοι μοιάζουν να βρίσκονται «μέσα στο κόλπο».


Γρηγοριάδης Κώστας

Κατά τα άλλα οι δυτικές «πολιτισμένες» κοινωνίες μας απειλούνται πανταχόθεν από τρομοκράτες!

Εβγαλαν βόλτα τα Αμερικανάκια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρωτοφανή και προκλητικά ήταν τα μέτρα ασφάλειας το βράδυ της Δευτέρας στην Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Οι μαρτυρίες των φιλειρηνιστών της Αθήνας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση κάνουν λόγο για ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας γύρω από τον Ιερό Βράχο, ακόμα και για ελέγχους σε όσους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το χώρο. Μια Γαλλίδα τουρίστρια μάλιστα κατήγγειλε ότι, όταν προσπάθησε να ανέβει στην Ακρόπολη, ρωτήθηκε από αστυνομικό για την εθνικότητά της και μόνο όταν διαβεβαίωσε ότι δεν είναι Αμερικανίδα της επέτρεψαν να περάσει!

Τις υποψίες των φιλειρηνιστών κίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια φάλαγγα λεωφορείων που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας συνοδευόμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το «μυστήριο» λύθηκε χτες, όταν το ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχει καταπλεύσει ένα κρουαζιερόπλοιο με Αμερικανούς τουρίστες - ανάμεσά τους και αρκετοί «επώνυμοι» - που κάνουν βόλτες στην Αθήνα με μισθωμένα πούλμαν ταξιδιωτικού πρακτορείου. Το βράδυ της Δευτέρας, το πρόγραμμα της τουριστικής περιήγησης περιλάμβανε επίσκεψη στο Ηρώδειο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θεώρησε φρόνιμο να μετατρέψει την Ακρόπολη σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή για να «προστατεύσει» (άραγε από ποιους;) τους Αμερικανούς τουρίστες.

Ποιο είναι αυτό το πολύτιμο «φορτίο» που κουβαλάει το κρουαζιερόπλοιο και για το οποίο η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να διαθέσει τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη; Εκτός και στο πλαίσιο των αμερικανικών «αντιτρομοκρατικών» επιταγών, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δεσμευτεί να παρέχει αστυνομική συνοδεία σε κάθε Αμερικανό τουρίστα, ιδιαίτερα σε χώρους όπου ο λαός εκδηλώνει έμπρακτα τα βαθιά αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα...

Περί «ελευθερίας του λόγου»

Οσο στριμώxνεται ο ιμπεριαλισμός και αποκαλύπτονται οι σπασμωδικές του ενέργειες για να εξασφαλίσει άλλοθι για τα εγκλήματά του, τόσο πιο αυταρχικός και επικίνδυνος γίνεται. Ολο και πιο πολύ επίσης ξεφτιλίζει ο ίδιος τις έννοιες των θεσμών της «δημοκρατίας», της «ελευθερίας του λόγου», που τον υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η είδηση αντιγράφεται απ' ευθείας από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

Η Σούζαν Σάραντον κατήγγειλε στο Λοκάρνο της νότιας Ελβετίας «το τωρινό κλίμα φόβου στους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες» (στις ΗΠΑ) που κινητοποιήθηκαν κατά του πολέμου στο Ιράκ και της πολιτικής κατά της τρομοκρατίας της κυβέρνησης Μπους.

Σε δημόσια εμφάνισή της στο 58ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης αυτής, η 59χρονη Σάραντον, εναντιώθηκε επίσης κατά των μέσων ενημέρωσης της χώρας της που κάνουν εκστρατεία δυσφήμισης των καλλιτεχνών που εναντιώνονται στον πόλεμο.

«Η φωτογραφία μου και το όνομά μου ήταν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων δίπλα στον Μπιν Λάντεν, ως θαυμάστριά του», διηγήθηκε η πρωταγωνίστρια. Σε ένα τέτοιο κλίμα «είναι δύσκολο σήμερα να κινητοποιηθούν άνθρωποι από τον κόσμο του θεάματος», είπε αναφερόμενη στις πιέσεις που ασκούν μεγάλες εταιρίες στους καλλιτέχνες. Η «εποχή Μακάρθι» δεν είναι ιστορία, αλλά ανάγκη του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Ας μην... ανησυχεί ο Π. Τ. του «Εθνους». Στο παραμικρό δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με το εκλογικό σύστημα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Εδώ και δεκαετίες τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους καλπονοθευτικό και δικομματικού χαρακτήρα εκλογικό σύστημα και παλεύει σταθερά για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την έμμεση εκλογή δημάρχων και νομαρχών.

