Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί «ελευθερίας του λόγου»

Οσο στριμώxνεται ο ιμπεριαλισμός και αποκαλύπτονται οι σπασμωδικές του ενέργειες για να εξασφαλίσει άλλοθι για τα εγκλήματά του, τόσο πιο αυταρχικός και επικίνδυνος γίνεται. Ολο και πιο πολύ επίσης ξεφτιλίζει ο ίδιος τις έννοιες των θεσμών της «δημοκρατίας», της «ελευθερίας του λόγου», που τον υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η είδηση αντιγράφεται απ' ευθείας από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

Η Σούζαν Σάραντον κατήγγειλε στο Λοκάρνο της νότιας Ελβετίας «το τωρινό κλίμα φόβου στους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες» (στις ΗΠΑ) που κινητοποιήθηκαν κατά του πολέμου στο Ιράκ και της πολιτικής κατά της τρομοκρατίας της κυβέρνησης Μπους.

Σε δημόσια εμφάνισή της στο 58ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης αυτής, η 59χρονη Σάραντον, εναντιώθηκε επίσης κατά των μέσων ενημέρωσης της χώρας της που κάνουν εκστρατεία δυσφήμισης των καλλιτεχνών που εναντιώνονται στον πόλεμο.

«Η φωτογραφία μου και το όνομά μου ήταν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων δίπλα στον Μπιν Λάντεν, ως θαυμάστριά του», διηγήθηκε η πρωταγωνίστρια. Σε ένα τέτοιο κλίμα «είναι δύσκολο σήμερα να κινητοποιηθούν άνθρωποι από τον κόσμο του θεάματος», είπε αναφερόμενη στις πιέσεις που ασκούν μεγάλες εταιρίες στους καλλιτέχνες. Η «εποχή Μακάρθι» δεν είναι ιστορία, αλλά ανάγκη του συστήματος της εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