Συναντήθηκαν...

Πρώτο ήταν το «Καρφί». Το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε ρεπορτάζ προβοκατόρικης... φαντασίας, σχετικά με τις «υπόγειες διαδρομές» Ρηγίλλης - Περισσού, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006, την πρόταση Μεϊμαράκη για εκλογή δημάρχων με 42% από την πρώτη Κυριακή και δε συμμαζεύεται... Χτες, ήταν η σειρά της «Εσπρέσο». Προφανώς, τα... μεγάλα πνεύματα συναντώνται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βυθιστεί η πολιτική του κεφαλαίου

Ο Γολγοθάς στα λιμάνια της χώρας για χιλιάδες εργατοοικογένειες συνεχίζεται και μάλιστα αμείωτος μπροστά στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Πολύωρες καθυστερήσεις στον απόπλου και στον κατάπλου των πλοίων. Ακυρώσεις δρομολογίων και βλάβες εν πλω. Ταξίδι - εφιάλτης για εκείνους που τελικά κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ένα από τα υπέργηρα σαπάκια των εφοπλιστών. Η προσδοκία για ένα σύντομο διάλειμμα θερινής ξεκούρασης από την ολοένα και πιο δύσκολη καθημερινότητα όλης της υπόλοιπης χρονιάς δε σκοντάφτει μόνο στα άδεια πορτοφόλια των εργαζομένων και το τεράστιο κόστος μιας ολιγοήμερης παραμονής σε κάποιον τουριστικό προορισμό, αλλά και στις άθλιες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Το ίδιο ζοφερή είναι η κατάσταση και για τους χιλιάδες ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων. Εξοντωτικά ωράρια χωρίς τα προβλεπόμενα διαλείμματα ξεκούρασης. Εικοσιτετράωρα αϋπνίας για τους ελάχιστους εργαζόμενους που απέμειναν στα καράβια, αποτέλεσμα των εργατοκτόνων νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις οργανικές συνθέσεις. Διαρκής επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αλλεπάλληλες βλάβες. Εξάντληση που αντικειμενικά οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των κινδύνων ατυχήματος, σε συνδυασμό με τα σαπισμένα σκαριά των πλοίων. Οι ναυτεργάτες, από το σαλόνι ενός πλοίου μέχρι το μηχανοστάσιό του, τραβούν αυτές τις μέρες το ίδιο κουπί με τους επιβάτες.

Το χειμώνα, τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, όχι όμως και το πρόβλημα. Οι νησιώτες βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της άθλιας, ελλιπούς ή και ανύπαρκτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ολόκληρες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας παραμένουν αποκλεισμένες, επειδή η ακτοπλοϊκή τους σύνδεση δεν είναι συμφέρουσα για το κεφάλαιο.

Κανείς δεν μπορεί σήμερα να αμφισβητήσει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και μόνο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να μετατρέψουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε κερδοφόρα επιχείρηση για μια χούφτα εφοπλιστές. Τους επιδοτούν ακόμα και για να κυκλοφορούν τα σαπάκια τους ανεξέλεγκτα, υποτάσσοντας κάθε «ελεγκτικό» μηχανισμό στις κερδοσκοπικές διαθέσεις τους. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το πιο σκληρό κομμάτι του ελληνικού κεφαλαίου, απολαμβάνει προκλητικά προνόμια και πακτωλούς χρημάτων από τα κρατικά ταμεία, στο όνομα δήθεν της τουριστικής «ανάπτυξης». Μόνο γέλιο μπορούν να προκαλούν οι ...συστάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προς τους πλοιοκτήτες και οι απειλές για μηδαμινά πρόστιμα. Ιδιαίτερα όταν αδιάλειπτα συνοδεύονται από υποσχέσεις για νέες επιδοτήσεις και διευκολύνσεις, προκειμένου να ανανεώσουν ανέξοδα το φονικό στόλο τους.

Εργαζόμενοι, επιβάτες, ναυτεργάτες και νησιώτες είναι ανάγκη να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να κατανοήσουν ότι ο μοναδικός υπαίτιος για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με διαχειριστικές παρεμβάσεις και πρόστιμα, όπως προτείνει και ο ΣΥΝ. Απαιτούνται βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, που θα μετατρέψουν τις συγκοινωνίες σε κοινωνικό αγαθό από εμπόρευμα που είναι σήμερα. Η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών υπό κρατικό - κοινωνικό έλεγχο, είναι η μοναδική λύση για φτηνές, γρήγορες, επαρκείς και προπάντων ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org